De Thermen2 / Alphens

Na bijna 42 jaar gaat zwemjuf Edith met pensioen: “Zwemjuf is zo’n ontzettend mooi beroep”

De kans is groot dat Edith jou ook heeft leren zwemmen Ze is namelijk al bijna 42 jaar zwemjuf. Jarenlang heeft ze met veel plezier in de Alphense zwembaden gewerkt, maar woensdag 14 juli was toch echt haar laatste werkdag. Ze gaat namelijk genieten van haar welverdiende pensioen.

Als klein meisje wist Edith al dat ze zwemjuf wilde worden. “Zodra ik oud genoeg was ben ik gestart met een opleiding", begint ze. Edith solliciteerde bij wat toen Sportstichting heette, maar daar werd ze niet aangenomen. “Het was in die tijd een hype om zwemjuf te worden en ze dachten dat ik het ook zo zag. Dat was natuurlijk niet zo, maar de baan kreeg ik niet.”

De kans werd haar wel gegund door Alphenaar Hans Wertheijm, bekend als voormalig trainer van zwemvereniging AZC. Hij was zo’n veertig jaar geleden manager in Schiedam. “Hans gaf mij de kans om daar aan de slag te gaan zodat ik ervaring op kon doen. Dat heb ik toen in het zomerseizoen gedaan.” Daarna kwam ze terecht in Boskoop. “In die tijd had Boskoop een eigen zwembad met een overkapping in de vorm van een ballon. Daar heb ik een jaar gewerkt.”

‘Ontzettend mooi beroep’

In de jaren ’80 is Edith in Alphen gaan werken, op de plek waar voorheen De Thermen stond en nu zwembad AquaRijn is gevestigd. Daar heeft ze jarenlang met veel plezier gewerkt. “Zwemjuf is zo’n ontzettend mooi beroep. Hier in Alphen heb ik altijd op mijn plek gezeten”, glundert ze. Edith was van alle markten thuis. “In de jaren dat ik bij de zwembaden in Alphen werkte, heb ik eigenlijk zo’n beetje alles wel gedaan”, lacht ze. Maar het leukste vindt ze toch wel kinderen leren zwemmen. “Dat geeft me zoveel voldoening. En die kids zijn zo eerlijk en onbevangen. Het is elke dag weer een feestje om hen te leren zwemmen.”

In al die jaren heeft ze veel Alphense kinderen mogen leren zwemmen. Maar door de jaren heen is in de manier waarop zwemles werd gegeven wel aardig wat veranderd. “We begonnen ooit met zwemlessen in ondiep water waarbij kinderen met kurkjes leerden zwemmen. Dat is nu echt wel anders. Tegenwoordig gebruiken we geen drijfmiddelen meer, maar krijgen kinderen een drijfpakje aan. Ook starten we direct in het diepe water. Hiermee sluiten we beter aan op de motorische ontwikkeling van jonge kinderen én hun hoge bewegingsdrang. Dit zorgt voor de beste ontwikkeling van het watergevoel. Het is namelijk belangrijk dat kinderen watervrij worden, en dus geen angst voor het water hebben.”

Genieten van pensioen

Maar nu komt er toch echt een eind aan de carrière van Edith als zwemjuf. Vandaag, op woensdag 14 juli, gaf Edith voor het laatst zwemles aan de kids. Nu gaat ze genieten van haar welverdiende pensioen. Of ze het lesgeven gaat missen? “Het is een dubbel gevoel”, zegt ze. “Aan de ene kant heb ik hier erg naar uitgekeken, maar aan de andere kant ga ik het heel erg missen. Ik vond het zo leuk om te doen. Al die jaren ben ik met plezier naar mijn werk gegaan. Het is toch het einde van een tijdperk.”

Toch besloot ze met pensioen te gaan. “Mijn man is sinds januari met pensioen. We hebben toen samen overlegd wat ik zou gaan doen. Onder het motto ‘pluk de dag’ hebben we de knoop doorgehakt, ik ging ook met pensioen”, vertelt ze. Nu gaan ze dan ook lekker samen genieten. “We willen er lekker op uit met z’n tweeën, hopelijk kunnen we binnenkort lekker naar Frankrijk. Maar zo niet, dan heb ik alle tijd om op te passen. Over twee weken word ik namelijk oma. Een mooier moment om met pensioen te gaan is er bijna niet!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 17:50

Bijgeboekte voorstellingen met bekende namen bij Parkvilla

Het culturele seizoen loopt hetzelfde als een schooljaar: van september tot en met juli. Maar dat wil niet zeggen dat er in het seizoen geen theatervoorstellingen worden bijgeboekt. Op 16 mei komt Marcel van Roosmalen naar Parkvilla met zijn voorstelling Totaal 3 On Tour en op zondagmiddag 9 juni komen Rob Urgert en Joep van Deudekom met de De Verbinders.

Openbaar vervoer gisteren 16:45

In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva

Reizigers kunnen voortaan eenvoudig reizen en betalen door in- en uit te checken met de betaalpas. Nu nog zonder kortingen of abonnement. Daarnaast blijft het mogelijk om te reizen met de OV-chipkaart of om een kaartje te kopen bij de chauffeur. Reizen met de betaalpas is onderdeel van OVpay, de nieuwe manier van betalen in het ov.

Calamiteiten gisteren 16:25

N207-Oostkanaalweg afgesloten na ongeval

Op de N207-Oostkanaalweg, tussen Oranje Nassausingel en Nieuwkoopseweg, heeft zich een ongeval voorgedaan waarbij twee auto's en een vrachtwagen betrokken waren. Als gevolg hiervan is de weg momenteel afgesloten. Het verkeer staat vast tot en met Ter Aar.

Verkeer en vervoer gisteren 13:08

Europese Flitsmarathon: intensieve controles voor verkeersveiligheid

Van maandag 15 tot en met zondag 21 april houdt de Europese politieorganisatie Roadpol de zogenoemde 'flitsmarathon'. Er wordt die week in verschillende Europese landen, waaronder ook in Nederland, zowel overdag als 's nachts intensiever op snelheid gecontroleerd.