Josh Walet

Nationaal Hitteplan van kracht tot na het weekend

Vanaf woensdag 10 augustus wordt het zomers warm, en de komende dagen wordt het zelfs tropisch warm. In Alphen aan den Rijn worden tempraturen verwacht die op kunnen lopen tot 31 graden Celcius. In het weekend wordt het zelfs nog iets warmer. Vanwege de aanhoudende hitte treedt vanaf woensdag 10 augustus het Nationaal Hitteplan van het RIVM in werking

Met het Nationaal Hitteplan waarschuwt het RIVM mensen en organisaties in de zorg voor de aanhoudende hitte, zodat passende maatregelen genomen kunnen worden. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee.

Pas op kwetsbare mensen en jezelf

Het is goed om na te denken of er mensen in jouw omgeving kwetsbaar zijn en extra op hen te letten. De belangrijkste tips voor iedereen die helpt om ongemakken en gezondheidsproblemen door de hitte te voorkomen, zijn:

  • Drink voldoende (water)
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
  • Beperk lichamelijk inspanning in de middag
  • Zoek zoveel mogelijk de schaduw op
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
  • Smeren, smeren, smeren. Smeer de huid in met zonnebrandcrème

Hitteprotocol op de weg

Ga je met deze hitte de weg op? Rijkswaterstaat adviseert om dan voldoende flesjes (koud) water mee te nemen, ook als je maar kort de weg op gaat. “De asfalttemperatuur kan op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe.”

Neem een paraplu mee

Kom je met pech langs de weg te staan, dan kan het zijn dat er weinig mogelijkheid is om de schaduw op te zoeken. Op dat moment kan een paraplu heel goed van pas komen. Een paraplu biedt namelijk goede bescherming tegen de zon.

Door invoering van het hitteprotocol helpt Rijkswaterstaat gestrande weggebruikers extra snel van het hete asfalt af te halen. “Het warme weer heeft impact op weggebruikers. Daarom schakelen we direct een bergingsbedrijf in als we een melding van een pechgeval krijgen. Met deze maatregel halen we voertuigen met pech direct van de weg af.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen gisteren 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.