Eveline Verhoeve

Nationaal Romeins Scheepvaart Museum in Alphen: hoe ver zijn de plannen?

Museumpark Archeon werkt al langere tijd samen met diverse overheden om de Zwammerdamschepen collectie te restaureren. Om de collectie aan het publiek te toen zijn er plannen voor een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

Er wordt al langere tijd onderzocht wat de beste manier is om een Nationaal Romeins Scheepvaart Museum (NRSM) te realiseren. Zo kan het NRSM ook de Limeshub functie en de entree van het Archeon faciliteren. Hiertoe is een intentieverklaring opgesteld die is ondertekend op 25 augustus 2022 door de staatssecretaris, de gedeputeerde, de wethouder en de voorzitter van stichting museumpark Archeon.

Governance

Er zijn echter vragen over de getekende verklaring. Zo werd eerder vermeld dat er geen tijd, geld en menskracht om de Governance structuur van Archeon te veranderen. Dit zou nodig zijn om aan dit project deel te kunnen nemen. Een raadslid vraagt daarom: “Is deze Governance inmiddels wel aangepast en zo ja, hoe ziet deze er dan uit? Zo nee, waarom hebt u dan een intentie-overeenkomst gesloten nu de raad immers duidelijk kaders heeft gesteld met betrekking tot de Governance.”

“De statuten van de Stichting Museumpark Archeon zijn zodanig aangepast, dat deze voldoen aan de Governance Code Cultuur 2019”, aldus de gemeente. Museumpark Archeon heeft een jurist ingeschakeld, die momenteel de samenwerkingsovereenkomst in overeenstemming brengt met de Governance Code.

Bezoekersaantallen

Ook waren er eerder twijfels over de kwaliteit van de geschatte bezoekersaantallen en de exploitatiebegroting. “Zijn die twijfels inmiddels verdwenen en zo ja, op basis van welke gegevens waarvan bent u nu tot een ander oordeel gekomen?”, vraagt een raadslid. Door de coronacrisis heeft de recreatieve sector meerdere sluitingen gehad, waardoor de bezoekers aantallen afwijken van 2019. Dit maakt het lastig om een prognose te maken.

“Inzicht in de exploitatie van het nieuwe Museumgebouw en de bezoekersprognose die dit op kan leveren zijn op dit moment nog niet bekend. We verwachten inzicht in deze informatie als het programma van eisen, het ontwerp voor het gebouw, en de daarop gebaseerde exploitatie verder is uitgewerkt”, reageert de gemeente.

Werkgelegenheid

In een eerder bericht werd door Archeon aangegeven dat het Scheepvaartmuseum extra werkgelegenheid zou bieden. Daarover werd gevraagd of deze mensen in dienst komen bij de Stichting of dat zij komen te werken bij de v.o.f. Archeon.

“Gemeente heeft op dit moment van ondertekening van de intentieverklaring nog geen inzicht in de werkgelegenheidsuitbreiding met de komst van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum, Limeshub en nieuw entreegebouw van Archeon. Meer bezoekers betekent meer werkgelegenheid”, zo laat de gemeente weten.

Financiën

In 2018 heeft de gemeente besloten gronden ter beschikking te stellen en de planologische procedure te doorlopen voor de realisatie van de ontsluiting Burggooi en het entreegebied van Archeon. De Provincie Zuid-Holland zou samen met Rijkspartners zorgen voor de Zwammerdamschepen collectie, de financiering van het restaureren en het tentoonstellingsgereed maken van de collectie.

“De voorbereidingskosten ambtelijk en advieskosten voor het schetsontwerp voor het provinciaal Archeologiedepot en museum is in 2020 ten laste van de reserve plankosten gebracht. Of de intentie uiteindelijk leidt tot garantstelling, (mede)financiering, of investering van de gemeente in welke omvang dan ook is momenteel nog niet te zeggen. Wel is in het coalitieakkoord opgenomen dat we positief staan tegenover het initiatief een Romeins schepenmuseum te realiseren met de zogenaamde Zwammerdamschepen en dit te ondersteunen waar mogelijk.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.