Museumpark Archeon
Advertorial Overige

Nationale Archeologiedagen in Museumpark Archeon

Op 15 en 16 juni 2024 zijn de Nationale Archeologiedagen in Museumpark Archeon. Ontdek de verhalen die verborgen liggen in de Nederlandse bodem en ervaar de rijkdom van ons verleden. Kom oog in oog te staan met sporen uit het verre verleden.

Veel van onze verre geschiedenis ligt verrassend dichtbij, net onder onze voeten. Tijdens de Nationale Archeologiedagen kunnen bezoekers deelnemen aan diverse activiteiten in en rondom het Archeologiehuis Zuid-Holland en in het museumpark. Bezoekers kunnen de archeoloog in zichzelf naar boven laten komen en zelf op zoek gaan naar aardewerk en Romeinse munten, die verstopt liggen in het zand. In het Archeologiehuis Zuid-Holland volgt men een rondleiding over de bijzondere vondsten uit de provincie Zuid-Holland.

Speciale Archeologie-activiteiten in Museumpark

In het museumpark zijn verschillende speciale activiteiten georganiseerd binnen het thema archeologie. Zo kan men in de prehistorie brandnetelvezel winnen en zelf fossielen maken. Bij de Romeinen kunnen bezoekers leren schaven, waarbij dunne laagjes zand weg worden geschaafd met een scherpe schep om voorwerpen op te graven en kleurverschillen in de bodem te zien. Op de Restauratiewerf van de Zwammerdamschepen wordt hard gewerkt aan de restauratie van de historische schepen. Er is al één compleet schip gerestaureerd: de Zwammerdam 2, die nu te bewonderen is op de restauratiewerf. Hier is tevens een prachtige tentoonstelling te zien over de Zwammerdamschepen en de Neder-Germaanse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Tussen kunst en kitsch

Tijdens de Archeologiedagen is het mogelijk om eigen gevonden vondsten te laten beoordelen! Speciaal voor bezoekers zitten onze archeologen klaar om zelf gevonden munten, botjes, potten, scherven, sierraden te beoordelen. Onze deskundigen delen hun kennis en proberen zo goed mogelijk in te schatten of de vondst origineel is en uit welke tijd het komt.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.