Josh Walet

Nationale Veteranendag: een verleden bij defensie, een toekomst bij de politie

Voordat ze aan de slag gingen als politieagent, waren Stefan van Ellinkhuizen en Dennis Brink werkzaam voor defensie. Beiden hebben zij de status Veteraan. “Ik weet dat ik die status heb, maar het voelt nog niet altijd zo.”

Stefan en Dennis zijn Defensie Veteranen in dienst van de politie. Momenteel zijn ze werkzaam als wijkagenten van Alphen Noord. Stefan maakte onderdeel uit van de Landmacht, Dennis was werkzaam bij de Mariniers.

Verleden bij defensie

“Ik weet nog goed dat ik als 17,5-jarige de poorten van de Van Ghentkazerne in Rotterdam binnen kwam lopen en er een hele andere wereld voor mij open ging, namelijk de wereld van De Marinier”, vertelt Dennis. “Na een strenge opleiding van enkele maanden, waar elke week ‘cursisten’ afvielen, kreeg ik uiteindelijk mijn dik verdiende baret en ging ik naar de operationele eenheden in Doorn. Hier word je getraind en gevoed met kennis om te overleven waar dan ook ter wereld. Of het nou de Arctische omstandigheden zijn of de hitte in de Sahara, springen uit vliegtuigen, of het opereren vanuit het water, het Korps Mariniers kan alles en is overal inzetbaar ter wereld.”

Stefan heeft zeven jaar gediend bij de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht in Schaarsbergen. “In 1999 ben ik uitgezonden. Op deze uitzending heb ik heel veel geleerd. Het leiding geven in oorlogsgebied vergt heel veel verantwoordelijkheid; je moet razendsnel afwegingen en beslissingen durven en kunnen nemen. Het kan gaan tussen leven en dood.”

Samen bij de politie

Stefan en Dennis zijn Defensie Veteranen in dienst bij de politie. Sinds februari 2020 werken ze samen als wijkagenten bij de politie in Alphen aan den Rijn. “De politie beschikt over een niet al te grote groep Defensie Veteranen, dus het is best bijzonder dat twee veteranen samen een gedeelte in Alphen Noord onder hun hoede hebben”, vertelt Stefan. “Onze teamchef John Nieumeijer heeft ons bij elkaar gebracht en dit zal hem kennende niet zonder reden geweest zijn. Ik kan vertellen dat we super blij zijn om met elkaar te mogen werken.”

Maar de samenwerking tussen de wijkagenten was niet helemaal vanzelfsprekend. “De één is van de Landmacht en de ander is van de Marine, maar dan blijkt het nog een Luchtmobieler en een Marinier te zijn geweest. Dit is competitief gezien water en vuur. De benodigde grappen en opmerkingen worden onderling zeker gemaakt, maar uiteraard wel altijd met respect”, lacht Stefan.

Gevormd bij defensie

Van de jaren dat Stefan en Dennis bij defensie zaten hebben ze veel geleerd, het heeft hen gemaakt tot wie ze nu zijn. Dennis legt uit: “De wel bekende rugzak met zoveel ervaring gebruik ik elke dag nog, zowel thuis als bij de politie. Het zijn misschien de skills en drills wel die net even anders uitpakken dan bij iemand die niet bij defensie heeft gewerkt. Wij denken in mogelijkheden waar andere wellicht stoppen. Deze ervaringen gebruik ik nog dagelijks bij de politie, waar ik met veel plezier werk, ook in mijn huidige functie als wijkagent.”

Dit geldt ook voor Stefan. “Wat ik tijdens mijn uitzending in Schaarsbergen heb geleerd, gebruik ik nog tot op de dag van vandaag. Neem bijvoorbeeld het inwinnen van informatie, dat was één van onze doelstellingen. Hiervoor sprak ik heel veel met dorpsoudsten, burgemeesters en de lokale bevolking. Deze informatie zette ik weer om zodat mensen geholpen konden worden. In mijn nieuwe werk als wijkagent kan ik die vaardigheden weer volop inzetten”, vertelt een trotse Stefan.

Dat zij nu samen in Alphen Noord werken is iets waar beiden veel waarde aan hechten. “Het mooiste van alles in deze rol is dat ik de wijk deel met een mede-veteraan. Het maakt niet uit bij welk onderdeel van Defensie we hebben gezeten, want we hebben allebei heel veel gemeen: trots, vreugde, tranen, verlies en respect. Dit zien en merken we ook als we met zijn tweeën in de wijk zijn”, vertelt Dennis. Stefan vult aan: “Wat wij hebben geleerd in onze speciale militaire opleiding, en wat wij hebben gezien tijdens de uitzendingen, is dat wij het in ons hebben om het belang van een ander voorop te stellen, niet individueel te denken, het denken in oplossingen en om vooruit te denken. Onze hechte samenwerking en ervaring brengt ons verder in het oplossen van diverse wijkproblematiek.”

Veteranenstatus

Veteraan zijn word je niet zomaar, die status moet je verdienen. “Ondanks dat ik veteraan ben, voelt dat niet zo. Voor mij zijn de echte veteranen de mannen en vrouwen die gediend hebben in de Tweede Wereldoorlog, die ons hebben bevrijd. Dit zijn in mijn ogen de echte helden.” Ook Stefan voelt dit zo. “Ik weet dat ik de status veteraan heb, maar het voelt nog niet altijd zo. Wel ben ik heel trots op mijn ervaring. Ik heb al twee keer meegelopen met het Defilé in Den Haag. Dit heb ik gedaan met de Politie Veteranen Platform”, vertelt hij. “Ik ben trots om te werken bij de politie en ik wil laten zien dat er bij de politie ook veteranen werkzaam zijn. Daarna ga ik natuurlijk even langs bij mijn oude maten met de Rode Baretten.”

Ondanks dat ze zich geen veteranen voelen, heeft Nationale Veteranendag wel een speciale betekenis voor Stefan en Dennis. “Dit is een belangrijke dag voor alle veteranen. Het is een stuk waardering die je krijgt en dat is elk jaar een mooi moment”, vertelt Dennis. “Ik juich het toe dat er veel aandacht wordt besteed aan het herdenken van de oorlogen en daarmee de veteranen. Op die manier vergeten we nooit waar we nu zo enorm dankbaar voor mogen zijn.” Stefan vult aan: “Het is een moment van waardering voor alle ongeveer 120.000 veteranen in Nederland. Niet alleen aan de Tweede Wereldoorlog-veteranen, maar ook aan alle veteranen van vredesmissies en conflicten die ooit ‘in het belang van onze democratie en vrijheid’ hebben gestreden.”

Het tweetal kijkt terug op een mooie periode die ze bij defensie hebben beleefd. “Als ik soms terugdenk aan mijn tijd bij defensie, dan doe ik dit met een glimlach. De verschillende opleidingen, de oefeningen in binnenland en buitenland, de missies. Maar het belangrijkste en het mooiste is wel de kameraadschap. Dat ontstaat al tijdens de eerste dag van je opleiding. De groepscohesie is nergens zo sterk als bij Defensie. Samen uit, samen thuis.” Het motto van Stefan en Dennis luidt dan ook: “Wij gaan door waar anderen stoppen, Brothers in Arms.”

IMG-20200623-WA0005.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.