Daan Cornelissen

Natuur Rietveld opnieuw bedreigd

Het Rietveld: een prachtig poldergebied waar omwonenden en recreanten uit de hele regio dankbaar doorheen wandelen en fietsen. Dit geldt in het bijzonder voor het pas aangelegde educatieve natuurproject de IJsvogel en natuurlijk het Zaanse Rietveld: een bijzonder natuurgebied met een hoog waterpeil, waardoor zeldzame vogels als de roerdomp zich er hebben gevestigd. GroenLinks vindt dat we dit soort parels moeten koesteren. Helaas wordt dit gebied telkens weer bedreigd. 

Afwegingen over wegen

Al jaren wordt er gesproken over de aanleg van nieuwe wegen, om de verkeersproblemen rondom Boskoop en Hazerswoude op te lossen. In 2017 werd na lang gesteggel gekozen voor de Verlengde Bentwoudlaan, een weg die de problemen niet oplost maar verergert, door het aantrekken van meer verkeer. Ondertussen ging de discussie door over een weg tussen Boskoop en de N11, maar iedere variant zou zowel het Zaanse Rietveld als de aangrenzende ecologische verbindingszone aantasten. Na jaren discussie en protest gingen deze voorstellen van tafel. Omwonenden en andere liefhebbers van het gebied haalden opgelucht adem.

W20 als compromis

Niet voor lang helaas: vanaf 2018 werkt de provincie met de regio samen aan het programma Beter Bereikbaar Gouwe, waarin opnieuw naar een weg wordt gezocht. Via participatie werden tientallen ideeën aangedragen, en na een trechtertraject bleven eind vorig jaar vijf maatregelenpakketten over. In het Rietveld bleef alleen een variant over tussen het spoor en De Gouwe. GroenLinks vindt deze variant genaamd W20 niet ideaal, want de weg zou nog steeds een weidse ecologische verbindingszone doorsnijden. Maar, W20 is in ieder geval minder schadelijk voor de kwetsbare natuurgebieden en minder invasief voor omwonenden dan eerdere varianten.

Tekst loopt door onder de foto

IMG_9431.png

Onaangename verrassing

De keuze viel op een pakket met W20. Maar, wat blijkt nu: het pakket bevat ineens nieuwe varianten! Met name variant W20-3 en de toegevoegde Zuid-aansluiting tasten de natuurwaarde van het gebied wel flink aan en zijn desastreus voor het nieuwe natuurgebied IJsvogelpad en camping Polderflora. Hoe is dit mogelijk? Na een uitgebreid proces van participatie en trechteren is het maatregelenpakket ineens uitgebreid met varianten waarvan niemand van op de hoogte was. De omwonenden wisten van niets, wij als raadsleden evenmin. De uitleg: De ‘omgeving’ zou om deze varianten hebben gevraagd. GroenLinks vraagt zich af: Wie is die ‘omgeving’? Waarom is hier niet over gecommuniceerd? Wat is dit voor vreemde gang van zaken?

Behoud wat waardevol is

Het Rietveld is een prachtig natuur- en recreatiegebied dat zich steeds verder ontwikkelt. In het afgelopen coronajaar bleek wel hoe waardevol zo’n wandelgebied in de directe omgeving is. Dagelijks genieten vele mensen ervan. Ook het pas aangelegde IJsvogelpad ontwikkelt zich snel. Dit gebied mag daarom niet worden aangetast, GroenLinks zal zich hiertegen blijven verzetten. Bovendien worden, door het kiezen voor lapmiddelen, echte oplossingen voor de verkeersproblematiek weer op de lange baan geschoven. Weer nieuwe studies, weer meer gesprekken en opties. Alsof er nog niet genoeg bestudeerd is. Voor GroenLinks is de oplossing duidelijk: doorzetten en een tweede oeververbinding aanleggen bij Boskoop. Zo kan het Rietveld autoluw blijven.

Marijke Kottenhagen
GroenLinks Alphen aan den Rijn


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:44

Het nieuws van week 23 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van te kort aan horecapersoneel en een pilot om de terrassen langer open te houden tot aan het Europees Kampioenschap dat deze week aftrapte en Thomas Berge die het aan de stok kreeg met handhavers. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht. 

Werken gisteren 14:10

Het nieuwe vacature aanbod van week 23

Op zoek naar leuke baan of een nieuwe uitdaging in Alphen of omgeving? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Alphens.nl heeft haar eigen vacaturepagina. Op deze pagina zijn diverse soorten vacatures in verschillende branches te vinden. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Handelsnederzetting

Als er een castellum 'in the middle of nowhere' wordt gebouwd, verschijnt er binnen de kortste keren ook een handelsnederzetting. Dat zal in Alphen aan den Rijn niet anders zijn geweest. In zo'n kampdorp wonen gezinnen van soldaten, ambachtslieden en handelaren.

Overige gisteren 10:12

Betalen Alphense hondenbezitters straks geen hondenbelasting meer?

Een hond is je beste vriend, maar daar moet je jaarlijks wel wat voor over hebben. Althans, in de helft van de gemeenten in Nederland moet je nu nog hondenbelasting betalen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil van de belasting af. En dat scheelt Alphense hondenbezitters jaarlijks tientallen euro’s.