Daan Cornelissen
Advertorial Politiek plein

Natuur Rietveld opnieuw bedreigd

Het Rietveld: een prachtig poldergebied waar omwonenden en recreanten uit de hele regio dankbaar doorheen wandelen en fietsen. Dit geldt in het bijzonder voor het pas aangelegde educatieve natuurproject de IJsvogel en natuurlijk het Zaanse Rietveld: een bijzonder natuurgebied met een hoog waterpeil, waardoor zeldzame vogels als de roerdomp zich er hebben gevestigd. GroenLinks vindt dat we dit soort parels moeten koesteren. Helaas wordt dit gebied telkens weer bedreigd. 

Afwegingen over wegen

Al jaren wordt er gesproken over de aanleg van nieuwe wegen, om de verkeersproblemen rondom Boskoop en Hazerswoude op te lossen. In 2017 werd na lang gesteggel gekozen voor de Verlengde Bentwoudlaan, een weg die de problemen niet oplost maar verergert, door het aantrekken van meer verkeer. Ondertussen ging de discussie door over een weg tussen Boskoop en de N11, maar iedere variant zou zowel het Zaanse Rietveld als de aangrenzende ecologische verbindingszone aantasten. Na jaren discussie en protest gingen deze voorstellen van tafel. Omwonenden en andere liefhebbers van het gebied haalden opgelucht adem.

W20 als compromis

Niet voor lang helaas: vanaf 2018 werkt de provincie met de regio samen aan het programma Beter Bereikbaar Gouwe, waarin opnieuw naar een weg wordt gezocht. Via participatie werden tientallen ideeën aangedragen, en na een trechtertraject bleven eind vorig jaar vijf maatregelenpakketten over. In het Rietveld bleef alleen een variant over tussen het spoor en De Gouwe. GroenLinks vindt deze variant genaamd W20 niet ideaal, want de weg zou nog steeds een weidse ecologische verbindingszone doorsnijden. Maar, W20 is in ieder geval minder schadelijk voor de kwetsbare natuurgebieden en minder invasief voor omwonenden dan eerdere varianten.

Tekst loopt door onder de foto

IMG_9431.png

Onaangename verrassing

De keuze viel op een pakket met W20. Maar, wat blijkt nu: het pakket bevat ineens nieuwe varianten! Met name variant W20-3 en de toegevoegde Zuid-aansluiting tasten de natuurwaarde van het gebied wel flink aan en zijn desastreus voor het nieuwe natuurgebied IJsvogelpad en camping Polderflora. Hoe is dit mogelijk? Na een uitgebreid proces van participatie en trechteren is het maatregelenpakket ineens uitgebreid met varianten waarvan niemand van op de hoogte was. De omwonenden wisten van niets, wij als raadsleden evenmin. De uitleg: De ‘omgeving’ zou om deze varianten hebben gevraagd. GroenLinks vraagt zich af: Wie is die ‘omgeving’? Waarom is hier niet over gecommuniceerd? Wat is dit voor vreemde gang van zaken?

Behoud wat waardevol is

Het Rietveld is een prachtig natuur- en recreatiegebied dat zich steeds verder ontwikkelt. In het afgelopen coronajaar bleek wel hoe waardevol zo’n wandelgebied in de directe omgeving is. Dagelijks genieten vele mensen ervan. Ook het pas aangelegde IJsvogelpad ontwikkelt zich snel. Dit gebied mag daarom niet worden aangetast, GroenLinks zal zich hiertegen blijven verzetten. Bovendien worden, door het kiezen voor lapmiddelen, echte oplossingen voor de verkeersproblematiek weer op de lange baan geschoven. Weer nieuwe studies, weer meer gesprekken en opties. Alsof er nog niet genoeg bestudeerd is. Voor GroenLinks is de oplossing duidelijk: doorzetten en een tweede oeververbinding aanleggen bij Boskoop. Zo kan het Rietveld autoluw blijven.

Marijke Kottenhagen
GroenLinks Alphen aan den Rijn


Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!