Emmaly Otto

Nederland gaat voorzichtig versoepelen: "We doen hiermee iets heel spannends"

Goed nieuws voor veel contactberoepen, zij mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. Ook voor het voortgezet onderwijs komen er versoepelingen. Daarnaast mag iedereen tot 27 jaar weer aan buitensport doen en mogen winkels verder versoepelen. De avondklok wordt wel verlengd tot 15 maart. En horecagelegenheden? Die moeten nog even geduld hebben. 

Dinsdagavond hielden demissionair minister Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. Hierin kondigden ze diverse versoepelingen aan. Opvallend te noemen, want het RIVM meldde vandaag dat we aan het begin van de derde golf staan. Maar het was nodig volgens het demissionaire kabinet. Veel Nederlanders zijn toe aan versoepelingen. "Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt."

Er is echter wel een kanttekening aan deze versoepeling. Als de besmettingen oplopen, kunnen de versoepelingen weer worden teruggedraaid. "Bij extra ruimt hoort extra verantwoordelijkheid", stelt Rutte. Hij doet daarom ook met klem een beroep op alle inwoners van Nederland om zich aan de basisregels te houden, zodat de versoepelingen over een paar weken niet teruggedraaid hoeven te worden.

De avondklok blijft nog wel van kracht, net als het maximum van één bezoeker thuis ontvangen per dag. Alle versoepelingen vind je hier op een rijtje.

  • Openstelling voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs: "School is voor jongeren om meerdere reden erg belangrijk", zegt Rutte. Leerlingen gaan minimaal één dag per week naar school. Zij dienen hierbij altijd 1,5 meter afstand van elkaar en docenten te houden.
  • Contactberoepen mogen weer aan de slag: vanaf 3 maart kunnen de kappers, nagelstylisten, schoonheidssalons, rijscholen en andere contactberoepen de deuren weer openen. Een uitzondering geldt voor sekswerkers, zij mogen nog niet aan de slag. Reserveren en een gezondheidscheck vooraf is verplicht.
  • Winkels: winkelen op afspraak komt bovenop de mogelijkheid van afhalen en bezorgen voor winkels. Klanten moeten van tevoren wel reserveren. Daarnaast zijn er nog een paar andere voorwaarden, zoals vooraf aanmelden, en een maximum aantal klanten tegelijkertijd per verdieping en per uur.
  • Buitensporten: er komt vanaf 3 maart een verruiming voor het sporten voor iedereen tot 27 jaar. Zij mogen bij hun eigen club namelijk weer buitensporten. Sporten in competitieverband is voor hen echter nog niet toegestaan.

De nieuwe persconferentie vindt plaats in de week van 8 maart.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 13:45

Een terugblik op de 55e editie van de 20 van Alphen

Het is alweer een jaar geleden dat duizenden lopers aan de start verschenen van de 20 van Alphen. Dit jaar zal de openingsklassieker van het Nederlandse hardloopseizoen helaas niet doorgaan. Daarom blikken we terug op de vorige editie van het Alphense sportevenement.

Calamiteiten gisteren 13:00

Fietser met spoed naar het ziekenhuis na botsing achterop auto

Op zondag 7 maart heeft er aan het begin van de middag een ongeluk plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser op de Renaissancelaan in Alphen. De fietser raakte daarbij zwaargewond en is met spoed richting het ziekenhuis vervoerd.

Romeinen gisteren 11:52

ROMEINEN Centurion en optio

De basiseenheid voor het Romeinse leger is een centurie. Deze groep van tachtig mannen wordt geleid door de centurion en zijn assistent de optio. De centurion is de officier die de centurie leidt en de optio is wat we tegenwoordig een drilsergeant zouden noemen.