Nederlanders bewegen minder door de corona maatregelen

De coronacrisis heeft invloed op allerlei zaken. Zo is overwinteren Spanje een stuk minder aantrekkelijker geworden en worden veel spullen online verkocht zoals bijvoorbeeld een wijnkast. Maar de maatregelen hebben eveneens impact op onze lichamelijke conditie.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders sinds de corona crisis een stuk minder bewegen. Dat is slecht nieuws, want beweging is juist zo goed voor je weerstand. Met name de groep mensen die thuiswerkt laat het afweten. De thuiswerkers bewegen een stuk minder dan voor de crisis. Na het werk gaan ze niet nog even een uurtje wandelen of fietsen om goed te maken dat ze de hele dag binnen hebben gewerkt. 

Woon-wegverkeer valt weg 

Op zich is het logisch dat iedereen minder beweegt, want er zijn immers heel wat activiteiten buiten de deur afgelast. We doen met zijn allen veel minder en daarom zijn we minder in beweging. Maar dat met name de groep thuiswerkers zo weinig beweegt is wel opzienbarend. Volgens Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc is er een verval van 20 procent te zien. Mensen die normaal altijd naar hun werk lopen of fietsen compenseren dat niet. Dat terwijl je misschien zou denken dat het na een dag thuiswerken juist lekker is om nog een uurtje te gaan wandelen of fietsen. 

Geen afspraken 

Echter niet alleen de thuiswerkers zijn minder gaan bewegen ook de gepensioneerden en mensen zonder werk bewegen veel minder. Die groep heeft niet te maken met het feit dat het woon-werkverkeer wegvalt, maar zij kunnen geen uitstapjes maken, omdat alles dicht is. Hopman denkt dat die groep normaal gesproken vaak de fiets pakt of gaat wandelen als ze ergens naar toe willen. En nu dat wegvalt bewegen ze automatisch minder. 

Halfuur per dag 

Het is jammer dat Nederlanders veel minder zijn gaan bewegen tijdens de corona crisis. Voldoende beweging is goed voor je afweersysteem. Het gevaarlijke is dat minder bewegen iets is wat erin sluipt. Hoe langer je niet veel beweegt des te moeilijker is het om het bewegen straks weer op te pakken. Probeer daarom om toch actief te blijven. Pak je crossbody tas of je freya sport bh en maak een heerlijke wandeling. Volgens de Gezondheidsraad is een half uur per dag bewegen het minimum. 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 09:07

Beschonken Oost-Europeaan veroorzaakt overlast

Op vrijdag 10 juli veroorzaakte een beschonken man van Oost-Europese afkomst flink wat overlast in Alphen. Bij de politie kwamen dan ook meerdere meldingen binnen. Toen de man ook nog betrapt werd bij het stelen van een fles wijn, werd hij aangehouden.

Advertorial Winkels gisteren 17:05

Grote najaarsproeverij bij La Bodega ‘87

Wijnliefhebbers opgelet! De gezelligste wijnmiddag van Alphen aan den Rijn komt er weer aan. Zondag 27 september organiseert La Bodega '87 de grote najaarsproeverij!

Onderwijs gisteren 16:32

Sneak peek in het nieuwe Groene Hart Lyceum

Leerlingen van het Groene Hart Lyceum moeten nog even geduld hebben, maar in het najaar van 2020 is het dan toch echt zo ver. Dan neemt het Groene Hart Lyceum het nieuwe schoolgebouw in gebruik. Hoe staat het er nu voor? Dat laten de leerlingen zien in deze sneak peek.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:11

Kabinet dient ‘coronawet’ in bij Tweede Kamer

Een tijdelijke ‘coronawet’ moet ervoor zorgen dat de juridische basis rondom de coronamaatregelen beter wordt geregeld. Hiermee zullen de noodverordeningen, waarin momenteel de coronamaatregelen zijn vastgelegd, komen te vervallen.