Ingezonden

Nederlands Kampioen voor AZC bij NK-openwater

Afgelopen weekend werd het NK-openwaterzwemmen gehouden in de Biesbos. Dit is een zwemdiscipline waar vaker over gesproken is binnen AZC het laatste jaar en een paar AZC-ers zagen het toch zitten om er eens serieus mee aan de gang te gaan.

Enkelen hadden al wel eens aan een buitenwedstrijdje meegedaan maar er zijn toch een paar dingen fundamenteel anders dan zwemmen in een zwembad; het water is bijvoorbeeld troebel, je ziet dus geen fijne zwarte lijn op de bodem waarmee je makkelijk kunt bepalen of je de goede richting opgaat. Daarnaast is de temperatuur van het water buiten beduidend anders dan binnen, wat bij sommigen al snel resulteert in blauwe lippen en klappertanden als er een rondje zonder wetsuit wordt gezwommen. Ook kom je binnen zelden waterplanten en vissen tegen als je aan het zwemmen bent, iets wat ook niet door iedereen gewaardeerd kan worden. Dus onder het motto 'chlorine is my perfume' blijven de meeste zwemmers dan ook liever binnen.

Toch heeft een klein gezelschap de laatste tijd een aantal maal in het buitenwater getraind en zelfs één of twee wedstrijden gezwommen als voorbereiding op dit Nederlands Kampioenschap. Aan de start voor AZC zijn verschenen: Jade van der Schrier, Jorja Verschoor en Adriaan Coppelmans.

De wedstrijd over een afstand van 2,5 kilometer begon om 18.00 uur. Op dat tijdstip staat de zon al vrij laag wat het zicht zeker niet ten goede komt. Veel zwemmers hadden dan ook behoorlijk wat moeite met de oriëntatie wat resulteerde in gemiste boeien en heel wat zwemmers die behoorlijk van de rechte lijn afweken en daardoor veel meer meters moesten zwemmen.

Zo ook het drietal van AZC. Het waren ondanks het prachtige weer echt uitdagende omstandigheden zouden ze later zeggen. Jorja Verschoor wist te finishen op een hele mooie tiende plek, Adriaan Coppelmans deed er nog een schepje bovenop en voerde het afgesproken plan perfect uit. Hij wist als tweede te eindigen en dus met een zilveren medaille huiswaarts te keren.

Toch was het weer Jade van der Schrier die er met het goud vandoor ging, al ging dat niet vanzelf. Zij miste ook een boei en besloot toen ze daarachter kwam om te keren en alsnog om de boei heen te zwemmen uit angst om gediskwalificeerd te worden. Ze moest daarvoor helaas wel haar leidende positie opgeven en aan een inhaalrace beginnen. Het werd nagelbijten aan de kant want het was geen uitgemaakte zaak dat dat zou lukken. Vastbesloten om het kampioenschap niet zomaar uit haar handen te laten glijden, zwom ze voor wat ze waard was en wist ze uiteindelijk als eerste over de finish te komen. “

Wat een race en wat een spanning”, klonk het vanuit de AZC-gelederen. “Heel erg mooi dat dit lukt voor een eerste deelname aan dit NK”,  aldus een trots AZC dat wederom met een Nederlands Kampioen naar huis kon gaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 12:39

Waterschapsbelasting in de regio gaat omhoog

De waterschapsbelasting in de regio gaat in 2024 omhoog, ook in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit blijkt uit de nieuwe tarieven die hoogheemraadschappen bekend hebben gemaakt.