PR TenneT

Netwerken voor elektriciteit worden uitgebreid

Zowel het hoogspannings- als het laagspanningsnetwerk wordt uitgebreid. Dit betekent in de toekomst dat er weer voldoende energie geleverd kan worden door Tennet (hoogspanning) en Liander (laagspanning). Hiervoor worden verschillende trafostations gebouwd.

Tennet en Liander gaan samen een trafostation (150kv/50kv) bouwen in de Barrepolder. Dit station levert energie aan de hele regio. Daarom zijn alle gemeenten in Holland Rijnland hierbij betrokken. Zij moeten ook allemaal instemmen met de bouw. "Wij gaan als Alphen aan den Rijn ongeveer 30 procent van de capaciteit afnemen”, meldt wethouder Gerard van As. “Het gaat in oppervlak om een gebied van 7 tot 10 hectare."

De als zoekgebied aangewezen Barrepolder ligt tussen het bedrijventerrein van Heineken en de toegangsweg naar de oude molen in de Groenendijksepolder. De definitieve locatie kan in een nieuwe bedrijventerrein zijn of in de polder zelf, dat hangt af van milieuonderzoeken en participatie. Naar verwachting wordt een besluit hierover eind 2023 aan de gemeenteraden voorgelegd.

Trafostations Liander
Daarnaast worden in de gemeente Alphen aan den Rijn twee trafostations (50kv) gebouwd door Liander voor laagspanning, oftewel de elektriciteit die ‘we’ allemaal altijd gebruiken. Het ene station komt op bedrijventerrein Molenwetering naast de wijk Kerk en Zanen, het andere station komt ter hoogte van de Ridderbuurt langs de N207.

De nieuwe trafostations zijn noodzakelijk, omdat nu al geen nieuwe zonne- en windparken kunnen worden aangesloten op het netwerk om energie te leveren. Dit komt omdat er veel wordt ingezet op verduurzaming en Liander pas een nieuw station bouwt als dit meteen goed gebruikt kan worden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.