Josh Walet

Nico Bosman: Alphense politiebiker met een blauw hart

Een blauw hart. Als iemand dat heeft is het Alphenaar Nico Bosman (63) wel. Al 15 jaar lang is hij actief als vrijwilliger bij de politie in Alphen aan den Rijn. Op deze manier iets terugdoen voor de gemeenschap doet hij met veel plezier. Het geeft hem energie. “Sommige mensen vinden het leuk om op het voetbalveld te staan of koffie te schenken in een verzorgingshuis, maar ik draag graag op deze manier mijn steentje bij.”

Voordat hij als vrijwilliger bij de politie terechtkwam, werkte Nico jarenlang in de horeca. Noem een functie en hij heeft het gedaan. Maar er kwam een moment dat hij tijd over had en graag iets terug wilde doen voor de gemeenschap. “Toen ik terugkwam van vakantie, zat er in de brievenbus een flyer van de politie. Ze zochten vrijwilligers. Dat sprak me direct aan. Eén probleem: in de flyer stond dat ze mensen van 18 tot 45 jaar oud zochten. Zelf was ik toen 47 jaar. Na een telefoontje bleek dat ze me graag wilden hebben, mijn leeftijd deed er eigenlijk niet toe. Daarop ben ik naar de voorlichtingsavond gegaan, waar ik nog meer werd getriggerd. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen.”

Onderdeel van het team

Net als zijn beroepscollega’s volgde hij een opleiding aan de Politieacademie om de basispolitievaardigheden te leren. Ondertussen liep hij mee op het politiebureau in Alphen. En daar is hij ook na het afronden van zijn opleiding blijven plakken. “Als Alphenaar vond ik het fijn om hier aan de slag te gaan. Ik ken de omgeving en weet wat er speelt. En dat ik af en toe bekenden tegenkom? Daar heb ik geen moeite mee. Ik ga met iedereen het gesprek aan”, stelt hij. “Daarnaast ben ik ook gecertificeerd biker, dus ben ik veel op de fiets te vinden. Zo kan ik overal snel heen en ben ik makkelijk aanspreekbaar. Dat past bij mij.”

Nico mag dan vrijwilliger zijn, maar bij de politie in Alphen aan den Rijn wordt hij gezien als een volwaardige medewerker. “Dat is het mooie. Als politievrijwilligers zijn en worden we bij alles betrokken. Je voelt je daardoor niet ‘maar’ een vrijwilliger. Je maakt echt onderdeel uit van het team. Door het volgen van extra opleidingen, waaronder het stroomstootwapen en vuurwapen, ben ik breed inzetbaar voor de noodhulp en dreigende situaties, zoals een overval en meldingen van huiselijk geweld of meldingen waar gesproken wordt over wapens. Ook mag ik jonge mensen het vak leren. Zelf vond ik het de eerste keer ook spannend, dat weet ik nog. Daardoor kan ik me goed in hen verplaatsen. Ik probeer ze dan ook zoveel mogelijk mee te geven vanuit mijn eigen ervaringen.”

Tekst loopt door onder de foto

alphens.nl magazine 2023 - nico bosman politievrijwilliger EXTRA FOTO.jpg

Ome Nico

Inmiddels is hij een bekend gezicht in Alphen. Wanneer er evenementen plaatsvinden is Nico vaak aanwezig namens de politie. Waar Nico zelf elk jaar naar uitkijkt is het VakantieSpel. Sterker nog, voor dit evenement neemt hij zelfs een week vrij van zijn werk. Gedurende deze laatste feestweek van de zomervakantie is hij namens de politie het aanspreekpunt en regelt hij het verkeer op het kruispunt. “Ik zorg ervoor dat ouders hun kinderen veilig weg kunnen brengen en dat alle deelnemers van het VakantieSpel veilig over kunnen steken. Dat is geweldig om te doen”, glundert hij. “De kids kennen mij inmiddels ook wel. Ze noemen me zelfs Ome Nico. Dat is toch prachtig?”

Support van het thuisfront

Naast zijn werk als politievrijwilliger is Nico 6 jaar geleden gestart als contractmanager bij de politie eenheid Den Haag op facilitair gebied. En sinds 2022 werkt hij als landelijk tolkencoördinator bij de Dienst Regionale Recherche op de Ondersteuningsdesk in Den Haag. Dit in combinatie met het vrijwilligerswerk bij de politie zorgt ervoor dat Nico vaak weg is van huis. Hoe ervaart het thuisfront dat? “Die vinden het leuk dat ik dit doe. En dat is belangrijk voor mij. Het thuisfront moet er wel achter staan dat ik naast mijn reguliere werkzaamheden nog zoveel uur in de week actief ben als vrijwilliger. Mijn vrouw en ik hebben daarom wel één ding afgesproken: zondag is ‘onze’ dag.”

Blauw Hart

Dat Nico zo actief en betrokken is bij de politie in Alphen aan den Rijn wordt ook gewaardeerd door zijn collega’s. Dat ondervond hij in januari 2022 door een bijzonder gebaar. “Totaal geen idee van wat me te wachten stond kwam ik op een donderdagavond naar het politiebureau. Daar zag ik een collega zitten die eigenlijk niet zou werken die dag. Onze politiechef John Nieumeijer kwam vervolgens naar me toe dat hij me even wilde spreken. Dat bleek een valstrik. Er stond een collega op mij te wachten die een zegje deed en vervolgens kreeg ik het ‘blauwe hart’ opgespeld van Waardering Erkenning Politie. Dit is een speldje als symbool voor erkenning en waardering van politiemensen. Een hele eer.”

Nico heeft er inmiddels al 15 jaar als politievrijwilliger op zitten. Dat roept de vraag op: blijft hij dit nog lang doen? En dat doet hem lachen. “John stelt deze vraag ook regelmatig. Ik geef dan ook hetzelfde antwoord als dat ik hem altijd geef: zolang ik gezond blijf en alle dingen mag doen, leuk blijf vinden én er energie van krijg, blijf ik vrijwilliger. Plezier is voor mij echt het belangrijkste. Het is en blijft tenslotte iets wat ik vrijwillig doe. Maar zoals het er nu naar uitziet neem ik voorlopig zeker nog geen afscheid.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.