Josh Walet

Nico de Jong en Rosé Harkes verlaten RijnGouweLokaal

Breaking news uit het Glazen Huis: gemeenteraadslid Nico de Jong en raadscommissielid Rosé Harkes verlaten RijnGouweLokaal (RGL). Beiden blijven actief in de gemeentepolitiek, maar dan voor de nieuw op te richten partij Lokaal Belang Alphen (LBA).

Een incident tijdens de laatste fractievergadering van RGL ligt ten grondslag aan hun ingrijpende besluit, waar volgens het tweetal wéér grenzen zijn overschreden. “Ik betreur deze beslissing”, aldus De Jong. “Maar er zijn zaken die we niet kunnen tolereren en dit was beslist niet de eerste keer. Mijn visie is niet veranderd, hoe goed de samenwerking met raadsleden van andere partijen ook is. Daarom sluit ik op dit moment niet aan bij een bestaande partij, maar gaan we hard aan de slag met LBA. Ook omdat kiezers op mij gestemd hebben met het verkiezingsprogramma waar ik toen achterstond en nog steeds achtersta.”

Aan die oprichting werd op de achtergrond al gewerkt, maar toen nog niet door De Jong en Harkes. “Het ‘Nieuwe Midden’ blijft voor mij het uitgangspunt, maar dan met meer interne democratie, minder emotie en ook minder achterklap. We gaan niet met modder gooien, dat júíst niet. Het moet niet om personen gaan, maar om inhoud. Daarom nemen we deze stap, hoe jammer het ook is dat het bij RGL allemaal zo gelopen is”, aldus Harkes.   

Na de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in maart verdubbelde het aantal zetels van RijnGouweLokaal, met name dankzij kiezers uit de kernen. “Aan hen moet ik verantwoording afleggen, niet aan RijnGouweLokaal, al begrijp ik hun teleurstelling. Mijn zetel achterlaten bij die partij doet in mijn ogen geen recht aan de verkiezingsuitslag. Juist doorgaan met waar ik mee bezig was, beschouw ik als integer. Het gaat om de mensen die vertrouwen in me hebben. Ik doe hiermee niets verkeerd”, aldus De Jong.

Harkes: “We gaan met een aantal mensen bouwen aan LBA. Dat is spannend, maar ook weer heel erg leuk en ik heb er het volste vertrouwen in dat we dit van de grond krijgen en iets moois gaan neerzetten.” Burgemeester Liesbeth Spies werd al geïnformeerd over het vertrek van het tweetal en hun intenties. “Er moet nog veel werk verzet worden, maar we weten voor wie we het doen. We wensen RGL ook alle goeds toe, wie weet kunnen we in de nabije toekomst alsnog samenwerken. Daar gaan we wél voor: bruggen bouwen, letterlijk en figuurlijk”, aldus De Jong. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Oud Alphen vandaag 16:54

Oud Alphen: De Raadhuisstraat

De Raadhuisstraat, de straat waar het kantoor van Alphens.nl nu staat, is genoemd naar het oude raadhuis van de voormalige gemeente Aarlanderveen. Na eeuwenlang vergaderd te hebben in herbergen als de Vergulde Wagen kreeg de toenmalige gemeente Aarlanderveen in de 19e eeuw een eigen raadhuis.

Advertorial Theater vandaag 15:41

Ronald Goedemondt komt naar Castellum

Goed nieuws: Ronald Goedemondt speelt momenteel zijn achtste avondvullende cabaretprogramma. Overal is hij tot en met december 2022 uitverkocht. Castellum heeft het echter voor elkaar gekregen dat hij op zondag 19 maart 2023 zijn voorstelling ‘Met knielende knikjes’ speelt voor het Alphense publiek. De kaartverkoop start op 13 december om 13:00 uur.

Politiek plein vandaag 14:29

Inbreng ChristenUnie in debat over begroting

Op 3 november 2022 werd in de gemeenteraad de begroting voor 2023 besproken en het beleid dat hiermee gevoerd zal gaan worden. Dit beleid is samengevat in het uitvoeringsprogramma 'Zichtbaar en dichtbij' van de coalitiepartijen. Aan dit debat leverde de ChristenUnie-fractie een inhoudsvolle bijdrage.

Feestdagen vandaag 13:12

Laat je vuurwerkafval ophalen op 2 januari 2023

Van het aftelen tot 00:00 uur en vuurwerk afsteken naar vuurwerkafval waar je niet zo veel mee kan. Voor het opruimen van dit vuurwerkafval wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn een oplossing bedacht.

Limesjaar 2022 vandaag 11:58

ROMEINEN Rantsoenen

Het Romeinse leger zorgt normaal gesproken goed voor haar manschappen. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk. De commandant moet voor voldoende rantsoenen zorgen en dat is zelfs in vredestijd een behoorlijke klus.

Advertorial Horeca vandaag 10:37

Dit jaar een unieke kerst bij restaurant Bon Bini

Restaurant Bon Bini in de Hooftstraat in Alphen aan den Rijn komt dit jaar met een uniek concept. Op eerste kerstdag 2022 kun jij bij Bon Bini, in samenwerking met de chef, zelf jouw kerstdiner samenstellen.