Alphens EV

Niemand blij met Cultuurvisie behalve wethouder Maat

De politieke partijen zijn niet blij met de inhoud van de Cultuurvisie. Desondanks is de Cultuurvisie door de meerderheid van de gemeenteraad vastgesteld, omdat 'we toch moeten beginnen'.

Na een lang debat heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn de Cultuurvisie donderdag 17 oktober goedgekeurd met een belangrijke tekstwijziging. Coalitiepartijen CDA, GroenLinks en Nieuw Elan dienden dit amendement in samen met oppositiepartijen D66, SGP, WKB, ChristenUnie en PvdA. De kern van de wijziging is dat de Cultuurvisie over een jaar opnieuw wordt aangeboden met  daarin een nieuw uitvoeringsprogramma tot 2025 en met integrale opneming van alle ontbrekende onderdelen. "Het is treurig dat de coalitie met deze wijziging moet komen", aldus Anouk Noordermeer (VVD).

Op dit moment is er helemaal geen cultureel beleid door de gemeente. Het beleid van de voormalige fusiegemeenten is vervallen en een nieuwe visie heeft lang op zich laten wachten. Dat er echt 'iets' moet komen, is de enige reden dat de politieke partijen akkoord zijn gegaan met de voorgelegde Cultuurvisie. "Deze visie is niet rijp voor een beleid voor de komende tien jaar", zei Marjon Verkleij (CDA) die het amendement heeft opgesteld.

Cultuurmakelaar en cultuurplatform
De meeste partijen zijn blij met het idee om een cultuurmakelaar en een cultuurplatform in te stellen. "Het mag echter geen feestje van de gevestigde orde worden", merkte Caroline Blom (CU) op, daarin gesteund door onder meer GroenLinks. Gert van de Ham (D66) wil voor het eind van het jaar de uitwerking van cultuurplatform zien inclusief de taken van de cultuurmakelaar.
Onder meer VVD en SP stemden tegen de visie. "De wethouder moet dit gewoon beter doen. Niet van alles en nog wat laten wijzigen door de gemeenteraad", meende Iris van der Kolk (SP). "Wij zien geen passie, geen inhoud en geen richting", verklaarde Noordermeer. "Het knelpunt bij cultuur in Alphen aan den Rijn is de houding van deze gemeente, niet van de cultuursector."

Aan de slag
De Cultuurvisie voor de gemeente Alphen aan den Rijn is voor de zomer door de fracties teruggestuurd naar de tekentafel. Na een aantal aanpassingen gebeurde dit bijna weer in de commissievergadering van 3 oktober. Toch legde wethouder Leo Maat de Cultuurvisie ongewijzigd voor aan de gemeenteraad op 17 oktober. "Het college staat achter dit stuk", aldus Maat. De raad ging inclusief de tekstwijziging morrend akkoord, omdat zoals Petra Hoogenes (Nieuw Elan) het zei: "We moeten wel aan de slag!"


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.