Josh Walet

Nieuw dak en reparatie gevel voor bijna 4.9 miljoen euro

Het dak van het Alphense gemeentehuis aan het Stadhuisplein moet worden vervangen. Het gaat om een normale vervanging door ouderdom. Ook moet de glazen gevel worden gerenoveerd, want deze is lek. De gemeenteraad zal akkoord gaan met de totale kosten van bijna 4.9 miljoen euro.

Het architectonische hoogstandje van architect Van Egeraat uit 2002 wordt nationaal en internationaal geroemd en is verschillende keren genomineerd voor een architectuur-award. Desondanks is de bouwtechnische staat niet om over naar huis te schrijven. Van het begin af aan leidt het gebouw aan een aantal kwalen die onder meer te maken hebben met lekkages en een falende klimaatbeheersing.

Tijdens de commissievergadering van donderdag 11 mei zijn de politieke partijen eensgezind: 4.9 miljoen euro is veel geld, maar daar krijg je dan ook iets voor. De gevel wordt gerepareerd en lekvrij gemaakt waarbij onder meer 455 glaspanelen worden vervangen. Het dak wordt vervangen en geïsoleerd. En als klap op de vuurpijl worden achthonderd zonnepanelen op het dak geplaatst.

Gevel
Bij de gevel gaat het om bouwtechnische fouten die direct verholpen hadden moeten worden. Dat is niet gebeurd en inmiddels is de ‘garantie’ allang verlopen. De gebolde kap wordt gerenoveerd en er worden glaspanelen vervangen. Dit is een onvoorziene kostenpost die al in 2019 uit onderzoek is gebleken.

Dak
Het enigszins platte dak is van bitumen en dat heeft een levensduur van circa twintig jaar. Daarom is het nu nodig om dit te vervangen. De nieuwe dakbedekking is opnieuw bitumen. Dit is de enig optie, want EPDM met een aanzienlijk langere levensduur kan onvoldoende met het dak meebewegen. Het dak wordt wel voorzien van een isolatielaag.

Zonnepanelen
Op het platte dak worden ongeveer achthonderd zonnepanelen geplaatst. De dakconstructie is hier geschikt voor. Het zou voldoende moeten zijn om de eigen energie vanuit de bodem aan te vullen en ook verder te leveren aan Theater Castellum en een aantal winkelpanden.

Kosten
Als vervangingskosten voor het dak is een bedrag gereserveerd van 1.260.000 euro. Dit is niet voldoende voor het huidige 'groot onderhoud'. Omdat het dak vervangen wordt, er zonnepanelen worden geplaatst en de gevel wordt gerenoveerd, moet hier een extra bedrag van 3.633.166 euro bijkomen.

De gemeenteraad gaat akkoord met het totale budget van 4.893.166 euro. Het investeringskrediet wordt als hamerstuk op de agenda geplaatst van de raadsvergadering van 25 mei.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.