Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat er een lynx is gevonden in het Alphense castellum Albaniana? Dat Romeins aardewerk op een pottenbakkersschijf wordt gemaakt, maar inheems aardewerk niet? En wist je dat de helft van de kinderen de 10 jaar niet haalt? Deze en nog acht andere artikelen zijn nieuw deze week op Romeins Alphen.

Kinderen in de oudheid worden gezien als miniatuur-volwassenen. Ze dragen dezelfde kleding als volwassenen en doen al snel dezelfde taken als een volwassene. Romeinse kinderen gaan naar school of ze leren een ambacht. Ook zijn er kinderen die als slaaf aan het werk zijn.
Natuurlijk spelen de kinderen ook gewoon spelletjes als ze de kans krijgen. De kinderen kunnen altijd buiten spelen in de vrije natuur, zeker langs de Oude Rijn in het westelijk deel van de Limesgrens waar geen steden zijn. En net als nu zijn er bijvoorbeeld poppen, trekpaardjes, ballen en bordspelen.
Lees verder op RomeinsAlphen.

De nieuwe artikelen in de afgelopen week zijn:

  • Rundvee
  • Gebroken been
  • Romeinenweek in Archeon
  • Aardewerk van de Frisii
  • Romeinse patrouilleschepen
  • De lynx van Alphen aan den Rijn
  • Lararium van een medicus
  • Romeinse pottenbakkerij
  • Romeinse kinderen
  • Romeinse scheepstypen

Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op de nieuwe website www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.

#Romeinen #Albaniana #NigrumPullum #CastellumAlbaniana #AlphenaandenRijn


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”