Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat er een Romeinse muntschat is gevonden in Hazerswoude-Dorp en dat je die kunt zien in het RMO? Dat de standaards van het leger in een eigen heiligdom in het castellum worden bewaard? En dat slavernij in het Romeinse Rijk heel normaal is? Deze en nog zeven artikelen zijn nieuw deze week op Romeins Alphen.

De meeste bedienden in een huishouding zijn slaaf. In het Romeinse Rijk zijn erg veel slaven en velen werken in en om een woning, bedrijf of productieboerderij. Zelfs in het leger zijn slaven voor allerlei klusjes. In rijkere huishoudens zijn er slaven voor alle werkzaamheden.

Nu is de ene slaaf de andere niet. Een rijke huishouding houdt er tientallen slaven op na en deze zijn verdeeld in verschillende klassen. Sommigen doen zwaar lichamelijk werk, anderen vervullen meer de functie van secretaris of persoonlijk assistent en er zijn ook bedienden.
Lees verder op RomeinsAlphen.

De nieuwe artikelen in de afgelopen week:

  • Hoofdkwartier
  • Vaandelheiligdom
  • Veldtekens
  • Libum
  • Limes in West-Nederland
  • Porticus
  • Slavernij
  • Dierenhuiden
  • Slaaf in een huishouding
  • Expositie Alphense muntschat

Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op de nieuwe website www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.