Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat alle Romeinse vrouwen kunnen spinnen? Dat van de eerste muur met poort een goede reconstructie is gemaakt en dat deze in Museumpark Archeon staat? En dat schilderen bij de Romeinen met bijenwas gebeurt? Deze en nog zeven artikelen zijn nieuw deze week op Romeins Alphen.

Een veelgebruikte schildertechniek is encaustiek op een houten paneel. Bij encaustiek wordt gesmolten bijenwas gebruikt om fijngemalen pigment in te mengen. De gekleurde was wordt dan als verf op het paneel opgebracht met een penseel of paletmes.
De schilder kan in de Romeinse tijd geen kant-en-klare verf in een tube aanschaffen. De verf moet helemaal zelf worden gemaakt en dat moet elke paar uur opnieuw, omdat elke verf opdroogt. Meestal is het de taak van een leerling om de verf klaar te maken.
Lees verder op RomeinsAlphen.

De nieuwe artikelen in de afgelopen week:

  • Boerderijen in Alphen aan den Rijn
  • Reconstructie principia
  • Spinnen
  • Keizers in beeld
  • De helm
  • De schilder
  • Schilderen met encaustiek
  • Persoonlijke verzorging
  • De eerste poort

Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op de nieuwe website www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”