Eveline Verhoeve

Nieuw deze week op Romeins Alphen

Wist je dat de Romeinen heel gemakkelijk omgaan met hun eigen en andermans goden? Dat soldatenhelmen allemaal op details verschillen? En dat iedereen die in de westelijke Rijndelta woont een immigrant is? Deze en meer artikelen zijn nieuw deze week op Romeins Alphen.

Inheems betekent oorspronkelijk. In de zin van oorspronkelijke bevolking of aardewerk van de oorspronkelijke inwoners. In de westelijke Rijndelta is daar echter geen sprake van. Alle bevolkingsgroepen, zeker ten zuiden van de Oude Rijn, zijn immigranten van elders.
Kenmerkend voor de volkeren van prehistorisch Europa in de ijzertijd is dat zij niet heel honkvast zijn. Veel groepen verkassen regelmatig naar een vruchtbaarder stukje land verderop. Sommige stammen besluiten om gezamenlijk elders hun heil te zoeken als zij te vaak in conflict komen met hun buren. En zodra de Romeinen zich ermee gaan bemoeien, is een nieuw fenomeen zichtbaar: actieve bevolkingspolitiek.
Lees verder op RomeinsAlphen

Nieuwe artikelen in de afgelopen week:

  • Romeinen in de westelijke Rijndelta
  • Reconstructie van Albaniana
  • Verschillende helmen
  • Romeins godenrijk
  • Inheems of immigrant
  • Gallia Belgica
  • Pakezel

Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op de nieuwe website www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”