Archieffoto

Nieuw docu-drama in de maak: Productiehuis Alphen werkt aan ‘In de Willemstraat’

Productiehuis Alphen aan den Rijn heeft in de loop der tijd meerdere mei-voorstellingen ontwikkeld. De meeste op basis van de geschiedenis dicht bij huis. Nu werkt PA aan ‘In de Willemstraat’. Voor dit docu-theaterstuk worden donderdag 28 oktober audities gehouden. Daar kunnen mensen zich nu voor opgeven. Er wordt gespeeld in april en mei.

'In de Willemstraat' brengt het waargebeurde verhaal van Bep en Janus van Gils. Bijzonder is wat er aan dit stuk vooraf ging. PA speelde in coronatijd voor beperkt publiek 'De vloer op met 1942'. Hier zat een improvisatiescène in waarin Bep haar man opdracht gaf de joodse familie Braasem op te halen en in veiligheid te brengen. Op een avond zaten de zoons van Bep en Janus in de zaal die het heel bijzonder vonden dat zij een scène uit het leven van hun moeder zagen. Het contact was snel gelegd. Kees Visschedijk besloot de broers te interviewen.

De improvisatiescène uit '1942' is nu uitgeschreven en daarmee begint 'In de Willemstraat' ook. Het verhaal: van maart 1942 tot aan het einde van de oorlog boden zij in hun kleine huisje aan de Willemstraat in Alphen aan den Rijn, onderdak aan 13 joodse mannen en vrouwen, die uiteindelijk allemaal de oorlog overleefd hebben. Van die dertien onderduikers bivakkeerden er ook een aantal bij de ouders van Janus, die iets verderop in de Willemstraat woonden. 

In maart 1942 kwam Asser Braasem met zijn twee dochters Rachel (Chelley) en Rebecca (Beppie). Toen de Jodenvervolging in Nederland op zijn hevigst was, volgden de andere twee dochters van Asser. In de loop van de oorlog meldden nog twee echtparen en twee vrienden zich in de Willemstraat.

Voor de audities zoekt PA mannen en vrouwen in de leeftijd van 16 tot en met 70 jaar die zich willen vastbijten in het repetitieproces. Ervaring is geen vereiste, aanleg en motivatie wel en daar kom je tijdens de auditie achter. Voor dertigers (of als je 40 bent maar je kunt voor dertiger doorgaan) heeft PA wat meer rollen. Wil je meedoen? Voor of liever achter de schermen? Mail dan naar info@productiehuisalphen.nl

Op de foto: scene uit de voorstelling Toen die dag.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.