Nieuw Elan, CDA en GroenLinks in onderhandeling

Onder leiding van André de Jeu, lijsttrekker van Nieuw Elan en formateur voor een nieuwe coalitie in de gemeente Alphen aan den Rijn, zijn grote winnaar Nieuw Elan, CDA en GroenLinks in onderhandeling. De drie partijen willen samen eind april met een coalitieakkoord komen.

De combinatie Nieuw Elan, CDA en GroenLinks was ook het advies van informateur Pieter Hilhorst. Nadat over de obstakels woningbouw en infrastructuur is overlegd, is besloten dat er met z’n drieën wordt geformeerd. "Voor 99 procent is het nu zeker dat we eruit komen", zegt formateur De Jeu. Er is wel gesproken met VVD en ChristenUnie, maar dat leidde niet tot uitbreiding van de drie onderhandelende partijen met een vierde partner.

De afgelopen jaren trokken Nieuw Elan en CDA ook al samen op in de 'oude' coalitie van CDA, Nieuw Elan, VVD, D66 en ChristenUnie. Nadat de VVD met onmin uit het college en uit de coalitie stapte, schoof GroenLinks aan als gedoogpartner. Nieuw Elan, CDA en GroenLinks trokken de afgelopen twee jaar ook samen op bij het tot stand brengen van een fatsoenlijk duurzaamheidsbeleid.

Het voordeel van de combinatie Nieuw Elan, CDA en GroenLinks is dat met een beleid op hoofdlijnen en een krappe meerderheid van 21 van de 39 zetels in de Alphense gemeenteraad er altijd met de oppositie moet worden gesproken om een goede meerderheid te krijgen. Daarmee worden vrijwel gegarandeerd breed gedragen besluiten genomen. "Ik verwacht de komende jaren dan ook goede debatten in de raad die vooral op inhoud zullen worden gevoerd."

Aan de onderhandelingstafel zitten naast formateur De Jeu, Gerard van As van Nieuw Elan, Marjon Verkleij en Kees van Velzen namens het CDA en René Driesen en Erik van Zuijlen van GroenLinks. Het streven is om in de gemeenteraadsvergadering van 26 april in ieder geval met het coalitieakkoord te komen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 13:45

Mamacafé wint prijs

Donderdagavond 17 oktober was de prijsuitreiking van 'Fonds Alphen trakteert' vanwege hun 25 jarig bestaan. Het Mamacafé was één van de blijde genomineerden en heeft een bedrag van € 5000 mogen ontvangen.

Advertorial Overige vandaag 12:38

Verenigingen vieren hun winst met in totaal € 70.000

Woensdagavond 16 oktober heeft Rabobank Groene Hart Noord tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater Castellum een totaalbedrag uitgekeerd van € 70.000 aan 80 verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop, Zoeterwoude en kern Stompwijk.

Overige vandaag 11:46

Oudshoornse Kerk gaat verbouwen

De Oudshoornse Kerk gaat verbouwen. Fonds Alphen en omstreken steunt de verbouwing met € 15.000. 

Advertorial Horeca vandaag 10:54

Spooky Sunday bij ALFREDS

Op zondag 20 oktober kun je met het hele gezin Halloween vieren bij ALFREDS!

Politiek vandaag 08:38

Misverstanden met Molukse gemeenschap uit de weg geruimd

Wethouder Kees van Velzen en de Molukse gemeenschap hebben een goed gesprek gehad over de toekomst van het buurthuis Kaju Putih. Er waren misverstanden ontstaan naar aanleiding van uitspraken van de wethouder.