Nieuw Elan
Advertorial Politiek plein

Nieuw Elan maakt zich sterk voor dierenwelzijn

In oktober van vorig jaar heeft raadslid Robert Blom van Nieuw Elan een initiatiefvoorstel dierenwelzijn aan de Alphense gemeenteraad aangeboden. De raad is het erover eens dat het beleid voor wat betreft de dieren beneden peil is. In de raadsvergadering van april is door de raad unaniem besloten hoe het dan wel moet.

Het initiatiefvoorstel dierenwelzijn, dat Nieuw Elan samen met VVD, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP heeft ingediend, voorziet in het rechtzetten en aanvullen van het falende beleid. Hoewel  dierenwelzijn sinds 2006 een taak is van een van de wethouders, is er sindsdien weinig gebeurd. Althans weinig positiefs.

Robert Blom meldt dat de stand van zaken in 2023 bedroevend is:

  • Er is geen dierenasiel in de gemeente
  • Dierenartsen zijn buiten kantooruren niet bereikbaar
  • De dierenambulance is onderbemand
  • Sociale aspecten worden nergens meegenomen
  • Er gaat 120.000 euro naar de dierenbescherming, er is echter veel meer nodig dan waar de dierenbescherming in voorziet
  • Er is geen ambtelijke ondersteuning voor dierenwelzijn
  • Er is geen fatsoenlijk budget beschikbaar

Over dit laatste punt: “Het is dringend noodzakelijk dat er een degelijk budget voor dierenwelzijn komt om een serieus beleid mogelijk te maken. Dierenwelzijn is goed voor mens én dier.”

Gezamenlijk beleid maken

Het initiatiefvoorstel is in oktober 2022 ingediend door zeven partijen onder aanvoering van Nieuw Elan. De Alphense gemeenteraad heeft daarop besloten om een voorbereidingsgroep met raads- en commissieleden in te stellen. Deze groep heeft het initiatiefvoorstel verwerkt in een definitief voorstel.

Dit is in april 2023 door de raad unaniem vastgesteld: ‘De raad besluit unaniem het college de opdracht te geven om met een Alphens model dierenwelzijn te komen, voorzien van helderheid en duidelijke kaders.’

Dit betekent dat de verantwoordelijke wethouder nu het besluit moet uitvoeren. De gemeente moet daarbij samenwerken met verschillende partijen, zoals  dierenartsen, dierenambulance, dierenasiel(en), ondernemers, onderwijsinstellingen en andere belanghebbenden.

Verbeterpunten

Er moet een goed beleid voor dierenwelzijn komen. En, belangrijker nog, dit moet worden gefinancierd en uitgevoerd. Om het dierenwelzijn vlot te trekken, is het wijsheid om het goed werkende Haags Model ook in Alphen aan den Rijn te gebruiken en om een degelijk budget beschikbaar te stellen. De gemeenteraad wil in ieder geval minimaal een ambtenaar dierenwelzijn en een initiatief van de gemeente voor een platform waarin partijen zitten die zich in de gemeente bezighouden met dieren. Ook wil de raad dat er weer een dierenasiel komt in Alphen aan den Rijn. Op dit moment worden dieren naar het asiel in Gouda gebracht. Wethouder van dierenwelzijn, Gert-Jan Schotanus, zal het een en ander in gang zetten en in het vierde kwartaal terugkomen op het nieuwe door de gemeenteraad opgedragen beleid.

Op de foto initiatiefnemer Robert Blom.


Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.