Advertorial Politiek

Nieuw Elan op bezoek in De Hoek in Koudekerk

De dorpsbewoners willen eindelijk weleens serieus genomen worden. Dat is in het kort de boodschap van Nicoline Wamsteker van het Dorpsoverleg en van ander actieve Koudekerkers. Nieuw Elan is dat absoluut van plan, legden lijsttrekker André de Jeu en wethouder Gerard van As uit.

Zorgpunten zijn, volgens Nicoline Wamsteker, de maar niet van de grond komende woningbouw, de efficiëntie van het ambtenarenkorps, de vertraging bij de renovatie van het Hofstedepark en de ontbrekende ondersteuning van vrijwilligers. Vanuit de voetbalvereniging wordt daaraan toegevoegd dat er veel wordt gevraagd vanuit 'de gemeente' maar dat er geen budget beschikbaar wordt gesteld om de vraag ook goed uit te kunnen voeren.

Woningbouw
Over de woningbouw wordt al jaren gepraat, maar de bottom line is dat er gewoon behoefte is aan woningen en dat die er niet zijn. "Ik heb sinds oktober de woningbouw in de dorpen in mijn portefeuille", legt Gerard van As uit. "Woningbouw in Koudekerk is een prioriteit. Waar we al heel lang op wachten is een uitspraak van de Raad van State over Rijnpark. Als dat goedkomt, gaan we er in een keer voor. Als we als gemeente teruggefloten worden, moeten er andere mogelijkheden achter de hand zijn. Dan moet er toch met Dorrepaal over uitplaatsing worden gepraat en met de sportverenigingen over kavelruil."

Wijk- en dorpsbudget
Een belangrijk punt voor de dorpsbewoners is het gevoel dat zij door ambtenaren niet altijd serieus worden genomen. André de Jeu herkent de klacht: "Wij vinden het een zwaar punt voor onderhandelingen om de dorpen en wijken een eigen budget toe te kennen, zodat dit door de dorpsbewoners kan worden gebruikt zonder inmenging."
De Jeu erkent dat er dan wel een goede ondersteuning moet zijn vanuit de gemeente. Niet om de boel te controleren, maar om de weg te wijzen. Hij wijst ook op de Right to Challenge, waarbij een initiatiefgroep een taak van de gemeente over kan nemen.

TOM
Als algemene punt, dus niet specifiek voor Koudekerk, wordt ook gesproken over klachten rond de ontbrekende samenwerking  met TOM in de Buurt. Over de samenwerking met TOM merkt De Jeu op: "Er zijn veel klachten, dus daar moeten we nu iets aan doen. Verder vinden wij dat de aanbesteding echt anders moet. We hebben hier wel van geleerd. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat TOM initiatieven ondersteunt en niet tegenwerkt."

Van onderop besturen
In het algemeen merken zowel De Jeu als Van As op dat Nieuw Elan als lokale partij niet links of rechts is. "Wij zijn van 'we moeten de problemen in de samenleving oplossen'. Wij willen echt van onderop besturen. Nieuw Elan wil aan de slag met dorpsplannen, daarbij beseffen wij net als het Dorpsoverleg dat niet alle inwoners op één lijn zitten. Dus je moet dan wel als Koudekerk aantonen dat er voldoende draagvlak is."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 16:19

Een winkel die voelt als thuis

Sinds april is Marquardt Keukens gevestigd aan de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude. Met zijn unieke manier van werken wil ondernemer Filip Gels zich onderscheiden in de keukenbranche. Passie, vakkennis en transparantie staan centraal bij dit nieuwe concept.  

Algemeen vandaag 14:54

Gemeentelijke Veteranendag op de Werf

Op zaterdag 21 september was het College van Burgemeester en Wethouders aanwezig op de gemeentelijke Veteranendag, wat plaatsvond op de Werf in Alphen.

Sport vandaag 13:43

ARC kan winnen in de Hoofdklasse

Zo, de eerste overwinning in de Hoofdklasse is binnen. Op het prima veld van Capelle wist ARC de nog ongeslagen thuisclub te verslaan. Met een 2-1 zege op zak werd de bus ingestapt en dat was uiteraard een heerlijk gevoel.

Overige vandaag 12:30

Dansflashmob op Wereld Alzheimer Dag

Zaterdag 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Met een dansflashmob in het Alphense centrum haalde dansers van Cools Dance & Events ruim € 200 euro op.  

Evenementen vandaag 10:54

TOOST Foodtruckfestival wordt druk bezocht

Vandaag is de laatste dag van het TOOST Foodtruckfestival, en dus de laatste kans om het festival in het Europapark te bezoeken. Vanaf 13:00 uur is het terrein geopend voor publiek. Tot 21:00 uur kun je terecht voor de lekkerste gerechten.

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 09:36

Bezoek de Duurzaamheidsmarkt op 10 oktober in Archeon

Wist je dat een duurzaam huis eigenlijk veel eerder binnen je bereik ligt dan je denkt? Het bespaart niet alleen energie maar ook kosten. Wil je meer weten over energiebesparende maatregelen voor jouw woning? En welke subsidie- en financieringsoplossingen er zijn? Bezoek dan de Duurzaamheidsmarkt op donderdagavond 10 oktober in Archeon.