Advertorial Politiek plein

Nieuw Elan wil een groene economie met groene energie

De combinatie van een groene economie met groene energie is, volgens Nieuw Elan, de weg naar een duurzame samenleving in 2050. Groen houdt per definitie in dat ook aandacht wordt besteed aan milieu en biodiversiteit met in haar kielzog dierenwelzijn.

Economie & energie

In 2017 heeft Nieuw Elan de Alphense gemeenteraad verenigd in een streven naar een duurzame lokale samenleving met het Doorbraakplan voor een Duurzaam Alphen op weg naar 2050: een groene stad met LEF! Uit dit plan blijkt dat voor een duurzame samenleving meer nodig is dan groene daken en zorg voor het milieu.

Het gaat ook om innovatie in het bedrijfsleven en steun aan duurzame initiatieven. Het gaat vooral om een combinatie van een duurzame economie en duurzame energie. "Daarvoor is een samenwerking nodig tussen lokale overheid en bedrijfsleven, speciaal de tuinbouwsector. Van kleinschalige landbouw tot grote productiebedrijven, van grote technologiebedrijven tot kleine zelfstandigen: al deze ondernemingen bieden kansen op een echte duurzame samenleving."

Nieuw Elan wil geen weilanden volbouwen met zonnepanelen en windturbines. Nieuw Elan wil geen dwingende maatregelen voor inwoners nemen. Nieuw Elan wil geen in beton gegoten besluiten zien.

Wat Nieuw Elan dan wel wil:

  • samenwerking tussen lokale overheid en een groen bedrijfsleven;
  • markt gedreven groene transitie (omslag in denken én doen);
  • inzet op kernenergie en waterstof;
  • nascheiding van afval;
  • betrouwbaarheid, betaalbaarheid, haalbaarheid, toekomstbestendigheid en veiligheid voor iedereen.

Een duurzame samenleving zorgt niet alleen voor het milieu, maar ook voor een goed opgeleide bevolking, sociale netwerken, maatschappelijk vertrouwen en een goede infrastructuur.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is meer dan het uitvoeren van wettelijke taken. Nieuw Elan wil voor het welzijn van dieren dan ook een stapje meer zetten. Op de agenda staat onder meer:

  • lesmateriaal voor basisscholen;
  • afschaffen van hondenbelasting of deze een goede bestemming geven;
  • bevorderen van chippen en steriliseren van katten;
  • controle op dierenmishandeling, illegale dierenhandel en hondengevechten;
  • controle op zwanendrift, plezierjacht en illegaal slachten.

Ook wil Nieuw Elan de samenwerking versterken met professionals, vrijwilligers en organisaties die zich bezighouden met opvang van onder meer egels, vogels en schildpadden.

Biodiversiteit

Biodiversiteit ontstaat als er voldoende aandacht is voor groen en dan vooral inheems groen. Bloeiende insectvriendelijke bermen, veel bomen en vooral veel groene tuinen. Dat is niet alleen goed voor flora en fauna, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. "Veel groen is ook goed voor mensen, het is prettiger wonen tussen het groen. Maar, groen heeft vooral een grote functie om hemelwater af te voeren en om hittestress tegen te gaan."

Nieuw Elan wil dat de gemeente groen blijft en zelfs nog groener wordt in alle centra, het stadshart en in de dorpen. "Groen en de vele bomen moeten het visitekaartje zijn van Alphen aan den Rijn, een groene gemeente met LEF!"


Meer nieuws

Werken gisteren 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker gisteren 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie 29 sep. 2023 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.