Nieuw Elan wil een groene economie met groene energie

De combinatie van een groene economie met groene energie is, volgens Nieuw Elan, de weg naar een duurzame samenleving in 2050. Groen houdt per definitie in dat ook aandacht wordt besteed aan milieu en biodiversiteit met in haar kielzog dierenwelzijn.

Economie & energie

In 2017 heeft Nieuw Elan de Alphense gemeenteraad verenigd in een streven naar een duurzame lokale samenleving met het Doorbraakplan voor een Duurzaam Alphen op weg naar 2050: een groene stad met LEF! Uit dit plan blijkt dat voor een duurzame samenleving meer nodig is dan groene daken en zorg voor het milieu.

Het gaat ook om innovatie in het bedrijfsleven en steun aan duurzame initiatieven. Het gaat vooral om een combinatie van een duurzame economie en duurzame energie. "Daarvoor is een samenwerking nodig tussen lokale overheid en bedrijfsleven, speciaal de tuinbouwsector. Van kleinschalige landbouw tot grote productiebedrijven, van grote technologiebedrijven tot kleine zelfstandigen: al deze ondernemingen bieden kansen op een echte duurzame samenleving."

Nieuw Elan wil geen weilanden volbouwen met zonnepanelen en windturbines. Nieuw Elan wil geen dwingende maatregelen voor inwoners nemen. Nieuw Elan wil geen in beton gegoten besluiten zien.

Wat Nieuw Elan dan wel wil:

  • samenwerking tussen lokale overheid en een groen bedrijfsleven;
  • markt gedreven groene transitie (omslag in denken én doen);
  • inzet op kernenergie en waterstof;
  • nascheiding van afval;
  • betrouwbaarheid, betaalbaarheid, haalbaarheid, toekomstbestendigheid en veiligheid voor iedereen.

Een duurzame samenleving zorgt niet alleen voor het milieu, maar ook voor een goed opgeleide bevolking, sociale netwerken, maatschappelijk vertrouwen en een goede infrastructuur.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is meer dan het uitvoeren van wettelijke taken. Nieuw Elan wil voor het welzijn van dieren dan ook een stapje meer zetten. Op de agenda staat onder meer:

  • lesmateriaal voor basisscholen;
  • afschaffen van hondenbelasting of deze een goede bestemming geven;
  • bevorderen van chippen en steriliseren van katten;
  • controle op dierenmishandeling, illegale dierenhandel en hondengevechten;
  • controle op zwanendrift, plezierjacht en illegaal slachten.

Ook wil Nieuw Elan de samenwerking versterken met professionals, vrijwilligers en organisaties die zich bezighouden met opvang van onder meer egels, vogels en schildpadden.

Biodiversiteit

Biodiversiteit ontstaat als er voldoende aandacht is voor groen en dan vooral inheems groen. Bloeiende insectvriendelijke bermen, veel bomen en vooral veel groene tuinen. Dat is niet alleen goed voor flora en fauna, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. "Veel groen is ook goed voor mensen, het is prettiger wonen tussen het groen. Maar, groen heeft vooral een grote functie om hemelwater af te voeren en om hittestress tegen te gaan."

Nieuw Elan wil dat de gemeente groen blijft en zelfs nog groener wordt in alle centra, het stadshart en in de dorpen. "Groen en de vele bomen moeten het visitekaartje zijn van Alphen aan den Rijn, een groene gemeente met LEF!"


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”