Advertorial Politiek plein

Nieuw Elan wil een groene economie met groene energie

De combinatie van een groene economie met groene energie is, volgens Nieuw Elan, de weg naar een duurzame samenleving in 2050. Groen houdt per definitie in dat ook aandacht wordt besteed aan milieu en biodiversiteit met in haar kielzog dierenwelzijn.

Economie & energie

In 2017 heeft Nieuw Elan de Alphense gemeenteraad verenigd in een streven naar een duurzame lokale samenleving met het Doorbraakplan voor een Duurzaam Alphen op weg naar 2050: een groene stad met LEF! Uit dit plan blijkt dat voor een duurzame samenleving meer nodig is dan groene daken en zorg voor het milieu.

Het gaat ook om innovatie in het bedrijfsleven en steun aan duurzame initiatieven. Het gaat vooral om een combinatie van een duurzame economie en duurzame energie. "Daarvoor is een samenwerking nodig tussen lokale overheid en bedrijfsleven, speciaal de tuinbouwsector. Van kleinschalige landbouw tot grote productiebedrijven, van grote technologiebedrijven tot kleine zelfstandigen: al deze ondernemingen bieden kansen op een echte duurzame samenleving."

Nieuw Elan wil geen weilanden volbouwen met zonnepanelen en windturbines. Nieuw Elan wil geen dwingende maatregelen voor inwoners nemen. Nieuw Elan wil geen in beton gegoten besluiten zien.

Wat Nieuw Elan dan wel wil:

  • samenwerking tussen lokale overheid en een groen bedrijfsleven;
  • markt gedreven groene transitie (omslag in denken én doen);
  • inzet op kernenergie en waterstof;
  • nascheiding van afval;
  • betrouwbaarheid, betaalbaarheid, haalbaarheid, toekomstbestendigheid en veiligheid voor iedereen.

Een duurzame samenleving zorgt niet alleen voor het milieu, maar ook voor een goed opgeleide bevolking, sociale netwerken, maatschappelijk vertrouwen en een goede infrastructuur.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is meer dan het uitvoeren van wettelijke taken. Nieuw Elan wil voor het welzijn van dieren dan ook een stapje meer zetten. Op de agenda staat onder meer:

  • lesmateriaal voor basisscholen;
  • afschaffen van hondenbelasting of deze een goede bestemming geven;
  • bevorderen van chippen en steriliseren van katten;
  • controle op dierenmishandeling, illegale dierenhandel en hondengevechten;
  • controle op zwanendrift, plezierjacht en illegaal slachten.

Ook wil Nieuw Elan de samenwerking versterken met professionals, vrijwilligers en organisaties die zich bezighouden met opvang van onder meer egels, vogels en schildpadden.

Biodiversiteit

Biodiversiteit ontstaat als er voldoende aandacht is voor groen en dan vooral inheems groen. Bloeiende insectvriendelijke bermen, veel bomen en vooral veel groene tuinen. Dat is niet alleen goed voor flora en fauna, zoals insecten, vogels en kleine zoogdieren. "Veel groen is ook goed voor mensen, het is prettiger wonen tussen het groen. Maar, groen heeft vooral een grote functie om hemelwater af te voeren en om hittestress tegen te gaan."

Nieuw Elan wil dat de gemeente groen blijft en zelfs nog groener wordt in alle centra, het stadshart en in de dorpen. "Groen en de vele bomen moeten het visitekaartje zijn van Alphen aan den Rijn, een groene gemeente met LEF!"


Meer nieuws

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.