Wouter de Bonte

Nieuw & normaal: de dorps- en buurthuizen van de toekomst

Half juli ligt er in de gemeenteraadsvergadering van Alphen aan den Rijn een voorstel om dorps- en buurthuizen aan te wijzen in alle kernen. Dit is het officiële eindvoorstel waarmee fase 3 wordt afgesloten en de gemeente kan overgaan naar de uitvoering.

Vanaf voorjaar 2019 is de fractie in gesprek geweest met diverse dorps- en buurthuizen over de manier waarop zij verder konden gaan, eventueel ook zonder financiële ondersteuning van de gemeente Alphen. De thema-avond van de ChristenUnie over dit onderwerp werd goed bezocht en er zijn veel goede contacten gelegd, door een nauwe samenwerking tussen politici en bewoners zijn er goede resultaten behaald. Tijdens deze avond is ook het idee geboren om Woonforte meer te betrekken bij de buurthuizen.

Hoe staat het er nu voor?

Fase 3 is een voorstel voor de methode van financiering van de dorps- en buurthuizen. Per gebied zijn de consequenties van de besluiten, waaronder ook beëindigingsplannen van sommige buurthuizen, in beeld gebracht. De fractie van de ChristenUnie heeft in alle fases consequent ingezet op twee dingen.

De fractie wil dat de gemeente toekomstbestendige keuzes maakt voor de dorps- en buurthuizen. En het is erg belangrijk dat de locaties die geen subsidie meer krijgen op een goede manier verder worden geholpen of netjes de zaken kunnen afronden.

Michel du Chatinier is woordvoerder op dit dossier en zeer betrokken bij dit onderwerp: "Het college is in staat geweest om nagenoeg alle 'angels' eruit te halen. Een van de laatste moeilijkheden waren de activiteiten die plaatsvinden in De Wielewaal en Westerhove. Daarvoor is een deal gemaakt met Woonforte, de eigenaar van de locaties. Duidelijkheid moest er verder nog wel komen voor Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk."

De fractie van de ChristenUnie vindt het een mooie ontwikkeling dat de activiteiten voor een jaar of vijf een tijdelijk onderkomen vinden in dorpshuis Rhynenburch en dat er in samenspraak met de betrokken maatschappelijke organisaties, verenigingen, vrijwilligersorganisaties en inwoners van Hazerswoude-Rijndijk zal worden gezocht naar een locatie voor een nieuw te bouwen dorpshuis.

"De fractie van de ChristenUnie is vooral verheugd dat het gelukt is om de externe projectontwikkelaar, architect Ton Alberts en de gemeente Alphen aan den Rijn aan één tafel te krijgen voor de toekomstige bestemming van gebouw Het Anker met haar opvallende organische baksteenarchitectuur", aldus Du Chatinier. Ook het gebouw van JJB Hazerswoude wordt betrokken bij het onderzoek naar kleinschalige woningbouw voor Hazerswoude-Rijndijk.

Nu de uitvoeringsfase eraan komt, pleit de ChristenUniefractie ervoor om voortvarend en grondig aan de slag te gaan. Dat zou ‘Nieuw & Normaal’ zijn. De ChristenUniefractie kan volmondig instemmen met het voorliggende voorstel over de dorps- en buurthuizen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weer in Alphen gisteren 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine gisteren 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.

Coronavirus in Alphen gisteren 11:45

Dit zijn de regels rondom quarantaine

Weet jij hoe het nu ook alweer zit met quarantaine? Wanneer ga je in quarantaine en wat kun je doen als je thuis moet blijven? Hier staat het nog allemaal een keer op een rijtje.

Alphens.nl Magazine gisteren 10:21

Eigenaren Proto hebben vertrouwen in de toekomst

In de nacht van 26 op 27 juni 2020 sloeg het noodlot toe: een brand en de daarop volgende blus-actie verwoestten een groot deel van het monumentale pand waarin restaurant Proto is gevestigd. De eigenaren, de Griekse broers Nikos en Alexandros Baloumis, voelden de grond onder hun voeten wegvallen, maar zijn nu vooral optimistisch: “We hebben een succesvolle formule en komen in 2021 alleen maar sterker terug!”