Wouter de Bonte

Nieuw & normaal: de dorps- en buurthuizen van de toekomst

Half juli ligt er in de gemeenteraadsvergadering van Alphen aan den Rijn een voorstel om dorps- en buurthuizen aan te wijzen in alle kernen. Dit is het officiële eindvoorstel waarmee fase 3 wordt afgesloten en de gemeente kan overgaan naar de uitvoering.

Vanaf voorjaar 2019 is de fractie in gesprek geweest met diverse dorps- en buurthuizen over de manier waarop zij verder konden gaan, eventueel ook zonder financiële ondersteuning van de gemeente Alphen. De thema-avond van de ChristenUnie over dit onderwerp werd goed bezocht en er zijn veel goede contacten gelegd, door een nauwe samenwerking tussen politici en bewoners zijn er goede resultaten behaald. Tijdens deze avond is ook het idee geboren om Woonforte meer te betrekken bij de buurthuizen.

Hoe staat het er nu voor?

Fase 3 is een voorstel voor de methode van financiering van de dorps- en buurthuizen. Per gebied zijn de consequenties van de besluiten, waaronder ook beëindigingsplannen van sommige buurthuizen, in beeld gebracht. De fractie van de ChristenUnie heeft in alle fases consequent ingezet op twee dingen.

De fractie wil dat de gemeente toekomstbestendige keuzes maakt voor de dorps- en buurthuizen. En het is erg belangrijk dat de locaties die geen subsidie meer krijgen op een goede manier verder worden geholpen of netjes de zaken kunnen afronden.

Michel du Chatinier is woordvoerder op dit dossier en zeer betrokken bij dit onderwerp: "Het college is in staat geweest om nagenoeg alle 'angels' eruit te halen. Een van de laatste moeilijkheden waren de activiteiten die plaatsvinden in De Wielewaal en Westerhove. Daarvoor is een deal gemaakt met Woonforte, de eigenaar van de locaties. Duidelijkheid moest er verder nog wel komen voor Het Anker in Hazerswoude-Rijndijk."

De fractie van de ChristenUnie vindt het een mooie ontwikkeling dat de activiteiten voor een jaar of vijf een tijdelijk onderkomen vinden in dorpshuis Rhynenburch en dat er in samenspraak met de betrokken maatschappelijke organisaties, verenigingen, vrijwilligersorganisaties en inwoners van Hazerswoude-Rijndijk zal worden gezocht naar een locatie voor een nieuw te bouwen dorpshuis.

"De fractie van de ChristenUnie is vooral verheugd dat het gelukt is om de externe projectontwikkelaar, architect Ton Alberts en de gemeente Alphen aan den Rijn aan één tafel te krijgen voor de toekomstige bestemming van gebouw Het Anker met haar opvallende organische baksteenarchitectuur", aldus Du Chatinier. Ook het gebouw van JJB Hazerswoude wordt betrokken bij het onderzoek naar kleinschalige woningbouw voor Hazerswoude-Rijndijk.

Nu de uitvoeringsfase eraan komt, pleit de ChristenUniefractie ervoor om voortvarend en grondig aan de slag te gaan. Dat zou ‘Nieuw & Normaal’ zijn. De ChristenUniefractie kan volmondig instemmen met het voorliggende voorstel over de dorps- en buurthuizen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 20:26

Dementerende man vermist vanaf Zonnedauw

Een dementerende man van 67 jaar is sinds woensdagavond 18:30 uur vermist. Hij is vertrokken vanaf de Zonnedauw in Alphen. De politie spreekt van een urgente vermissing. 

Alphens Restaurantweek gisteren 19:04

Alphens Restaurantweek: oergezellig dineren bij Alle Hens

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s, speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Dit keer de beurt aan Alle Hens.

Advertorial Voor Kinderen gisteren 16:11

Kraak de codes en ontsnap op tijd!

Dinsdag 18 augustus en donderdag 20 augustus organiseert Alphen Beweegt in samenwerking met V.V. Alphia, BGC Floreant en JOGG een echte Escape Room. Geheel gratis en geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Horeca gisteren 15:25

Geen langere openingstijden voor terrassen tijdens coronacrisis

Tot ’s avonds laat een drankje drinken op het terras. Met deze warme temperaturen klinkt dat heel aantrekkelijk, maar op het terras zitten is in Alphen in veel gevallen na 23:00 uur helaas niet toegestaan. En daar komt voorlopig ook geen verandering in.