Gemeente Alphen aan den Rijn

Nieuw paradijs voor grondbijen geopend in het Prinses Irenebos

Wethouder Gert van der Ham heeft donderdagmiddag een bijenheuvel geopend in het Prinses Irenebos voor grondbijen. Het is één van de weinige bijenheuvels in Nederland. “Een paradijs voor de grondbijen in dit gebied.”

De bijenheuvel is 1,5 meter hoog en 8 bij 15 meter. De grond die is gebruikt voor de bijenheuvel hield de gemeente over na de realisatie van het Prinses Irenebos. Deze grond wordt nu hergebruikt en krijgt weer een nieuwe, nuttige functie. Om bezoekers te informeren over het nut van de bijenheuvel, plaatst de gemeente een bordje met een QR-code erbij.  

Grondbijen

De bijenheuvel is speciaal bedoeld voor grondbijen. Deze bijen graven ondergrondse nesten een geen bovengrondse nesten, zoals de bijen die van een bijenhotel gebruik maken. De bijenheuvel biedt de grondbijen weer extra ruimte om een nest te maken. Bijen zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten en zijn daardoor belangrijk voor de biodiversiteit (verschillende planten en insecten) in een gebied.

Bijenheuvel

Een deel van de bijenheuvel is bedekt met leemhoudend zand. Deze grond is compacter dan gewoon zand zodat de grondbijen hier eenvoudiger nesttunnels kunnen uitgraven. Ook is deze grond minder vruchtbaar, waardoor het nestgebied minder snel door onkruid wordt overwoekerd. De gemeente denkt niet alleen aan de grondbijen, maar heeft ook aandacht voor bijensoorten die boven de grond een nest maken. “Daarom worden ook boomstammen geplaatst die afgelopen winter in het Prinses Irenebos gerooid zijn. Hier zijn gaatjes in geboord voor de bijen.”

Zonder bijen geen groente en fruit

Wethouder Gert van der Ham: “Steeds meer dier- en plantsoorten verdwijnen of worden bedreigd door klimaatverandering. Bijen zijn belangrijke bestuivers voor ons eten. Als zij verdwijnen, kunnen we bepaalde groente en fruit straks niet meer produceren. Het is daarom van groot belang dat we met elkaar goed zorgen voor de bij en dus voor het behoud van biodiversiteit in onze gemeente. Deze bijenheuvel draagt hieraan bij. Ik vind het ook mooi om te zien dat we dit op een circulaire manier doen: door hergebruik van grond en bomen uit het voormalige park Zegersloot-Noord.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.