Alphens EV

Nieuw parkeerbeleid krijgt steun gemeenteraad

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zal het nieuwe parkeerbeleid van wethouder Gert-Jan Schotanus breed steunen. De VVD vindt het geen goed voorstel, want de parkeerdruk is op sommige plekken veel te hoog en dus is de nieuwe norm te laag.

Wethouder Schotanus legde tijdens de beantwoording van vragen in de raadscommissie van donderdag 10 september uit, dat het nieuwe parkeerbeleid is gebaseerd is op onderzoeken en op de Alphense praktijk. "Wij doen fysieke controles om te bekijken en om te evalueren of er in sommige wijken leegstand is of dat het juist propvol auto's staat. De norm voor sociale huurwoningen is bijvoorbeeld op verzoek van Woonforte verlaagd, omdat uit de tellingen bleek dat bij deze woningen de parkeerplaatsen veel lege plekken kennen."

Rode Dorp
Ook is het altijd mogelijk om maatoplossingen in wijken of dorpen te bieden. Zo gaf Schotanus een voorbeeld van het aanleggen van een speciale parkeerplaats voor bedrijfsbusjes. "In het Rode Dorp wordt gerenoveerd. In samenspraak met de buurtbewoners hebben we nu bij de huizen meer kleinere parkeerplaatsen aangelegd en elders  in de wijk een speciale parkeerplaats voor bedrijfsauto’s voor zelfstandigen en mensen die in zo'n busje van de zaak rijden."

Laadpalen
De laadpaal voor elektrische auto's blijkt parkeertechnisch een uitdaging te zijn. De laadplek is namelijk geen parkeerplaats. Een auto mag hier staan zolang de oplader bezig is. Daarna moet de eigenaar een 'echte' parkeerplaats zoeken. "Klevers krijgen een bon", aldus de wethouder. Landelijk is in onderzoek om de stroom automatisch aanzienlijk duurder te maken zodra het laden is voltooid.

Eigen terrein
Een uitdaging is het niet gebruiken van beschikbare parkeerplekken op eigen terrein. "Het is lastig om mensen te dwingen, maar het moet wel."
In het centrumgebied van Alphen-Stad is er een aparte uitdaging. Hiervoor wordt apart beleid gemaakt. Dit onderwerp valt daarmee buiten het nieuwe parkeerbeleid.

Parkeernorm
De meeste fracties staan achter het nieuwe beleid met lagere parkeernormen. Wensen zijn om meer aandacht te schenken aan het parkeren van fietsen, nieuwe ontwikkelingen als een deelauto en parkeren bij horecagelegenheden. De VVD vindt het geen goed voorstel om de parkeernorm voortaan op de oppervlakte van de bijbehorende woning te baseren en niet langer op de prijsklasse.

Op de foto het Rode Dorp


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Beleef Alphen vandaag 15:42

Beleef Alphen: skiƫn bij Ski & Snowboard Xperience

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is, maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!” Deze week: skiën bij Ski & Snowboard Xperience.

Wonen en bouwen vandaag 15:11

Het uitgestorven Rode Dorp in beeld

Leegstaande huizen, uitgestorven straten en ingegooide ramen. Een deel van het Rode Dorp ligt er verlaten bij door de sloop die in oktober van start gaat. Het doet sommigen zelfs denken aan een spookstad, zoals het Belgische plaatsje Doel. In deze fotoserie brengen we de situatie in beeld. 

Calamiteiten vandaag 13:10

Grote file op N207 door ongevallen

Op zaterdag heeft er aan het begin van de middag een ongeval plaatsgevonden op de Oostkanaalweg (N207). Hierdoor ontstond een file, waarin drie auto's vervolgens op elkaar botste. Dit zorgde voor een nog grotere file.