Josh Walet

Nieuw stembiljet vereenvoudigt stemproces voor inwoners Alphen aan den Rijn

Inwoners van Alphen aan den Rijn en Midden-Delfland zullen bij de Europese verkiezingen in juni een grote verandering ervaren in het stemproces. Geen gedoe meer met het opvouwen van een enorm biljet, maar stemmen op een kleiner en handzamer exemplaar wordt mogelijk gemaakt dankzij een baanbrekende proef.

Deze gemeenten zullen deelnemen aan een experiment waarbij een nieuw stembiljet wordt geïntroduceerd. Op dit biljet, met een handzaam A3-formaat, worden de namen en logo's van de partijen afgedrukt op de bovenste helft. De onderste helft bevat de kandidaatnummers. Niet langer staan namen van kandidaten direct op het biljet: ze zijn vervangen door een los overzicht dat in het stemhokje beschikbaar is en ook thuis wordt bezorgd bij alle kiezers.

Het nieuwe biljet

Het nieuwe biljet stelt kiezers in staat om bovenaan een partij te kiezen en onderaan een specifieke kandidaat. Deze vereenvoudiging van het biljet is niet alleen bedoeld om het stemproces te vergemakkelijken, maar ook om de toegankelijkheid te verbeteren voor alle kiezers, inclusief degenen met een visuele beperking die gebruik maken van hulpmiddelen zoals audio-ondersteuning.

Het huidige biljet wordt als behoorlijk groot ervaren en is moeilijk te hanteren voor zowel kiezers als stembureauleden. Gemeenten hebben al jarenlang gevraagd om een biljet dat sneller te tellen is, wat met het nieuwe model wordt aangepakt. Als het experiment succesvol verloopt, streeft de regering ernaar om de wet aan te passen, zodat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 iedereen kan stemmen met het nieuwe stembiljet.

nieuw stembiljet.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.