Gemeente Alphen aan den Rijn

Nieuwe aanpak tegen Japanse Duizendknoop

Gemeente Alphen aan den Rijn start een proef met een nieuwe bestrijdingsmethode voor Japanse duizendknoop. Het gaat om een elektrische onkruidbestrijder die heel gericht onkruid aanpakt.

 

Deze methode wordt op verschillende locaties getest. De proef langs het fietspad achter voetbalvereniging ARC (parallel aan de Westkanaalweg, t.h.v. het trainingsveld) vond woensdag 16 oktober plaats en wordt in het voorjaar herhaald.

Gerichte bestrijding
Met een lans wordt stroom gezet op de stengel van de plant. Het ‘kookt’ de plant van binnen uit tot in de wortel dood, waardoor er geen risico op schade is aan het omliggende bodemleven en de bodemstructuur. Inmiddels zijn dit jaar al een aantal gemeenten en waterschappen aan de slag gegaan met deze machine. De methode is echter nieuw en er zijn nog weinig resultaten bekend.

De Japanse duizendknoop wordt nu bestreden door de plant met zoveel mogelijk wortels te verwijderen. De hergroei van achtergebleven wortels wordt vervolgens met enige regelmaat opnieuw verwijderd. De hergroei neemt op alle bestrijdingslocaties steeds verder af, er zijn zelfs enkele locaties waar (vrijwel) geen hergroei meer plaatsvindt. Om de hergroei verder te bestrijden start de gemeente nu met deze proef met elektrisch bestrijden.

Hardnekkige woekeraar maakt veel schade
De Japanse duizendknoop is een diep wortelende plant die zich zeer snel uitbreidt. De plant overwoekert andere planten en de wortels zorgen voor grote schade aan ondergrondse kabels, rioolbuizen en funderingen, maar ook aan gebouwen en wegen. De Japanse duizendknoop is een echte woekeraar. Bovendien laat hij nauwelijks ruimte over voor andere planten en wordt hiermee de biodiversiteit in het nauw gedreven. Inmiddels is het voor vele gemeenten en bedrijven de vraag hoe deze plantensoort op een vakkundige wijze kan worden verwijderd.

Meer informatie over hoe u de duizendknoop herkent en wat u zelf kunt doen: https://www.allesinalphen.nl/nieuws/in-actie-tegen-de-japanse-duizendknoop.html


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.