Architectenbureau Common Affairs

Nieuwe bieb krijgt kunstzinnige ‘boomhut’-vergaderruimte

Dit jaar wordt de nieuwe bibliotheek in het centrum van Alphen geopend. In de bibliotheek zal ook een kunstzinnige ‘boomhut’-vergaderruimte worden gerealiseerd, gemaakt voor en door Alphenaren.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Schets Kunstwerk monumentale boomhut/nest.PNG (foto: Bibliotheek Rijn en Venen / Femke van Gemert)
Schets Kunstwerk monumentale boomhut/nest.PNG (foto: Bibliotheek Rijn en Venen / Femke van Gemert)

In het Alphense Stadshart Lage Zijde verrijst de nieuwe centrale Bibliotheek. In dit pand komt ook het Gemeentearchief, het Gilde, de Volksuniversiteit en de VVV. Bibliotheek Rijn en Venen wil in het pand een sociaal community art-project doen met de inwoners.

Een boomhut als blikvanger

Bibliotheek Rijn en Venen legt uit: “Het doel is om de bezoekers van de bibliotheek op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Een heel belangrijk onderdeel hierbij is dat de inwoners van het Stadshart Lage Zijde hier zelf een bijdrage aan kunnen leveren via de workshops, textielinzameling en de expositie.”

Het kunstwerk moet een blikvanger worden en zal de vorm krijgen van een monumentale boomhut/nest, waar ook vergaderingen plaats kunnen vinden en gelezen kan worden. Het kunstproject, genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’, is een community art-project en wordt met lokale organisaties gerealiseerd. “Door middel van presentaties door de kunstenaar, workshops en co-creatie zullen partners en inwoners bereikt worden en actief betrokken worden bij het project. Ook wordt dit gedeeld via de offline en online communicatiekanalen.”

Promotie voor Stadshart Lage Zijde

Om dit kunstwerk te realiseren heeft Bibliotheek Rijn en Venen een verzoek ingediend bij de gemeente voor een financiële bijdrage. Naar aanleiding hiervan heeft de Adviescommissie Activiteiten Stadshart het college van burgemeester en wethouders geadviseerd € 25.000 toe te kennen aan de organisatoren van het kunstproject: “De bibliotheek betrekt veel lokale partijen: bewoners, ondernemers, verenigingen etc. Het belooft dan ook een breed gedragen en toegankelijk project te worden waarbij veel publiek wordt betrokken. Daarmee wordt de bibliotheek aan de Lage Zijde en het Stadshart en haar gebruikers gepromoot.”

Het college heeft dit advies overgenomen. Het geld dat beschikbaar wordt gesteld komt uit het potje voor de promotie van de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het project voldoen aan verschillende criteria: het voorstel moet gevarieerd, laagdrempelig en origineel zijn, er moet een relatie bestaan met (de werkzaamheden in) het Stadshart Lage Zijde, de uitvoering van het project moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de overlast van de werkzaamheden in het Stadshart Lage Zijde, dan wel een impuls geven aan de positieve beeldvorming van de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde.

De bibliotheek verwacht dat door de invulling van de nieuwe gebouwen en de blijvende uitbreiding van de functies, de bezoekersaantallen de komende jaren zullen stijgen tot 600.000 bezoekers per jaar. Hier moet het kunstproject ook een belangrijke bijdrage aan leveren. In totaal zullen de kosten voor dit kunstproject € 106.831 bedragen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.