Architectenbureau Common Affairs

Nieuwe bieb krijgt kunstzinnige ‘boomhut’-vergaderruimte

Dit jaar wordt de nieuwe bibliotheek in het centrum van Alphen geopend. In de bibliotheek zal ook een kunstzinnige ‘boomhut’-vergaderruimte worden gerealiseerd, gemaakt voor en door Alphenaren.

Tekst loopt door onder het fotoalbum.

Foto album

Schets Kunstwerk monumentale boomhut/nest.PNG (foto: Bibliotheek Rijn en Venen / Femke van Gemert)
Schets Kunstwerk monumentale boomhut/nest.PNG (foto: Bibliotheek Rijn en Venen / Femke van Gemert)

In het Alphense Stadshart Lage Zijde verrijst de nieuwe centrale Bibliotheek. In dit pand komt ook het Gemeentearchief, het Gilde, de Volksuniversiteit en de VVV. Bibliotheek Rijn en Venen wil in het pand een sociaal community art-project doen met de inwoners.

Een boomhut als blikvanger

Bibliotheek Rijn en Venen legt uit: “Het doel is om de bezoekers van de bibliotheek op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met kunst en cultuur. Een heel belangrijk onderdeel hierbij is dat de inwoners van het Stadshart Lage Zijde hier zelf een bijdrage aan kunnen leveren via de workshops, textielinzameling en de expositie.”

Het kunstwerk moet een blikvanger worden en zal de vorm krijgen van een monumentale boomhut/nest, waar ook vergaderingen plaats kunnen vinden en gelezen kan worden. Het kunstproject, genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’, is een community art-project en wordt met lokale organisaties gerealiseerd. “Door middel van presentaties door de kunstenaar, workshops en co-creatie zullen partners en inwoners bereikt worden en actief betrokken worden bij het project. Ook wordt dit gedeeld via de offline en online communicatiekanalen.”

Promotie voor Stadshart Lage Zijde

Om dit kunstwerk te realiseren heeft Bibliotheek Rijn en Venen een verzoek ingediend bij de gemeente voor een financiële bijdrage. Naar aanleiding hiervan heeft de Adviescommissie Activiteiten Stadshart het college van burgemeester en wethouders geadviseerd € 25.000 toe te kennen aan de organisatoren van het kunstproject: “De bibliotheek betrekt veel lokale partijen: bewoners, ondernemers, verenigingen etc. Het belooft dan ook een breed gedragen en toegankelijk project te worden waarbij veel publiek wordt betrokken. Daarmee wordt de bibliotheek aan de Lage Zijde en het Stadshart en haar gebruikers gepromoot.”

Het college heeft dit advies overgenomen. Het geld dat beschikbaar wordt gesteld komt uit het potje voor de promotie van de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde. Om hiervoor in aanmerking te komen moet het project voldoen aan verschillende criteria: het voorstel moet gevarieerd, laagdrempelig en origineel zijn, er moet een relatie bestaan met (de werkzaamheden in) het Stadshart Lage Zijde, de uitvoering van het project moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de overlast van de werkzaamheden in het Stadshart Lage Zijde, dan wel een impuls geven aan de positieve beeldvorming van de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde.

De bibliotheek verwacht dat door de invulling van de nieuwe gebouwen en de blijvende uitbreiding van de functies, de bezoekersaantallen de komende jaren zullen stijgen tot 600.000 bezoekers per jaar. Hier moet het kunstproject ook een belangrijke bijdrage aan leveren. In totaal zullen de kosten voor dit kunstproject € 106.831 bedragen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!