GGD Hollands Midden meldt bijna het dubbele aantal nieuwe coronabesmettingen in Alphen. Vorige week ging het om 274 besmettingen, afgelopen week steeg het aantal coronabesmettingen met 523.

Door een storing kon GGD Hollands Midden het totaal aantal besmettingen van afgelopen week pas later op de dag bekendmaken. Het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen is afgelopen week wel hetzelfde gebleven, voor beide geldt namelijk ook afgelopen week 2 ziekenhuisopnamen en twee inwoners die door het coronavirus zijn overleden. De teststraatgegevens van de afgelopen dagen kunnen nog niet worden bijgewerkt vanwege de storing.

De toenemende besmettingen zijn zorgwekkend te noemen. Daarom geeft premier Rutte op maandagavond 14 december om 19:00 uur een coronatoespraak vanuit het Torentje in Den Haag. Hierin zal naar verwachting worden aangekondigd dat Nederland in een harde lockdown gaat. Dit betekent dat niet-essentiële winkels, doorstroomlocaties en contactberoepen de deuren moeten sluiten. Ook scholen en kinderopvangen zullen dicht moeten. Deze maatregelen zouden vannacht ingaan en tot en met 19 januari gaan gelden.

Vanwege de sluiting van niet-essentiële winkels, was het op veel plekken in Nederland erg druk. Ook in de Alphense winkelstraten was het druk. Rond 15:00 uur riep de gemeente dan ook op om vanwege de drukte niet meer naar het centrum van Alphen te komen

Actuele cijfers zijn raadpleegbaar via het coronadashboard.