Advertorial Muziek

Nieuwe docent bas en bandcoaching: “Muziek maken is iets toevoegen”

Chiel van Rijn is de enthousiaste nieuwe docent basgitaar, contrabas en bandcoaching aan de Nieuwe Muziekschool Alphen. Hij volgt hier de onlangs overleden Henk de Ligt op, die aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle les gaf aan Chiel.

Henk was een geliefd en gedreven bassist met een grote passie voor samen muziek maken. Die passie heeft hij absoluut overgebracht op Chiel. "Onder begeleiding van Henk verbreedde ik mijn muzikale horizon enorm, en leerde ik wat het betekent om echt ergens voor te gáán. Dit is iets wat je ook terugvindt in mijn manier van lesgeven: samen met leerlingen verken ik waar hun hart sneller van gaat kloppen." Chiel heeft al vaker als invalkracht lesgegeven op de Alphense Muziekschool, en geeft daarnaast les aan de Popschool Emmeloord.

Samen op zoek naar magie

"Als je een instrument wil leren spelen is het belangrijk dat je op zoek gaat naar wat jou plezier geeft. Ik kan tegen jou wel zeggen waar je je vingers moet plaatsen, maar het gaat pas echt goed als je iets speelt wat je tof vindt. Samen muziek maken is helemaal magisch, daarom vind ik bandcoaching ook zo tof. Met andere mensen muziek maken is communiceren, zowel naar elkaar als naar publiek. De connectie die je kan maken is zo bijzonder! Je kunt er emoties mee overbrengen die je niet in woorden zou kunnen vatten. Als je bepaalde dingen voelt, speel je ook anders. Een dag na de begrafenis van Henk de Ligt trad ik op en speelde ik -zonder aankondiging- een stuk van Henk. Na afloop vertelden mensen mij hoezeer dat stuk bij hen binnen kwam en hoezeer ze de emoties voelden – zo sterk kan dat zijn."

Muziek is altijd in ontwikkeling

"Wat goede muziek is, is heel subjectief: muziek is geen meetbare kunst. Ik houd bijvoorbeeld veel van jazz, maar ik verzet me tegen het dominante idee dat de jazz in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw op zijn piek was en daarom ‘onaantastbaar’. Zo van: het hoogste wat wij kunnen behalen is een zo dicht mogelijke benadering van die muziek, daarom kun je je beter door die oude muzikanten laten inspireren dan door moderne bands. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Het is goed om te ontdekken waar de muziek die je mooi vindt vandaan komt, maar muziek blijft ontwikkelen en blijft in beweging: iedereen voegt er weer zijn eigen unieke bijdrage aan toe. Nieuwe muziek maken is iets toevoegen: dat is juist het mooie. Anders zouden we over een paar honderd jaar nog steeds alleen maar jazzmuziek uit de jaren 1950 spelen!"

Heb je ook zin om aan de slag te gaan met basgitaar, contrabas of bandcoaching? Neem dan contact op met Chiel!


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek gisteren 18:42

Alphens Restaurantweek: Bowling Alphen - een culinaire strike

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bowling Alphen.

Advertorial Winkels gisteren 14:46

Bieronline: een webshop met speciaalbieren

De afgelopen maanden hebben John en Maarten van Bier Online het steeds vaker gehad over het starten van een webshop met speciaalbieren. ‘’Tijdens de coronapandemie hebben wij besloten het risico te nemen en deze webshop te realiseren. Dit kon mede dankzij onze kennis, aangezien wij naast Bier Online allebei een fulltimebaan in de ICT hebben.’’

Overige gisteren 09:31

Ontsnapte pinguïn uit Avifauna gevonden

Eerder deze week is er een pinguïn ontsnapt uit vogelpark Avifauna. Na eerder gesignaleerd te zijn bij Nieuwveen werd het beestje gisteren eindelijk gevonden in Bodegraven.

Alphens Restaurantweek 8 aug. 2020 17:35

Alphens Restaurantweek: Osteria La Piazza - waan je in ‘la dolce vita’

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Osteria La piazza!