Advertorial Muziek

Nieuwe docent bas en bandcoaching: “Muziek maken is iets toevoegen”

Chiel van Rijn is de enthousiaste nieuwe docent basgitaar, contrabas en bandcoaching aan de Nieuwe Muziekschool Alphen. Hij volgt hier de onlangs overleden Henk de Ligt op, die aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle les gaf aan Chiel.

Henk was een geliefd en gedreven bassist met een grote passie voor samen muziek maken. Die passie heeft hij absoluut overgebracht op Chiel. "Onder begeleiding van Henk verbreedde ik mijn muzikale horizon enorm, en leerde ik wat het betekent om echt ergens voor te gáán. Dit is iets wat je ook terugvindt in mijn manier van lesgeven: samen met leerlingen verken ik waar hun hart sneller van gaat kloppen." Chiel heeft al vaker als invalkracht lesgegeven op de Alphense Muziekschool, en geeft daarnaast les aan de Popschool Emmeloord.

Samen op zoek naar magie

"Als je een instrument wil leren spelen is het belangrijk dat je op zoek gaat naar wat jou plezier geeft. Ik kan tegen jou wel zeggen waar je je vingers moet plaatsen, maar het gaat pas echt goed als je iets speelt wat je tof vindt. Samen muziek maken is helemaal magisch, daarom vind ik bandcoaching ook zo tof. Met andere mensen muziek maken is communiceren, zowel naar elkaar als naar publiek. De connectie die je kan maken is zo bijzonder! Je kunt er emoties mee overbrengen die je niet in woorden zou kunnen vatten. Als je bepaalde dingen voelt, speel je ook anders. Een dag na de begrafenis van Henk de Ligt trad ik op en speelde ik -zonder aankondiging- een stuk van Henk. Na afloop vertelden mensen mij hoezeer dat stuk bij hen binnen kwam en hoezeer ze de emoties voelden – zo sterk kan dat zijn."

Muziek is altijd in ontwikkeling

"Wat goede muziek is, is heel subjectief: muziek is geen meetbare kunst. Ik houd bijvoorbeeld veel van jazz, maar ik verzet me tegen het dominante idee dat de jazz in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw op zijn piek was en daarom ‘onaantastbaar’. Zo van: het hoogste wat wij kunnen behalen is een zo dicht mogelijke benadering van die muziek, daarom kun je je beter door die oude muzikanten laten inspireren dan door moderne bands. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Het is goed om te ontdekken waar de muziek die je mooi vindt vandaan komt, maar muziek blijft ontwikkelen en blijft in beweging: iedereen voegt er weer zijn eigen unieke bijdrage aan toe. Nieuwe muziek maken is iets toevoegen: dat is juist het mooie. Anders zouden we over een paar honderd jaar nog steeds alleen maar jazzmuziek uit de jaren 1950 spelen!"

Heb je ook zin om aan de slag te gaan met basgitaar, contrabas of bandcoaching? Neem dan contact op met Chiel!


Meer nieuws

Algemeen gisteren 16:38

Vannacht gaat de klok een uur terug

In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober gaat de wintertijd in. Dit houdt in dat de klok een uur achteruit gaat, en de dag dus een uur langer duurt!

Alphense Zendmast gisteren 13:05

Alphense zendmast gedoofd voor Nacht van de Nacht

Alle lichten van de Alphense zendmast zullen zaterdagavond 24 oktober om 21:00 uur uit gaan. Dit gebeurt ter gelegenheid van de Nacht van de Nacht. Tot 21:00 uur is de zendmast blauw gekleurd voor het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties.

Alphens Restaurantweek gisteren 11:59

Koeien en Kaas bij jou thuis: binnen 15 minuten je zelfgemaakte diner op tafel

De komende weken organiseren wij de Alphens Restaurantweek bij jou thuis! Wij brengen je in de gelegenheid om kennis te maken met de beste restaurants in Alphen en omstreken. Dit keer vertellen we je alles over de heerlijke gerechten die je bij Koeien en Kaas kunt bestellen.

Overige gisteren 10:47

Kerstmarkt bij de kringloop: “Het lijkt hier wel een tuincentrum”

Bakken vol kerstballen, engelenhaar, slingers, mokken met warme chocolademelk én een kerstbomenshow. Dat klinkt als een beschrijving van elk willekeurig tuincentrum rond de kerstperiode, maar volgende week is dit ook het geval bij Kringloop Alphen. “Je verwacht het misschien niet, maar ook kunstbomen die al een ander huis hebben gehad, kunnen er nog prachtig en vol met naalden uitzien.”