Bezoekerscentrum De Veenweiden

Nieuwe fietsroute in het leven geroepen langs de ‘Hollandse Plassen’

Op de fiets genieten van al het water, moois en lekkers dat het Groene Hart van Holland te bieden heeft? Rijd dan de Hollandse Plassenroute, die PReT/Alphen Marketing samen met het Bezoekerscentrum De Veenweiden heeft ontwikkeld.

De fietsroute laat je kennismaken met onze Hollandse Plassen, die bijna allemaal door de mens zijn gemaakt.  Door turfwinning bijvoorbeeld. Of zoals het ook werd gezegd: door het graven naar het ‘bruine goud’. Na het ontdekken van de molentechniek zijn de plassen omdijkt en in fases drooggemalen. Zo ontstonden polders en diepe droogmakerijen.

Rijn- en Veenstreek 

Al fietsend krijg je een indruk van wat het water en het landschap van de Rijn- en Veenstreek aan historie, natuurschoon en vermaak te bieden hebben. Variatie genoeg. De start is bij het Bezoekerscentrum De Veenweiden bij de vrij ‘jonge’ uitgebaggerde Zegerplas in het tot Prinses IreneBos omgedoopte gebied, voorheen Zegersloot-Noord genoemd. Vervolgens ga je via het eeuwenoude natuurlijke Braassemermeer richting Aalsmeer, langs de Westeinder Plas, Langeraarse Plassen en weer terug naar Alphen langs de Noordense en Nieuwkoopse Plassen. 

Weetjes en tips 

De route is gebaseerd op fietsknooppunten en bedraagt honderd kilometer. Onderweg kom je tal van weetjes en leuke tips tegen om even van de fiets af te stappen om op een terrasje te genieten van de bootjes, een vaartochtje te maken, vis te eten bij een beroepsvisser, een boerenbedrijf te leren kennen, vogels te spotten, een kunstexpositie te bezichtigen, bloemen te plukken of je laten informeren over oude ambachten als turf steken en het inmaken van zilveruitjes en augurken. En wellicht je te verbazen over de kracht van de Molenviergang van Aarlanderveen, die hun werk doen.

Routebeschrijving

Te veel om op te noemen, laat staan om allemaal op één dag te doen. De route is dan ook in delen of combinaties te fietsen. Zie routekaartje. Je vindt de beschrijving van deze fietsroute op https://bc-deveenweiden.nl/activiteiten/fietsen/. Sowieso kun je de fietsroute ook ontsluiten via de desbetreffende QR-code achter de ruit van het bezoekerscentrum. Zeker handig wanneer het bezoekerscentrum is gesloten. 

Op de foto: bezoekerscentrum De Veenweiden, het startpunt van de route. 

Fietsroute Hollandse Plassen 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winacties tien jaar Alphens vandaag 09:53

WINNEN: een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje

Alphens.nl bestaat deze week 10 jaar en daarom pakken we uit met toffe winacties. Dit keer mogen wij een diner voor twee bij Proeflokaal Bregje weggeven. Dat wordt ongetwijfeld genieten!

Rechtszaak gisteren 18:29

Rechtbank oordeelt: celstraf voor complotdenker

Zaterdag protesteerde een groep mensen bij de Alphense gevangenis nog voor het vrijlaten van complotdenker Wouter Raatgever (53). Maar vrijlating zit er voorlopig nog niet in. De 53-jarige is veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Politie gisteren 17:02

Man is rijbewijs kwijt nadat hij met slok te veel op ging rijden

In de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 juni heeft een Alphense bestuurder wel heel diep in het glaasje gekeken. De 20-jarige man blies als beginnend bestuurder maar liefst 560 UG/L. Dat is meer dan zes keer zoveel als de toegestane hoeveelheid.