Alphens

Nieuwe lokale partij oprichten voor gemeenteraadsverkiezing in 2022? Dat kan

Eens in de 4 jaar vinden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing vindt op woensdag 16 maart 2022 plaats. Wist je dat je zelf ook een lokale partij op kunt richten?

Wie met een nieuwe lokale partij wil deelnemen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing, moet de naam van de partij bij het centraal stembureau laten registreren. Deze aanduiding komt bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan. Denk aan de volledige naam van de groepering, de afkorting van de naam van de groepering of een combinatie van beide.

De registratie moet uiterlijk maandag 20 december 2021 voor 17:00 uur voltooid zijn. Dit kan geregeld worden door een afspraak te maken met Team Verkiezingen via telefoonnummer 14 0172. De politieke partij is een vereniging (geen stichting) met volledige rechtsbevoegdheid. Daarom moet je ook beschikken over diverse bewijsstukken.

Kandidatenlijst

Politieke partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezing, moeten op de dag van kandidaatstelling hun kandidatenlijst inleveren bij het centraal stembureau van de gemeente. Op deze lijst staan de namen van personen die zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezing. De kandidatenlijst moet op 31 januari 2022 tussen 09:00 en 17:00 uur ingeleverd zijn in het gemeentehuis. Op de lijst mogen maximaal 50 kandidaten staan.

Ondersteuningsverklaringen

Nieuwe partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen moeten ook minimaal 30 ondersteuningsverklaringen inleveren. Dit is een schriftelijke verklaring van een kiesgerechtigde die deelname van een partij aan de verkiezing ondersteunt. De ondersteuningsverklaring ontvang je van de politieke partij. Eén van de voorwaarden voor het ondertekenen van zo’n verklaring is dat je in Alphen aan den Rijn woont.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenement vandaag 16:09

Dutch SummerVibes Open Air: Het festival van de zomer in Alphen aan den Rijn

Deze zomer wordt Alphen aan den Rijn dé plek om te zijn op vrijdag 5 juli! Het langverwachte festival, Dutch SummerVibes Open Air, belooft een onvergetelijke avond te worden aan de prachtige Zegerplas. Van 17:30 uur tot middernacht zullen topartiesten het podium betreden en de avond vullen met muziek, plezier en onvergetelijke momenten.

Evenement vandaag 15:04

Feestelijke Midzomeravond in Alphen ter ere van tienjarig fusiejubileum

Zaterdagavond kwamen 1735 inwoners van Gemeente Alphen aan den Rijn samen in Archeon om het midzomeravondfeest te vieren. Het evenement, met spectaculaire gladiatorengevechten en een riddertoernooi, werd aangeboden door de gemeente ter ere van het tienjarig fusiejubileum.

Overige vandaag 13:42

Zeldzame lichtende nachtwolken te zien in Alphen aan den Rijn

Wie vannacht vlak na zonsondergang of vanochtend voor zonsopkomst naar de hemel keek, kon het zien: het leek alsof de wolken licht gaven. Deze wolken, ook wel bekend als lichtende nachtwolken, zijn een zeldzaam natuurfenomeen.  

Advertorial Muziek vandaag 12:33

Create! Muziekfestival op 15, 16 en 17 juli in Parkvilla

De zomervakantie goed aftrappen? Laat je horen! Bibliotheek Rijn en Venen organiseert een driedaags muziekfestival in Parkvilla in Alphen aan den Rijn. Dit gratis festival is speciaal voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Iedere middag zijn er vanaf 13:45 uur verschillende muzikale workshops te volgen en werk je samen toe naar een muzikale voorstelling.

Maatschappelijk vandaag 11:29

Stichting Help Anders organiseert vijfde editie van succesvolle 50 Kinderendag

Op 13 juli organiseert Stichting Help Anders voor de vijfde keer de jaarlijkse 50 Kinderendag, een dag vol educatieve ontspanning voor 50 kinderen die een dagje eruit goed kunnen gebruiken. Dit evenement, dat inmiddels een groot succes is, biedt de kinderen de mogelijkheid om zich te verrijken met leuke kennis, nieuwe vriendjes te maken en vooral om te genieten zonder enige verplichtingen.

Voorkeuren van bezoeker vandaag 10:15

Tempo opnieuw winnaar tijdens Alphense Sportontmoeting

Van 12 t/m 21 juni vond in Alphen aan den Rijn weer de jaarlijkse Sportontmoeting plaats. Dit unieke evenement heeft als doel om sportverenigingen uit de regio elkaar te laten leren kennen, elkaars sport uit te proberen en samen te genieten van sportieve activiteiten.