Alphens

Nieuwe lokale partij oprichten voor gemeenteraadsverkiezing in 2022? Dat kan

Eens in de 4 jaar vinden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing vindt op woensdag 16 maart 2022 plaats. Wist je dat je zelf ook een lokale partij op kunt richten?

Wie met een nieuwe lokale partij wil deelnemen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing, moet de naam van de partij bij het centraal stembureau laten registreren. Deze aanduiding komt bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan. Denk aan de volledige naam van de groepering, de afkorting van de naam van de groepering of een combinatie van beide.

De registratie moet uiterlijk maandag 20 december 2021 voor 17:00 uur voltooid zijn. Dit kan geregeld worden door een afspraak te maken met Team Verkiezingen via telefoonnummer 14 0172. De politieke partij is een vereniging (geen stichting) met volledige rechtsbevoegdheid. Daarom moet je ook beschikken over diverse bewijsstukken.

Kandidatenlijst

Politieke partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezing, moeten op de dag van kandidaatstelling hun kandidatenlijst inleveren bij het centraal stembureau van de gemeente. Op deze lijst staan de namen van personen die zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezing. De kandidatenlijst moet op 31 januari 2022 tussen 09:00 en 17:00 uur ingeleverd zijn in het gemeentehuis. Op de lijst mogen maximaal 50 kandidaten staan.

Ondersteuningsverklaringen

Nieuwe partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen moeten ook minimaal 30 ondersteuningsverklaringen inleveren. Dit is een schriftelijke verklaring van een kiesgerechtigde die deelname van een partij aan de verkiezing ondersteunt. De ondersteuningsverklaring ontvang je van de politieke partij. Eén van de voorwaarden voor het ondertekenen van zo’n verklaring is dat je in Alphen aan den Rijn woont.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.