Alphens

Nieuwe lokale partij oprichten voor gemeenteraadsverkiezing in 2022? Dat kan

Eens in de 4 jaar vinden in Nederland de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing vindt op woensdag 16 maart 2022 plaats. Wist je dat je zelf ook een lokale partij op kunt richten?

Wie met een nieuwe lokale partij wil deelnemen aan de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezing, moet de naam van de partij bij het centraal stembureau laten registreren. Deze aanduiding komt bovenaan de kandidatenlijst en op het stembiljet te staan. Denk aan de volledige naam van de groepering, de afkorting van de naam van de groepering of een combinatie van beide.

De registratie moet uiterlijk maandag 20 december 2021 voor 17:00 uur voltooid zijn. Dit kan geregeld worden door een afspraak te maken met Team Verkiezingen via telefoonnummer 14 0172. De politieke partij is een vereniging (geen stichting) met volledige rechtsbevoegdheid. Daarom moet je ook beschikken over diverse bewijsstukken.

Kandidatenlijst

Politieke partijen die mee willen doen aan de gemeenteraadsverkiezing, moeten op de dag van kandidaatstelling hun kandidatenlijst inleveren bij het centraal stembureau van de gemeente. Op deze lijst staan de namen van personen die zich kandidaat stellen voor de gemeenteraadsverkiezing. De kandidatenlijst moet op 31 januari 2022 tussen 09:00 en 17:00 uur ingeleverd zijn in het gemeentehuis. Op de lijst mogen maximaal 50 kandidaten staan.

Ondersteuningsverklaringen

Nieuwe partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen moeten ook minimaal 30 ondersteuningsverklaringen inleveren. Dit is een schriftelijke verklaring van een kiesgerechtigde die deelname van een partij aan de verkiezing ondersteunt. De ondersteuningsverklaring ontvang je van de politieke partij. Eén van de voorwaarden voor het ondertekenen van zo’n verklaring is dat je in Alphen aan den Rijn woont.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Gezondheid en welzijn vandaag 16:47

Xtra Positive lanceert natuurlijke truffels

De Alphense ondernemers Frangken Tuhumena en zijn zoon Jason Tuhumena lanceren samen met businesspartner Roel Wolfert het nieuwe bedrijf XtraPositive.com. Xtra Positive lanceert organic truffles. De natuurlijke truffels van Xtra Positive verbeteren de stemming, energie en focus!

Politiek plein vandaag 16:01

Financiën Alphen op orde met CDA-wethouder aan de knoppen

De komende weken blikt het CDA met enkele bekende politici terug. Vandaag aan het woord: Kees van Velzen, wethouder namens het CDA, die terugkijkt op een mooie carrière en zijn inzet en betrokkenheid bij het openbaar bestuur. 

Advertorial Sport vandaag 12:35

Open dag op zondag 30 januari bij Jawi

Wachtte je tijdens de lockdown op hét moment om weer aan de slag te gaan met je sportieve doelen? Dat moment is nu! Kom zondag 30 januari naar de open dag van Jawi.