Nieuwe Omgevingswet bevordert betrokkenheid bij bouw- en omgevingsplannen
Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht, deze moedigt aan om belanghebbenden actief te betrekken bij bouw- en verbouwplannen. Dit participatieproces, waarbij inwoners, bedrijven en organisaties worden betrokken, kan nu verplicht zijn, afhankelijk van de aard van het plan en de gemeentelijke regels.
Verplichte participatie komt voor wanneer een aanvraag voor een omgevingsvergunning niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan en de activiteit op de door de gemeenteraad vastgestelde lijst voor bindend advies en verplichte participatie staat. Bij wijzigingen in het omgevingsplan is betrokkenheid vereist.
Ondanks dat participatie niet altijd verplicht is, stimuleert de wet het actief betrekken van belanghebbenden. Tijdige participatie kan steun creëren en in de toekomst 'gedoe' voorkomen. Zowel verplichte als vrijwillige participatie moeten worden meegenomen in het besluit van de gemeente over de vergunningaanvraag.
Om belanghebbenden bij het plan te betrekken, wordt het gebruik van een participatiescan aanbevolen. Deze vragenlijst helpt initiatiefnemers bij het bepalen van de benodigde mate van participatie en biedt voorbeeldbrieven, tips en een participatieverslag voor een soepele aanvraagprocedure.
Lees hier meer over de Omgevingswet.