Josh Walet

Nieuwe Omgevingswet bevordert betrokkenheid bij bouw- en omgevingsplannen

Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht, deze moedigt aan om belanghebbenden actief te betrekken bij bouw- en verbouwplannen. Dit participatieproces, waarbij inwoners, bedrijven en organisaties worden betrokken, kan nu verplicht zijn, afhankelijk van de aard van het plan en de gemeentelijke regels.

Verplichte participatie komt voor wanneer een aanvraag voor een omgevingsvergunning niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan en de activiteit op de door de gemeenteraad vastgestelde lijst voor bindend advies en verplichte participatie staat. Bij wijzigingen in het omgevingsplan is betrokkenheid vereist.

Ondanks dat participatie niet altijd verplicht is, stimuleert de wet het actief betrekken van belanghebbenden. Tijdige participatie kan steun creëren en in de toekomst 'gedoe' voorkomen. Zowel verplichte als vrijwillige participatie moeten worden meegenomen in het besluit van de gemeente over de vergunningaanvraag.

Om belanghebbenden bij het plan te betrekken, wordt het gebruik van een participatiescan aanbevolen. Deze vragenlijst helpt initiatiefnemers bij het bepalen van de benodigde mate van participatie en biedt voorbeeldbrieven, tips en een participatieverslag voor een soepele aanvraagprocedure.

Lees hier meer over de Omgevingswet.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film gisteren 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement 21 jun. 2024 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.

Werkzaamheden Raadhuisstraat 21 jun. 2024 15:12

Werkzaamheden en bereikbaarheid Raadhuisstraat

Deze week zijn de werkzaamheden aan de aanleg van de riolering en het straatwerk in de Raadhuisstraat verdergegaan. Het nieuwe straatwerk is inmiddels volledig vernieuwd van gevel tot gevel tot aan Dirty Harry Tattoos. Lees hieronder een overzicht van de werkzaamheden die volgende week (week 26) zullen plaatsvinden: