Archieffoto

Nieuwe selfiespots in de maak: er komen drie extra Romeinse figuren in Alphen

Je hebt ze vast wel eens zien staan in Alphen aan den Rijn, de Romeinse figuren van cortenstaal. Vanwege de viering van het Limesjaar in 2022, komen er binnenkort nog drie Romeinse figuren bij.

Het jaar 2022 is uitgeroepen tot het Limesjaar. De Limes loopt ook door Alphen aan den Rijn en dus zijn de voorbereidingen hiervoor in volle gang onder het motto ‘Alphen, Wereldstad aan de Limes’. Eén van de onderdelen is het verbeelden van het Romeinse verleden door het plaatsen van Romeinse figuren van cortenstaal, in de openbare ruimte.

Nieuwe Romeinse figuren

Op de geluidswal langs de N11, op de rotonde bij Archeon en op de rotonde aan de Steekterweg in Zwammerdam staan al van deze Romeinse figuren, maar in januari/februari 2022 worden er nog drie figuren geplaatst en naar verwachting later in het jaar nog twee, zo laat de gemeente weten.

“Het voornemen is om een Cananefaat op de steiger bij Park Rijnstroom te plaatsen. Daarna is er het voornemen om een Romeinse soldaat bovenop de Maximabrug te plaatsen. Tot slot wordt een Romeinse vrouw met kind en kippen geplaatst onder de Maximabrug. We verwachten dat er later in het volgend jaar nog twee figuren komen in Hazerswoude-Rijndijk. Het vergunningstraject gaat volgende week van start.”

Alphen, wereldstad aan de Limes

Tweeduizend jaar geleden stonden er binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn twee Romeinse grensforten: Albaniana (op de plek waar nu het Rijnplein ligt) en Nigrum Pullum in Zwammerdam. “De forten waren onderdeel van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk die dwars door Nederland langs de Rijn liep. De Romeinse Limes is het grootste archeologische monument van ons land én sinds 27 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed. Naast deze grensforten is de derde pijler van het Romeinse verleden in Alphen aan den Rijn het museumpark Archeon.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.