Josh Walet

Nieuwe Stolpersteine gelegd in Alphen aan den Rijn

Vrijdag 25 november werden in Alphen meerdere Stolpersteine gelegd ter herinnering aan de Alphense Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook was er de gelegenheid om nog wat na te praten en herinneringen levend te houden.

In heel de huidige gemeente Alphen aan den Rijn zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 62 Joodse burgers door de nazi’s vermoord. De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) wil voor elk van die slachtoffers een Stolperstein leggen voor de huizen waar de mensen vrijwillig gewoond hebben, voordat ze werden gedeporteerd en vermoord.

Op 25 november werden op de Gouwsluisseweg, Zaalbergstraat, Prins Bernhardlaan, Emmalaan en de voormalige Javalaan Stolpersteine gelegd. Voordat de Stolpersteine door de medewerkers van gemeentewerken in het plaveisel werden aangebracht, vertelde iemand uit het voorbereidend comité iets over de mensen die in het desbetreffende pand gewoond hebben en wordt een passend gedicht voorgedragen. Na de vijf korte plechtigheden was er in de voormalige synagoge in de Samuel Aardewerksteeg gelegenheid om nog wat na te praten en om de herinnering aan onze vermoorde plaatsgenoten levend te houden.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Stolpersteine 25 november

Wat is een Stolperstein?

Een Stolperstein is een stenen kubusje van 10 x 10 cm. Daarop is een messing plaatje bevestigd met de gegevens van de slachtoffers: naam, geboortejaar, datum van deportatie, de datum waarop zij zijn vermoord en het concentratiekamp of de plaats waar zij zijn omgekomen. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij heeft samen met zijn medewerkers in 21 landen in Europa al meer dan 70.000 van deze steentjes in het plaveisel aangebracht.

Stolpersteine 25 november


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.