Josh Walet

Nieuwe Stolpersteine gelegd in Alphen aan den Rijn

Vrijdag 25 november werden in Alphen meerdere Stolpersteine gelegd ter herinnering aan de Alphense Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook was er de gelegenheid om nog wat na te praten en herinneringen levend te houden.

In heel de huidige gemeente Alphen aan den Rijn zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 62 Joodse burgers door de nazi’s vermoord. De Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) wil voor elk van die slachtoffers een Stolperstein leggen voor de huizen waar de mensen vrijwillig gewoond hebben, voordat ze werden gedeporteerd en vermoord.

Op 25 november werden op de Gouwsluisseweg, Zaalbergstraat, Prins Bernhardlaan, Emmalaan en de voormalige Javalaan Stolpersteine gelegd. Voordat de Stolpersteine door de medewerkers van gemeentewerken in het plaveisel werden aangebracht, vertelde iemand uit het voorbereidend comité iets over de mensen die in het desbetreffende pand gewoond hebben en wordt een passend gedicht voorgedragen. Na de vijf korte plechtigheden was er in de voormalige synagoge in de Samuel Aardewerksteeg gelegenheid om nog wat na te praten en om de herinnering aan onze vermoorde plaatsgenoten levend te houden.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Stolpersteine 25 november

Wat is een Stolperstein?

Een Stolperstein is een stenen kubusje van 10 x 10 cm. Daarop is een messing plaatje bevestigd met de gegevens van de slachtoffers: naam, geboortejaar, datum van deportatie, de datum waarop zij zijn vermoord en het concentratiekamp of de plaats waar zij zijn omgekomen. Het is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij heeft samen met zijn medewerkers in 21 landen in Europa al meer dan 70.000 van deze steentjes in het plaveisel aangebracht.

Stolpersteine 25 november


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.