Alphens

Nieuwe volière voor stellers zeearenden officieel geopend: “Een symbool van de toekomst”

Voor de zomervakantie was de gloednieuwe volière voor de stellers zeearenden in Vogelpark Avifauna al klaar, maar woensdagmiddag was het moment daar dat de volière officieel werd geopend.

De zeearend met de grootste spanwijdte van zijn soort heeft een nieuw onderkomen. Vogelpark Avifauna heeft namelijk een gloednieuwe volière van maar liefst 1.250m2 gebouwd. De volière is ook nog 8 meter hoog, waardoor er meer dan genoeg ruimte is voor de stellers zeearend om zijn vleugels uit te slaan. Om de bezoekerservaring te optimaliseren, is er een uitsparing van zo’n 7 meter in de volière gemaakt. Zo lijkt het alsof je daadwerkelijk in het verblijf staat, terwijl je ondertussen veilig achter het glas staat terwijl de vogels overvliegen.

In de volière verblijven nu twee stellers zeearenden, het mannetje heet Vitali (leven) en het vrouwtje heet Lubov (liefde). Er is ruimte voor jongen, dus de verwachting is dat er meer stellers zeearenden in de nieuwe volière bij komen. Daarnaast verblijven er ook vijf raven, twee zwarte wouwen en sperweruilen. Bezoekers kunnen de vogels bewonderen in het ruige toendralandschap, dat de woeste omgeving van de oostkant van Rusland na moet bootsen. De officiële opening woensdagmiddag had dan ook een Russisch tintje. Het Russisch Zang- en Dansensemble Kalinka was uitgenodigd om, geheel in stijl, voor de muzikale noot te zorgen. 

Tekst loopt door onder de foto

avifauna-opening-stellers-zeearenden-voliere-russisch-tintje2.jpeg

Symbool van de toekomst

Het woord was eerst aan directeur John de Hoon. Hij vertelde over de totstandkoming van de volière voor de stellers zeearenden in een toch wel bijzondere periode. “De volière is ontworpen in 2019. Het jaar daarna was voor ons een minder jaar vanwege corona, maar met de vele mensen die samen hebben gewerkt om deze prachtige volière te realiseren konden we de volière realiseren zoals we voor ogen hadden. We zijn onwijs dankbaar dat we dit hebben kunnen doen.”

De openingshandeling werd verricht door wethouder Kees van Velzen en Hans Groen in ’t Wout, voorzitter van Stichting Vogelpark Avifauna. Groen in ’t Wout: “Niet altijd kun je aan de slag zoals we hebben gemerkt en word je tegengewerkt door machten die we niet kunnen controleren, maar toch hebben we een hoop mooie verblijven en vernieuwingen kunnen doorvoeren in Avifauna, zoals deze prachtige nieuwe volière.”

Wethouder Kees van Velzen feliciteerde Avifauna met de nieuwe volière. “Het is een symbool van de toekomst”, zo beschreef hij het realiseren van het nieuwe verblijf. Hierbij wees hij op het blijven moderniseren en uitbreiden van het vogelpark en het belang van Avifauna als toeristische trekpleister voor Alphen aan den Rijn, samen met Museumpark Archeon. “Bovendien is natuureducatie erg belangrijk, zeker met het oog op de toekomst. We werken samen aan de toekomst van Avifauna.”

avifauna-opening-stellers-zeearenden-voliere-speech-John-de-Hoon.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.