Vogelpark Avifauna

Nog geen nieuwe zeldzame kiwi in Avifauna, hoop is gevestigd op het tweede ei

Vogelpark Avifauna hoopt vurig dat dit jaar opnieuw een zeldzame kiwi wordt geboren. De vader van Tuatahi broedt namelijk twee eieren uit. Goed nieuws is er helaas nog niet. “Eén van de eieren van de broedende kiwi is afgestoten en bleek onbevrucht.”

Het was een bijzonder moment toen in 2018 een kiwi geboren werd in Vogelpark Avifauna. Het was zelfs een primeur, want niet eerder kroop zo’n zeldzame loopvogel uit Nieuw-Zeeland in Nederland uit het ei. Het nieuws haalde zelfs het jaaroverzicht van de NOS. Avifauna sprak zelfs van een sprookje. De kiwi kreeg de naam Tuatahi, een Maori-naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Doordat na Avifauna de dichtstbijzijnde kiwi zich in Frankfurt bevindt, is de belangstelling groot. Iedereen wil weten of er opnieuw een kiwi geboren wordt en vooral wanneer. Avifauna hoopt dat het sprookje van 2018 zich gaat herhalen, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is de grote vraag. De eerste berichten zijn helaas nog niet heel positief, laat Avifauna teleurgesteld weten. “Eén van de eieren van de broedende kiwi is afgestoten en bleek onbevrucht.”

Dat betekent echter niet dat de kans op een kiwi-kuiken verkeken is. Alle hoop is gevestigd op het tweede ei. “We hoopten op een kiwi kuiken begin juni, maar nu hopen we begin juli alsnog op een jong. Vermoedelijk had vader Pokey door dat het ei onbevrucht was en werkte hem het nest uit. Zo kan hij al zijn energie steken in ei nummer twee.”

Op de foto kun je zien hoe groot het ei eigenlijk is vergeleken met dat van een kip. “En dat terwijl een kip en kiwi ongeveer net zo groot zijn!” De broedtijd is ook anders. Waar een kip er zo’n 25 uur over doet om een ei uit te broeden, doet de kiwi daar maar liefst 25 dagen over.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial JA in de Horeca vandaag 16:04

Tim (23) zegt JA in de Horeca: “Het voelt als vakantie in Alphen”

Als 14-jarig jongetje begon Tim bij Wet ’n Wild met een ‘snuffelstage’. Nu, negen jaar later, heeft hij zich opgewerkt tot restaurant manager. “Een hele nieuwe uitdaging, een andere rol, maar ik zal ook altijd op de vloer blijven.”

Kinderburgemeester vandaag 13:42

Lied met videoclip ‘Praat erover’ om pesten tegen te gaan

Elk jaar krijgt de Alphense kinderraad een budget van € 10.000. De kinderraad heeft het budget dit jaar besteed aan een campagne om pesten in Alphen aan den Rijn tegen te gaan. Het lied ‘Praat erover’ is nu officieel gelanceerd, met een videoclip.