Vogelpark Avifauna

Nog geen nieuwe zeldzame kiwi in Avifauna, hoop is gevestigd op het tweede ei

Vogelpark Avifauna hoopt vurig dat dit jaar opnieuw een zeldzame kiwi wordt geboren. De vader van Tuatahi broedt namelijk twee eieren uit. Goed nieuws is er helaas nog niet. “Eén van de eieren van de broedende kiwi is afgestoten en bleek onbevrucht.”

Het was een bijzonder moment toen in 2018 een kiwi geboren werd in Vogelpark Avifauna. Het was zelfs een primeur, want niet eerder kroop zo’n zeldzame loopvogel uit Nieuw-Zeeland in Nederland uit het ei. Het nieuws haalde zelfs het jaaroverzicht van de NOS. Avifauna sprak zelfs van een sprookje. De kiwi kreeg de naam Tuatahi, een Maori-naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Doordat na Avifauna de dichtstbijzijnde kiwi zich in Frankfurt bevindt, is de belangstelling groot. Iedereen wil weten of er opnieuw een kiwi geboren wordt en vooral wanneer. Avifauna hoopt dat het sprookje van 2018 zich gaat herhalen, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is de grote vraag. De eerste berichten zijn helaas nog niet heel positief, laat Avifauna teleurgesteld weten. “Eén van de eieren van de broedende kiwi is afgestoten en bleek onbevrucht.”

Dat betekent echter niet dat de kans op een kiwi-kuiken verkeken is. Alle hoop is gevestigd op het tweede ei. “We hoopten op een kiwi kuiken begin juni, maar nu hopen we begin juli alsnog op een jong. Vermoedelijk had vader Pokey door dat het ei onbevrucht was en werkte hem het nest uit. Zo kan hij al zijn energie steken in ei nummer twee.”

Op de foto kun je zien hoe groot het ei eigenlijk is vergeleken met dat van een kip. “En dat terwijl een kip en kiwi ongeveer net zo groot zijn!” De broedtijd is ook anders. Waar een kip er zo’n 25 uur over doet om een ei uit te broeden, doet de kiwi daar maar liefst 25 dagen over.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving vandaag 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden vandaag 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving vandaag 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken vandaag 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving vandaag 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.