Vogelpark Avifauna

Nog geen nieuwe zeldzame kiwi in Avifauna, hoop is gevestigd op het tweede ei

Vogelpark Avifauna hoopt vurig dat dit jaar opnieuw een zeldzame kiwi wordt geboren. De vader van Tuatahi broedt namelijk twee eieren uit. Goed nieuws is er helaas nog niet. “Eén van de eieren van de broedende kiwi is afgestoten en bleek onbevrucht.”

Het was een bijzonder moment toen in 2018 een kiwi geboren werd in Vogelpark Avifauna. Het was zelfs een primeur, want niet eerder kroop zo’n zeldzame loopvogel uit Nieuw-Zeeland in Nederland uit het ei. Het nieuws haalde zelfs het jaaroverzicht van de NOS. Avifauna sprak zelfs van een sprookje. De kiwi kreeg de naam Tuatahi, een Maori-naam als eerbetoon naar de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Doordat na Avifauna de dichtstbijzijnde kiwi zich in Frankfurt bevindt, is de belangstelling groot. Iedereen wil weten of er opnieuw een kiwi geboren wordt en vooral wanneer. Avifauna hoopt dat het sprookje van 2018 zich gaat herhalen, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren is de grote vraag. De eerste berichten zijn helaas nog niet heel positief, laat Avifauna teleurgesteld weten. “Eén van de eieren van de broedende kiwi is afgestoten en bleek onbevrucht.”

Dat betekent echter niet dat de kans op een kiwi-kuiken verkeken is. Alle hoop is gevestigd op het tweede ei. “We hoopten op een kiwi kuiken begin juni, maar nu hopen we begin juli alsnog op een jong. Vermoedelijk had vader Pokey door dat het ei onbevrucht was en werkte hem het nest uit. Zo kan hij al zijn energie steken in ei nummer twee.”

Op de foto kun je zien hoe groot het ei eigenlijk is vergeleken met dat van een kip. “En dat terwijl een kip en kiwi ongeveer net zo groot zijn!” De broedtijd is ook anders. Waar een kip er zo’n 25 uur over doet om een ei uit te broeden, doet de kiwi daar maar liefst 25 dagen over.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 12:00

Kamerlid Mohammed Mohandis naar Alphen aan den Rijn

Zaterdag 30 september trappen GroenLinks en PvdA in Alphen aan den Rijn gezamenlijk de campagne af voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, samen met Kamerlid Mohammed Mohandis. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er in wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn gesproken over de visie, de uitstraling en de uitvoering van de campagne. Alle geïnteresseerden in een groene en sociale toekomst zijn welkom.

Advertorial Theater vandaag 09:22

De Dansers opent het nieuwe dansseizoen in Castellum

Ze staan op de voorkant van de brochure en trappen het dansseizoen van Theater Castellum af: De Dansers. Een gezelschap uit Utrecht dat bekendstaat om hun dansconcerten met energieke moderne dans en livemuziek. Op dinsdag 26 september komt de groep dansers en muzikanten naar Alphen aan den Rijn met hun nieuwste voorstelling ‘Hush’.

Sport vandaag 08:02

Droomstart voor Alphia in de 2e klasse C

Alphia heeft de droomstart van de nieuwe competitie in de 2e klasse C te pakken. De oranjehemden wonnen de eerste wedstrijd met 4-2 van het Wassenaarse SVC'08.