Josh Walet

Nog meer verbeteringen op komst voor treinverbinding Leiden - Alphen - Utrecht

Sinds december rijden er al extra treinen in de spits op het traject Leiden – Alphen aan den Rijn – Utrecht, maar in de toekomst worden er nog meer verbeteringen doorgevoerd. Er gaan onder meer de hele dag door vier treinen per uur rijden.

Het is de bedoeling dat de treinverbinding tussen Leiden en Utrecht nóg aantrekkelijker wordt voor reizigers. Provincie Zuid-Holland, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, regio Holland Rijnland, NS, ProRail en alle gemeenten langs het traject Leiden – Alphen aan den Rijn – Utrecht hebben hierover een akkoord bereikt.

Wat gaat er dan precies allemaal verbeteren? Alle partijen zijn onder andere akkoord met de uitbreiding van de dienstregeling naar vier treinen per uur over de hele dag, het ongelijkvloers maken van de kruising van de Burgemeester Smeetsweg – N11 en de bouw van het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk.

Treinreizen wordt aantrekkelijker

Wethouder Kees van Velzen is zeer tevreden met deze aangekondigde verbeteringen op het spoor. “Het wordt voor inwoners van Alphen aan den Rijn op werkdagen aantrekkelijker om met de trein te reizen nu deze vier keer per uur gaat rijden. Vooral nu steeds meer organisaties hybride gaan werken en medewerkers niet altijd in de spits hoeven te reizen”, aldus de wethouder.

“Reizigers van buiten de stad kunnen straks de auto bij het nog aan te leggen station Hazerswoude parkeren en voor het laatste stukje naar Leiden en Alphen de trein pakken. Dit draagt bij aan het verminderen van de verkeersdruk richting Leiden en Alphen. Ook de Hazerswoudse dorpen, de nieuwe wijk Westvaartpark en Koudekerk krijgen hiermee een uitstekende verbinding met de rest van de regio en daarbuiten.”

Vier keer per uur de hele dag

Sinds 13 december 2021 rijden er op werkdagen tussen Leiden en Utrecht in de brede spits (van circa 06:00 uur tot 10:00 uur en 15:00 tot 20:00 uur) vier treinen per uur in beide richtingen. Vanwege de lockdown is de avonddienstregeling momenteel wel vervroegd, maar dat is een tijdelijke maatregel die NS heeft genomen.

Uit onderzoek van ProRail blijkt nu dat het mogelijk is om ook tussen de spitsen vier keer per uur treinen te laten rijden. Wel stelt ProRail daarbij als voorwaarde dat - vanwege de slappe ondergrond - een systeem wordt aangebracht om de spoorbaanstabiliteit te monitoren om zo de veiligheid te kunnen garanderen. Op werkdagen tot 20:00 uur worden alleen sprinters ingezet, omdat deze lichter zijn dan intercity’s. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de sprinters een gelijkvloerse instap en rolstoelvriendelijke toiletten hebben.

Ongelijkvloerse kruising Burgemeester Smeetsweg

Om de frequentieverhoging in de brede spits mogelijk te maken, werden vorig jaar al verschillende spoorwegoverwegen veiliger gemaakt en onbewaakte overwegen opgeheven. Voor de uitbreiding naar vier treinen per uur over de hele dag is het nodig de kruising van het spoor met de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude ongelijkvloers te maken. En omdat de N11 daar zeer dicht tegen het spoor aan ligt, wordt die kruising ook ongelijkvloers gemaakt. “Het ontwerp hiervoor is al enige tijd geleden afgerond. In de komende periode wordt eerst nog een aantal onderzoeken geactualiseerd, waarna eind 2022 door gemeente Zoeterwoude het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd”, aldus de Provincie Zuid-Holland.

Station Hazerswoude-Rijndijk

In november 2020 stemde het Rijk in met het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk op voorwaarde dat er vier keer per uur de hele dag een trein kan rijden. Nu deze volledige frequentieverhoging mogelijk is, kan het plan voor het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de maatregelen om het station in te passen in de dienstregeling definitief worden uitgewerkt door ProRail, NS, provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn.

Planning

De grote vraag: wanneer worden deze verbeteringen doorgevoerd? Dat kan nog wel even duren. “Er moet nog veel worden voorbereid en de uiteindelijke realisatie zal meerdere jaren in beslag nemen. Het is de ambitie om alle maatregelen in 2026 te hebben gerealiseerd.” De verbeteringen komen er, het is alleen nog even geduld hebben dus.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 vandaag 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken vandaag 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 vandaag 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 vandaag 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.