Alphens EV

Nog steeds geen afspraken met Golfcourse Zeegersloot

Inmiddels is het een oud dossier: de Alphense golfbaan die geen financiële stukken overlegd en die geen actuele afspraken met de gemeente wil maken. Gemeente Alphen aan den Rijn is eigenaar van de grond en de stichting hoort huur te betalen voor de openbare Heuvelbaan, Parkbaan en het oefenterrein. Henk Goes (PvdA) zet hier vraagtekens bij.

De tussen gemeente Alphen aan den Rijn en Stichting Openbare Golfcourse Zeegersloot gemaakte afspraken uit 1986 stonden tot 31 december 2020 vast. Nu deze termijn is verlopen heeft raadslid Henk Goes (PvdA) donderdag 22 april vragen gesteld over hoe nu verder. "De huurovereenkomst is afgelopen, dus vraag ik me af hoe het met de nieuwe is? Bovendien ontbreken er jaarrekeningen."

Huurovereenkomst uit 1986

In de huurovereenkomst die in 1986 is gesloten en op 31 december 2020 afliep, is een getrapt systeem vastgelegd. De stichting is gesprekspartner van de gemeente, de vereniging verzorgt de exploitatie voor de stichting. "Als we nu aan het begin van het traject zouden staan, zouden we andere kaders stellen. We hadden dan een andere overeenkomst gesloten", zei toenmalig wethouder Michel du Chatinier in 2013.

1,5 miljoen euro

In principe moet de Stichting Openbare Golfcourse Zeegersloot winst afdragen aan de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat is nooit gebeurd want die was er niet. Alle commerciële activiteiten zijn echter ondergebracht in de Vereniging Golfclub Zeegersloot. Het lijkt erop, zo concludeerde de gemeenteraad in 2013, dat de Stichting een kunstmatig lage huur heeft gevraagd aan de Vereniging. Er was toen sprake van een verschil van mening van circa 1,5 miljoen euro.

Onduidelijke geldstroom

BDO heeft eveneens in 2013 op verzoek van de gemeenteraad de beschikbare stukken onderzocht. De uitkomst: er is per saldo geen positief resultaat en er is onvoldoende zicht op de afspraken. Maar het beheer van het gebied is uitstekend. Al met al is het tamelijk onduidelijk hoe de interne geldstroom van de golfclub is, aldus BDO.

Raadsbesluit 2013

In 2013 lag er ook een motie van SP, Nieuw Elan, RGL en GroenLinks om de gang van zaken op het golfterrein te onderzoeken. Het zou namelijk zo maar kunnen dat de gemeente fors heeft betaald voor onderhoud dat door de golfclub had moeten worden gefinancierd.

De raad heeft toen unaniem besloten dat stichting en vereniging zorgen voor een transparante boekhouding. Er moet een meerjarig kader komen voor beheer en onderhoud van het gebied waarin de golfbanen liggen. Er moet een duidelijke verdeelsleutel komen voor de opbrengsten van de gesloten (Griendbaan) en van de openbare banen (Heuvelbaan en Parkbaan). Zowel gemeente als golfbaan moeten zorgen dat aan de afspraken wordt voldaan.

Nieuwe vragen

Goes wil nu weten wat er eigenlijk met dat besluit uit 2013 is gebeurd, hoe het zit met een eventuele nieuwe huurovereenkomst en waarom er geen goede financiële verantwoording is. Het raadslid heeft vrijdag 23 april nieuwe artikel 42 vragen ingediend:

  • Wat gaat het college ondernemen om die patstelling te doorbreken en het gemeentelijke belang ordentelijk te behartigen?
  • Zegt het college de huur op en wordt er een aanbesteding in gang gezet?

Op verzoek van wethouder Gert-Jan Schotanus, op donderdag, heeft Goes nieuwe vragen ingezonden, deze keer naar wethouder Gerard van As. "Dat zijn wel nieuwe artikel 42 vragen", zegt Goes. "Want ik wil nu echt weten hoe het zit. De grond is van de gemeente en er moet gewoon huur worden betaald."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Musical vandaag 11:49

Alphense Naidjim Severina bemachtigt hoofdrol in Frozen musical

De getalenteerde Naidjim Severina heeft de hoofdrol bemachtigd in de langverwachte musicalproductie van Frozen. Met zijn 30 jaar jong heeft Severina reeds een indrukwekkende carrière opgebouwd, en zijn nieuwe rol als Kristoff belooft een frisse wending te geven aan het klassieke verhaal.

Muziek vandaag 10:35

Oud Alphenaar Reinier Zonneveld wint Edison voor Beste Dance Album

De oud-Alphense techno-dj Reinier Zonneveld heeft een Edison Award gewonnen voor Beste Dance Album. De bekendmaking vond plaats in het AFAS Theater in Leusden, waar Zonneveld de voorkeur kreeg boven de gerenommeerde viervoudig Edison-winnaar Tiësto.

Advertorial Evenement vandaag 09:29

Inspiratiemiddag jongeren sterker door creativiteit

Op 19 maart organiseren Parkvilla en Khabbaz een middag vol inspiratie voor zorg- en/of welzijnsprofessionals met als thema: hoe kun je met creativiteit jongeren helpen steviger in hun schoenen te staan.

Milieu en duurzaamheid gisteren 16:41

Gemeente Alphen aan den Rijn stelt hybride lichtmasten op proef

In een stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn aangekondigd dat ze een proef zullen starten met hybride lichtmasten op meerdere locaties binnen de stad. De gebieden aan de Hoorn, de Genielaan en het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan zullen fungeren als proefterreinen voor deze technologische vooruitgang.

Advertorial Actie gisteren 15:26

Sim Only actie in maart bij The GSM Store!

Vanaf 29 februari 2024 krijgen nieuwe klanten die een 2-jarig Sim Only abonnement afsluiten 3 maanden 50% korting op hun abonnement. Ook betaald u geen aansluitkosten t.w.v. €15,-. Deze promotie loopt tot en met 2 april 2024. 

Overige gisteren 14:18

Deadline aanmelding stadsdichtersverkiezing verlengd

Op zondag 17 maart vindt in het Oude Raadhuis de stadsdichtersverkiezing plaats. Tijdens de verkiezing wordt bepaald wie voor de komende twee jaar de stadsdichter wordt van Alphen aan den Rijn.