Gemeente Alphen aan den Rijn

Noordrand beste kans op woningbouw voor Alphen-Stad

De stad is vol. Bouwen kan binnenkort alleen nog maar aan de randen van Alphen-stad in de Gnephoek of aan de Noordrand. "Van deze twee is de Noordrand onze beste kans", aldus wethouder Gerard van As.

Alphen aan den Rijn is al een aantal jaren bezig met nieuwe woningbouwlocaties voor de stadsbewoners, want inbreiden kan niet meer. Leegstaande kantoorpanden zijn omgebouwd tot woningen of afgebroken om plaats te maken voor woningen. De Stationslocatie is volgepland. De wijk Kerk en Zanen is af evenals de wijk Lage Zijde. Wat nu?

Wethouder Gerard van As is een aantal jaren, indertijd tegen de verdrukking in, een traject ingeslagen naar nieuwbouwlocaties aan de rand van de stad. Hiervan zijn nu nog twee mogelijke locaties over: de polder Gnephoek en de Noordrand langs de Heuvelweg. Op zichzelf zijn beide locaties kansloos, omdat de provincie Zuid-Holland geen woningbouw toestaat buiten de stadsranden.

Noordrand

"Maar", zegt Van As. "Tegenover de Noordrand staat de provincie minder afwijzend dan tegenover de Gnephoek. Bovendien hebben we daar al een eerste recht van koop vastgelegd. Het gaat er nu om de grondprijs uit te onderhandelen met de eigenaren. Als dat voor een redelijke prijs lukt, denk ik dat de provincie meegaat in deze locatie en dat we daar over een jaar of vijf kunnen gaan bouwen."

Gnephoek

Voor de Gnephoek wil de wethouder een lange termijnplan maken. De hele polder wordt een uitleglocatie soortgelijk aan de wijk Kerk en Zanen. Er kan dan in fasen worden gebouwd, onder meer afhankelijk van de echte woningbouwbehoefte in de toekomst. "Als er in de toekomst meer woningen nodig zijn, dan is er in ieder geval een goed onderbouwd plan voor een uitleglocatie."
Om nu de zuidrand te bebouwen, zoals in het coalitieakkoord is afgesproken is niet mogelijk. Hier zit een aantal bedrijven, onder meer Schouten Olie dat een milieucontour heeft. Ook is de grond niet in handen van de gemeente, maar grotendeels in handen van speculanten.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn krijgt een voorstel om de Noordrand als bouwlocatie en de Gnephoek als toekomstige uitleglocatie uit te werken.

Illustratie gemeente Alphen aan den Rijn met de Noordrand op de voorgrond en de Gnephoek rechts.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:45

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 21 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de zesde editie van de Alphense Avond4Daagse en de opbouw van het Zomerspektakel aan het meer tot aan een onveilige busluifel en een klemgereden bestuurder. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Alphens Restaurantweek 2023 gisteren 14:53

Laatste kans: lever je bonnetje in en maak kans op een reis naar Jordanië

Deze maand vond de Alphens Restaurantweek plaats. Elf dagen lang kon je genieten van heerlijke meergangendiners voor een smakelijke prijs. Aan deze editie zat ook een avontuurlijke twist; met jouw etentje maak je namelijk kans op een reis. Lever nog snel je bonnetje in en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

Kunst in Alphen gisteren 13:02

Kunst in Alphen: De zoektocht als vorm van belang

Wat staat er in Alphen aan den Rijn allemaal aan kunst? Om bewuster te worden van al het moois in Alphen zoekt Alphens het voor je uit: welke kunstenaar schuilt hierachter, wat is het verhaal erachter en waar is deze te zien?

Wonen en bouwen gisteren 11:17

Iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden

Weet jij nog dat je uit huis ging? Waarschijnlijk kreeg je hulp van je ouders, vrienden of familie en waren zij er als het even niet mee zat. Maar wat als je dat niet hebt?