Gemeente Alphen aan den Rijn

Noordrand beste kans op woningbouw voor Alphen-Stad

De stad is vol. Bouwen kan binnenkort alleen nog maar aan de randen van Alphen-stad in de Gnephoek of aan de Noordrand. "Van deze twee is de Noordrand onze beste kans", aldus wethouder Gerard van As.

Alphen aan den Rijn is al een aantal jaren bezig met nieuwe woningbouwlocaties voor de stadsbewoners, want inbreiden kan niet meer. Leegstaande kantoorpanden zijn omgebouwd tot woningen of afgebroken om plaats te maken voor woningen. De Stationslocatie is volgepland. De wijk Kerk en Zanen is af evenals de wijk Lage Zijde. Wat nu?

Wethouder Gerard van As is een aantal jaren, indertijd tegen de verdrukking in, een traject ingeslagen naar nieuwbouwlocaties aan de rand van de stad. Hiervan zijn nu nog twee mogelijke locaties over: de polder Gnephoek en de Noordrand langs de Heuvelweg. Op zichzelf zijn beide locaties kansloos, omdat de provincie Zuid-Holland geen woningbouw toestaat buiten de stadsranden.

Noordrand

"Maar", zegt Van As. "Tegenover de Noordrand staat de provincie minder afwijzend dan tegenover de Gnephoek. Bovendien hebben we daar al een eerste recht van koop vastgelegd. Het gaat er nu om de grondprijs uit te onderhandelen met de eigenaren. Als dat voor een redelijke prijs lukt, denk ik dat de provincie meegaat in deze locatie en dat we daar over een jaar of vijf kunnen gaan bouwen."

Gnephoek

Voor de Gnephoek wil de wethouder een lange termijnplan maken. De hele polder wordt een uitleglocatie soortgelijk aan de wijk Kerk en Zanen. Er kan dan in fasen worden gebouwd, onder meer afhankelijk van de echte woningbouwbehoefte in de toekomst. "Als er in de toekomst meer woningen nodig zijn, dan is er in ieder geval een goed onderbouwd plan voor een uitleglocatie."
Om nu de zuidrand te bebouwen, zoals in het coalitieakkoord is afgesproken is niet mogelijk. Hier zit een aantal bedrijven, onder meer Schouten Olie dat een milieucontour heeft. Ook is de grond niet in handen van de gemeente, maar grotendeels in handen van speculanten.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn krijgt een voorstel om de Noordrand als bouwlocatie en de Gnephoek als toekomstige uitleglocatie uit te werken.

Illustratie gemeente Alphen aan den Rijn met de Noordrand op de voorgrond en de Gnephoek rechts.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs vandaag 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek vandaag 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige vandaag 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport vandaag 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek vandaag 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.