Toyota Van Ekris
Advertorial Verkeer en vervoer

Nu € 5.000 aankoop subsidie voor een elektrische Toyota ProAce

Ook in 2021 zijn er fiscale stimuleringsmaatregelen én subsidies om consumenten en bedrijven aan te sturen op zero-emissie voertuigen. Voor 2021 zijn er kleine wijzigingen én volgt er medio kwartaal twee een extra subsidie voor bedrijfswagens. Waar moet de ondernemer aan denken? Moet je toch voor diesel, benzine of een elektrische bestelwagen gaan? Toyota Van Ekris geeft graag een heldere uitleg. 

BPM

Voor alle personen- en bedrijfswagens zonder uitstoot van CO2 geldt dat er géén BPM berekend wordt. Simpelweg, de BPM wordt bepaald op basis van deze uitstoot en geen uitstoot is geen BPM. Bij Toyota is de BPM al extreem laag door onder andere de hybride modellen en bij de Elektrische modellen 0. 

MRB (motorrijtuigenbelasting)

Voor zowel batterij als waterstof elektrische personen- en bedrijfswagens geldt dat er geen MRB verschuldigd is tot en met 31 december 2024. Voor 2025 geldt er een korting van 75% op het dan geldende tarief. Vanaf 2026 zal het reguliere tarief gaan gelden. Aangezien 2025 nog ver is, kan hierin mogelijk nog wat wijzigen.

Aankoopsubsidie elektrische bedrijfswagens

Naar verwachting zal medio het tweede kwartaal van 2021 gestart worden met een aankoopsubsidie voor zero emission bedrijfswagens. Details ontbreken momenteel. Echter zal het hier zeker gaan over een subsidie van 10% berekend over de consumentenprijs excl. BTW met een maximum van € 5.000. Dit kan ook in combinatie met lease en financieringsvormen. Uiteraard moet de auto geruime tijd in bezit blijven. Zodra de details bekend zijn, zal Van Ekris jullie informeren. Bij Toyota gaat het hier om hun elektrische ProAce bedrijfswagen. Deze hebben zij van compact (City) tot groot (Worker). Proefrijden en testen kan al. Neem even contact met Van Ekris op. 

Aankoopsubsidie elektrische personenwagens

Jaarlijks is er een taakstellend budget om particuliere kopers (inclusief private lease) te stimuleren om elektrisch te gaan rijden. Voor 2021 is dit budget inmiddels al vergeven. Pas in 2022 is er weer budget. Dit geldt uitsluitend voor personenwagens met een consumentenprijs inclusief BTW van maximaal € 45.000 (en minimaal € 12.000). De subsidie voor een nieuwe personenauto is € 4.000. Voor aankopen vanaf 1 januari 2022 zal er nieuw budget beschikbaar zijn.

Tekst loopt door onder de foto

Van_Ekris_107_DSC0931.jpg

Fiscale stimuleringsmaatregelen zoals KIA, MIA en VAMIL

We kennen drie vormen van aftrekposten waarmee de winst voor belastingen verlaagd mag worden. Afhankelijk van het voertuig en aandrijving zijn deze varianten beschikbaar en kunnen percentages verschillen. De winst voor belasting wordt hiermee verlaagd, niet direct de belasting zelf. Voor een BV of NV is de winstbelasting 25%. Voor de meeste ZZP-bedrijven is dit 49,5%. Uiteraard moet een bedrijf winstgevend zijn om deze voordelen te benutten.

KIA (Kleinschaligheids Investerings Aftrek)

Dit betreft een fiscale stimulering die geldig is voor de aankoop van een bedrijfswagen. Ongeacht de aandrijfvorm, dus daarmee ook voor benzine- en dieselvarianten. 28% van de totale investering (auto + opties minus korting) mag worden afgetrokken van de winst voor belastingen. 28% KIA over de investering van bijvoorbeeld € 30.000 = € 8.400. BV: € 8.400 x 25% belasting = € 2.100 netto voordeel ZZP: € 8.400 x 49,5% inkomsten belasting = € 4.158 netto voordeel. Voor 2021 is de maximale investering € 59.170 om in aanmerking te komen voor 28% KIA.

MIA (Milieu Investerings Aftrek)

Dit betreft een fiscale stimulering die geldig is voor de aankoop van een personen of bedrijfswagen zonder CO2-uitstoot. Dit kan zowel een auto met batterij als waterstof elektrische aandrijflijn zijn. Echter, de percentages verschillen.

  • Personenauto batterij elektrisch (geel kenteken) 13,5%
  • Personenauto waterstof elektrisch (geel kenteken) 36,0%
  • Bedrijfswagen batterij elektrisch (grijs kenteken) 36,0%

Let op: PROACE personenbussen vallen dus onder de 13,5% en PROACE bedrijfswagens onder de 36% regeling. MIA is toepasbaar met een maximum investeringsbedrag van € 75.000. Eventuele laadpalen mogen hierbij ook worden aangemeld. Per 1-1-2021 is MIA niet meer voor een onbeperkt aantal auto’s per klant beschikbaar en is dit afgetopt op tien per ondernemer.

VAMIL

VAMIL is niet beschikbaar voor batterij elektrische maar uitsluitend voor waterstof elektrische voertuigen zoals de Toyota Mirai. In deze is de boekhouding van de ondernemer in één willekeuring jaar met maximaal 75% worden afgeschreven. Hiermee kun je als ondernemer in een goed jaar de winst voor belastingen verlagen. 

Stapelen

Alle genoemde stimuleringsmaatregelen stapelen. Dus een PROACE Electric kent geen BPM, geen MRB, en kan gebruik maken van KIA en MIA. Een Toyota Mirai op waterstof kent geen BPM, geen MRB en kan MIA en VAMIL toepassen. 

Toyota Van Ekris geeft je graag de voorbeelden, maar laat je accountant of Belastingdienst het je voorrekenen. Elke situatie is anders en is sterk afhankelijk van je financiële situatie. 

Meer weten? Neem contact op met het zakelijk team 

Omdat je het al druk genoeg heeft komt Van Ekris graag bij jou langs. Heb je vragen over jouw wagenpark? Wil je advies over aanschaf of lease? Onderhoudscontract? Een vrijblijvende offerte? De Toyota bedrijfswagen specialisten adviseren waar nodig.

Voor Alphen aan den Rijn, bel naar 0172-571437 en vraag naar specialisten: Corne van Veen, Jeroen Oudshoorn of Ricardo Beverloo. Voor Mijdrecht, bel naar 0297-230350 en vraag naar specialist Stefan van de Bilt.

Tekst loopt door onder de foto

Van_Ekris_066_DSC0544.jpg

Zakelijke klant mag showroom bezoeken

Voor de zakelijke klant is de showroom van Van Ekris te bezoeken. Business tot business afspraken en verkeer mag. Dit doen zij natuurlijk op gepaste wijze en met de maatregelen die van kracht zijn. Uiteraard komen ze in overleg ook graag naar je toe.


Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!