Groene Hart Scholen

Oekraïense ISK-klas van start gegaan op het Groene Hart Leerpark

Maandag is de eerste internationale schakelklas met alleen Oekraïense vluchtelingen begonnen op het Groene Hart Leerpark. Deze klas helpt vluchtelingen met het leren van Nederlands en het wennen aan de nieuwe omgeving. 

Na het bericht dat Oekraïense basisschoolleerlingen naar school kunnen gaan op een tijdelijke schoollocatie in Alphen aan den Rijn, kunnen oudere kinderen nu ook les krijgen. In de speciale internationale schakelklas (ISK) op het Groene Hart Leerpark krijgen normaal gesproken leerlingen vanuit allerlei verschillende landen les, maar de ISK die op 11 april begon is uniek: het bevat leerlingen van slechts één nationaliteit, allemaal Oekraïense leerlingen.

ISK is een vorm van onderwijs voor leerlingen die net in Nederland zijn aangekomen. Een ISK duurt ongeveer twee jaar. Na deze jaren zijn leerlingen goed genoeg opgeleid om door te stromen naar het voortgezet onderwijs of het MBO. Leerlingen volgen in het eerste jaar vakken als rekenen, drama, sport, ICT, techniek, beeldende vorming en Nederlands. De Nederlandse taal wordt hen geleerd als een tweede taal. In het tweede jaar krijgen de studenten ook Engels en mens & maatschappij naast de andere vakken. Ook bestaat de mogelijkheid om reguliere lessen bij te wonen. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.