Algemeen

Oelewappers 2

Youp van ’t Hek heeft meer aan zijn hoofd dan alleen Alphen aan den Rijn, dus vroeg hij mij het vervolg op zijn column in de NRC, "Oelewappers", te schrijven. Bij deze: "Oelewappers 2".

Waar gaat het om? 'Deskundigen' zijn bang dat de grote pontons en de omgevallen hijskranen bij de Julianabrug kunnen gaan bewegen als er te veel golfslag komt. Daarom hebben ze de Oude Rijn bij de Alphensebrug afgesloten met drijvende kussens. Er kunnen er geen bootjes meer aanleggen bij het Rijnplein of de Rijnkade, terwijl dat nu juist zo gezellig zou kunnen zijn. Terwijl burgemeester Spies opriep om de horeca te steunen, worden Proto en De Zaak nu juist tegengewerkt.

Iedereen vond het een leuk idee om de afsluiting 200 metertjes verder richting de Julianabrug te leggen en een soort tijdelijke jachthaven bij het Rijnplein te maken. Er komen nu toch geen grote vrachtschepen meer voorbij. Van de nood een deugd maken, heet dat.

De gemeente Alphen schijnt (waarschijnlijk met tegenzin) gebeld te hebben met de provincie of dat het plan uitgevoerd kon worden. Echter zit het provinciegebouw vol met luie, arrogante OELEWAPPERS, die niks liever lijken te doen dan 'burgertje pesten'. Die gaan echt niks doen, als je alleen maar een beetje belt. "Het kan niet vanwege de veiligheid", was het antwoord. Dat had ik het gemeentehuis vooraf ook wel kunnen zeggen. Dat is tegenwoordig HET toverargument van ieder overheidsorgaan en iedereen met een pet of een hesje om een leuk of interessant idee direct kapot te maken.

De gemeente Alphen was maar wat blij met hun fijne collega’s van de provincie. Ze waren alleen een beetje jaloers dat ze de smoes niet zelf verzonnen hadden. Hoe dan ook, ze waren gelukkig wel van alle gezeur af en hoefden niks meer te doen. Heerlijk toch, als je burgers zo makkelijk monddood kunt maken?

Hé gemeente! Jullie geloven toch zelf niet dat die 200 meter kwaad kan? Dat een sloepje ter hoogte van het theater, die kranen kan laten wegglijden? Waarom mocht er dan wel de grootste politieboot die ik ooit gezien heb, helemaal uit Dordrecht, wel tot aan de plaats van het ongeval varen? Waarom mochten gisteren de sleepboten dan wegvaren, terwijl er eentje was die tussen de wal en een ponton lag en de boel tegenhield? Waarom mochten de sloepjes vorige week wel uit de haven bij de Arubastraat wegvaren? Waarom mag de wind wel golven maken?

Ik dacht dat er na de gemeentefusie en met een nieuw college, ook een nieuwe wind was gaan waaien in het gemeentehuis. Helaas lijkt met de val van het brugdek, de geest van oud-wethouder Lyczak door de klap weer uit de fles gekomen te zijn. Een geest die de hele dag rondwaart en roept "het kan niet, het mag niet". Een geest die denkt in problemen en niet in oplossingen.

Een geest die aardige ambtenaren en politici tot oelewappers maakt. Geen gewone oelewappers, maar bange oelewappers. En… die zijn de ergste, met hun gelul over (schijn)veiligheid en hun zwarte doeken, zodat niemand iets mag en kan zien. 

Machiel van der Schoot
Leven zonder risico’s is geen leven


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Bij Hoogvliet sparen voor gratis theatertickets
Advertorial Winkels gisteren 15:35

Bij Hoogvliet sparen voor gratis theatertickets

Klanten van supermarkt Hoogvliet sparen vanaf 28 augustus 2019 voor het tweede kaartje gratis voor diverse theatervoorstellingen, geschikt voor de hele familie. De voorstellingen van onder andere Doornroosje De Musical, Peppa Pig, Brandweerman Sam Live en Fien & Teun zijn te boeken bij verschillende theaters in het marktgebied van Hoogvliet.

Peutersurvival weer van start
Advertorial Sport gisteren 11:37

Peutersurvival weer van start

Vanaf september start De Thermen2 weer met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.