Openbaar Ministerie

OM: bedrijfsloods in Alphen vermoedelijk beschikbaar gesteld voor opslag van drugs

Het voorarrest van een man uit Zegveld (48) en een man uit Rotterdam (41) is vandaag met veertien dagen verlengd. Ze worden verdacht van grote drugssmokkel. Voor de opslag van drugs zou de man uit Zegveld zijn bedrijfsloods in Alphen beschikbaar hebben gesteld.

De man uit Zegveld wordt verdacht van het voorhanden hebben van een grote partij cocaïne, de Rotterdammer van de in- en uitvoer van drugs. Beide zijn op maandag 26 oktober aangehouden als onderdeel van een internationale en integrale actie. Deze actie was een vervolg op een eerdere actiedag, waarbij een Poolse bende is opgerold. “Maandag was de actie gericht tegen de zogeheten faciliteerders van de bende; de personen en organisaties die de drugssmokkel ondersteunden en daarmee mogelijk maakten”, aldus het OM.

Twee miljoen cash

“De man uit Zegveld wordt ervan verdacht zijn bedrijfsloods in Alphen aan den Rijn beschikbaar te hebben gesteld voor de opslag van drugs. De loods en zijn woning zijn onderzocht. Daarbij zijn onder andere een boot, een motor en twee race-auto’s in beslag genomen. De Rotterdammer zou als opdrachtgever van de bende betrokken zijn geweest bij de drugssmokkel. Twee van zijn woningen zijn maandag doorzocht. Daarbij is onder meer twee miljoen euro in cash gevonden en in beslag genomen. Op zeven woningen van verdachten is conservatoir beslag gelegd.”

Malafide uitzendbureau

Een uitzendbureau in Bodegraven is ook doorzocht. “Verschillende Poolse verdachten hebben hier op de loonlijst gestaan en pleegden hun criminele activiteiten vermoedelijk vanuit het bedrijf. Het uitzendbureau wordt als rechtspersoon strafrechtelijk aansprakelijk gesteld en verdacht van deelname aan een criminele organisatie. De administratie van het bedrijf is in beslag genomen. Ook het UWV en Inspectie SZW doen onderzoek naar mogelijke misstanden.”

Misstanden rond arbeidsmigranten

In de gemeenten Waddinxveen, Gouda en Bodengraven-Reeuwijk zijn meerdere panden gecontroleerd. “Het betroffen zowel woningen als bedrijven. De controle was erop gericht om eventuele misstanden rond huisvesting van onder andere arbeidsmigranten aan het licht te brengen. Hiervan zijn bestuurlijke rapportages opgesteld, die binnen de gemeenten worden getoetst. Eventuele boetes worden niet uitgesloten.”

Buitenlandse acties

In het buitenland zijn ook acties gehouden. Zo zijn er in Polen maandag acht doorzoekingen gehouden en is er een aanhouding verricht. In Kroatië is beslag gelegd op een villa. Op andere plekken in Europa is beslag gelegde op vermogen en is er onderzoek gedaan naar opslaglocaties.

Brede overheidsactie

OM: “In Nederland is de actie ingezet als een brede, integrale actie waarbij tegelijkertijd meerdere overheden zoekingen uitvoeren en controles verrichten onder de noemer ‘een georganiseerde overheid tegen de georganiseerde criminaliteit’. Het gaat daarbij om de Belastingdienst, de gemeentes Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Waddinxveen en Woerden, de Inspectie SZW, politie, RIEC, UWV en Openbaar Ministerie.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Cabaret vandaag 10:59

Marlon Kicken: de cabaretier die het leven tekent

Met een ontwapenende glimlach en een relaxte houding betreedt Marlon Kicken het podium, klaar om zijn publiek mee te nemen op een reis door zijn eigen getekende wereld. Deze goedlachse cabaretier heeft zichzelf op de kaart gezet als een meester van de humor, gewapend met een gezonde dosis zelfspot.

Politiek vandaag 09:53

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.