InTeylingen

Om deze redenen duurt het zo lang voordat je de uitslag van je coronatest krijgt

‘Waarom laat de uitslag van mijn coronatest zo lang op zich wachten?’ Dat is de afgelopen dagen een veel gestelde vraag bij GGD Hollands Midden. En het antwoord op deze vraag, dat leggen ze uit.

De corona teststraten zijn overvol op dit moment. In veel regio’s komen er meer testaanvragen binnen dan dat er plek is in de teststraten. Soms komt het daarom voor dat je maar liefst 72 uur moet wachten voordat je getest kunt worden. In de tussentijd dien je thuis te blijven omdat je klachten hebt en mogelijk besmet bent. Veel mensen ervaren dit als vervelend. Daarbij komt ook nog dat als je eindelijk getest bent, het soms ook nog dagen duurt voordat je de uitslag krijgt. “Erg frustrerend, vinden ook wij als GGD”, zo laat GGD Hollands Midden weten.

Drie oorzaken

Maar hoe komt het dan dat dit zo lang duurt? Dat heeft verschillende oorzaken, zo legt GGD Hollands Midden uit. Zo is er te weinig capaciteit bij laboratoria, worden analyses van de testen nu ook in Duitsland gedaan en soms moet een analyse opnieuw worden gedaan.

Te weinig capaciteit bij laboratoria

In de regio zijn er een aantal laboratoria waar GGD Hollands Midden mee samenwerkt. Zij analyseren de testen die GGD Hollands Midden in de teststraten heeft afgenomen. Het probleem is alleen dat deze laboratoria op dit moment niet voldoende middelen hebben om aan de grote vraag te kunnen voldoen. “Er is bijvoorbeeld een tekort aan testvloeistof, testbuizen en andere materialen. Deze materialen worden flink bijbesteld, maar worden helaas niet altijd snel geleverd. We zijn namelijk niet de enige die behoefte hebben aan deze materialen.”

Analyse nu ook in Duitsland

Een andere reden is dat GGD Hollands Midden vanwege de grote vraag en de beperkte capaciteit, een deel van de analyses heeft uitbesteed aan laboratoria in Duitsland. “Er gaan nu dagelijks koeriers met de testbuizen uit onze regio naar Duitse laboratoria. Dit vervoer kost tijd en een test gaat dus later op kweek dan als de test in een Nederlands laboratorium zou zijn geanalyseerd.”

Soms moet analyse opnieuw

Tot slot is het in sommige gevallen nodig om de analyse opnieuw uit te voeren. GGD Hollands Midden verklaart: “Dat betekent dat het materiaal dat we bij een test hebben afgenomen nog een keer geanalyseerd moet worden, omdat het laboratorium niet gelijk tot een uitslag kan komen. Dan begint het analyseproces weer opnieuw en ook daar gaat tijd overheen.” Het kan ook zijn dat een testbuisje kwijt raakt of dat er iets mis gaat met het registreren van een nummer, al gebeurt dit volgens GGD Hollands Midden maar zelden. In dat geval dien je de test opnieuw af te laten nemen.

GGD Hollands Midden benadrukt dat ze er bovenop zitten. “We houden nauwlettend bij hoe het gaat met de doorlooptijd van een test. Als een test langer dan 48 uur op zich laat wachten, bellen we het laboratorium na waar de test zich bevindt. Op die manier proberen we te achterhalen wat er aan de hand is en waarom het langer duurt. Onze medewerkers van het callcenter gaan niet eerder naar huis dan dat alle uitslagen die bekend zijn, zijn doorgebeld.”

Heb je een testafspraak gemaakt maar kun je om de een of andere reden niet, annuleer jouw afspraak dan via vragenovercorona@ggdhm.nl. Omdat het zo druk is kan GGD Hollands Midden namelijk ieder plekje goed gebruiken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.