InTeylingen

Om deze redenen duurt het zo lang voordat je de uitslag van je coronatest krijgt

‘Waarom laat de uitslag van mijn coronatest zo lang op zich wachten?’ Dat is de afgelopen dagen een veel gestelde vraag bij GGD Hollands Midden. En het antwoord op deze vraag, dat leggen ze uit.

De corona teststraten zijn overvol op dit moment. In veel regio’s komen er meer testaanvragen binnen dan dat er plek is in de teststraten. Soms komt het daarom voor dat je maar liefst 72 uur moet wachten voordat je getest kunt worden. In de tussentijd dien je thuis te blijven omdat je klachten hebt en mogelijk besmet bent. Veel mensen ervaren dit als vervelend. Daarbij komt ook nog dat als je eindelijk getest bent, het soms ook nog dagen duurt voordat je de uitslag krijgt. “Erg frustrerend, vinden ook wij als GGD”, zo laat GGD Hollands Midden weten.

Drie oorzaken

Maar hoe komt het dan dat dit zo lang duurt? Dat heeft verschillende oorzaken, zo legt GGD Hollands Midden uit. Zo is er te weinig capaciteit bij laboratoria, worden analyses van de testen nu ook in Duitsland gedaan en soms moet een analyse opnieuw worden gedaan.

Te weinig capaciteit bij laboratoria

In de regio zijn er een aantal laboratoria waar GGD Hollands Midden mee samenwerkt. Zij analyseren de testen die GGD Hollands Midden in de teststraten heeft afgenomen. Het probleem is alleen dat deze laboratoria op dit moment niet voldoende middelen hebben om aan de grote vraag te kunnen voldoen. “Er is bijvoorbeeld een tekort aan testvloeistof, testbuizen en andere materialen. Deze materialen worden flink bijbesteld, maar worden helaas niet altijd snel geleverd. We zijn namelijk niet de enige die behoefte hebben aan deze materialen.”

Analyse nu ook in Duitsland

Een andere reden is dat GGD Hollands Midden vanwege de grote vraag en de beperkte capaciteit, een deel van de analyses heeft uitbesteed aan laboratoria in Duitsland. “Er gaan nu dagelijks koeriers met de testbuizen uit onze regio naar Duitse laboratoria. Dit vervoer kost tijd en een test gaat dus later op kweek dan als de test in een Nederlands laboratorium zou zijn geanalyseerd.”

Soms moet analyse opnieuw

Tot slot is het in sommige gevallen nodig om de analyse opnieuw uit te voeren. GGD Hollands Midden verklaart: “Dat betekent dat het materiaal dat we bij een test hebben afgenomen nog een keer geanalyseerd moet worden, omdat het laboratorium niet gelijk tot een uitslag kan komen. Dan begint het analyseproces weer opnieuw en ook daar gaat tijd overheen.” Het kan ook zijn dat een testbuisje kwijt raakt of dat er iets mis gaat met het registreren van een nummer, al gebeurt dit volgens GGD Hollands Midden maar zelden. In dat geval dien je de test opnieuw af te laten nemen.

GGD Hollands Midden benadrukt dat ze er bovenop zitten. “We houden nauwlettend bij hoe het gaat met de doorlooptijd van een test. Als een test langer dan 48 uur op zich laat wachten, bellen we het laboratorium na waar de test zich bevindt. Op die manier proberen we te achterhalen wat er aan de hand is en waarom het langer duurt. Onze medewerkers van het callcenter gaan niet eerder naar huis dan dat alle uitslagen die bekend zijn, zijn doorgebeld.”

Heb je een testafspraak gemaakt maar kun je om de een of andere reden niet, annuleer jouw afspraak dan via vragenovercorona@ggdhm.nl. Omdat het zo druk is kan GGD Hollands Midden namelijk ieder plekje goed gebruiken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).