Josh Walet

OM eist jeugd-tbs tegen tiener voor doodsteken neef

De 19-jarige Alphenaar die op 23 februari zijn 16-jarige neef uit Amsterdam doodstak in de Diamantbuurt in Alphen had waanbeelden, zo zei hij zelf tijdens de zitting op woensdag 30 september. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jeugd-tbs geëist tegen de verdachte.

Naast dat de 19-jarige zijn neef neerstak, verwondde hij op de bewuste nacht ook nog zijn andere neef, zijn moeder en een voorbijganger. De politie wist de 19-jarige rondom het plaats delict aan te houden. Waarom de verdachte de slachtoffers neerstak was toen nog gissen, zo meldde de politie in februari. Tijdens de zitting op woensdag 30 september verklaarde de verdachte dat hij waanbeelden zou hebben en vanuit een psychose zou hebben gehandeld.

“In drie minuten heb ik mijn leven verkloot”, zo zei verdachte Tariq C. Zijn warrige gedachtes van afgelopen februari probeerde hij in de rechtbank onder woorden te brengen. Terwijl zijn neven aan het gamen waren, was C. naar de keuken gelopen om een mes te halen. C. was ervan overtuigd dat hij naar de hemel zou gaan en zag voor zich hoe hij zelf vermoord zou worden. Met het mes wilde hij zich verdedigen tegenover zijn familie. Pas toen hij de politie belde, werd hij rustig.

Mentale problemen

Volgens de moeder van C. heeft hij hulp nodig en moet C. een behandeling krijgen. Zij vindt dat C. al genoeg is gestraft. Dit is ook de wens van de moeder van de overleden neef, die haar verklaring voor liet lezen door een vriendin van de familie. Volgens deskundigen lijdt C. aan psychoses, is hij gevoelig voor stress, heeft hij een schizofrene stoornis en lijdt hij aan stemmingswisselingen. Dit zou volgens het rapport ook de reden zijn dat C. zo heeft gehandeld.

In zijn jonge leven heeft C. ook al veel meegemaakt, zo wordt tijdens de zitting duidelijk. Zijn ouders zijn gescheiden, hij heeft een jongere broer verloren en C. zou volgens zijn advocaat getuige zijn geweest van het schietincident in het Alphense winkelcentrum De Ridderhof. Daar zou hij hebben gezien hoe Tristan van der Vlis zichzelf door zijn hoofd schoot, nadat hij zes mensen dood had geschoten. Tegen de politie verklaarde C. eerder dat hij die dag buiten het winkelcentrum was.

Deskundigen adviseren om jeugd-tbs op te leggen, wat minimaal 7 jaar duurt. Het OM acht C. ontoerekeningsvatbaar en neemt dit advies over. Daarnaast eist het OM ook ontslag tot rechtsvervolging. De rechtbank doet op woensdag 14 oktober uitspraak.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.