Josh Walet

OM eist jeugd-tbs tegen tiener voor doodsteken neef

De 19-jarige Alphenaar die op 23 februari zijn 16-jarige neef uit Amsterdam doodstak in de Diamantbuurt in Alphen had waanbeelden, zo zei hij zelf tijdens de zitting op woensdag 30 september. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jeugd-tbs geëist tegen de verdachte.

Naast dat de 19-jarige zijn neef neerstak, verwondde hij op de bewuste nacht ook nog zijn andere neef, zijn moeder en een voorbijganger. De politie wist de 19-jarige rondom het plaats delict aan te houden. Waarom de verdachte de slachtoffers neerstak was toen nog gissen, zo meldde de politie in februari. Tijdens de zitting op woensdag 30 september verklaarde de verdachte dat hij waanbeelden zou hebben en vanuit een psychose zou hebben gehandeld.

“In drie minuten heb ik mijn leven verkloot”, zo zei verdachte Tariq C. Zijn warrige gedachtes van afgelopen februari probeerde hij in de rechtbank onder woorden te brengen. Terwijl zijn neven aan het gamen waren, was C. naar de keuken gelopen om een mes te halen. C. was ervan overtuigd dat hij naar de hemel zou gaan en zag voor zich hoe hij zelf vermoord zou worden. Met het mes wilde hij zich verdedigen tegenover zijn familie. Pas toen hij de politie belde, werd hij rustig.

Mentale problemen

Volgens de moeder van C. heeft hij hulp nodig en moet C. een behandeling krijgen. Zij vindt dat C. al genoeg is gestraft. Dit is ook de wens van de moeder van de overleden neef, die haar verklaring voor liet lezen door een vriendin van de familie. Volgens deskundigen lijdt C. aan psychoses, is hij gevoelig voor stress, heeft hij een schizofrene stoornis en lijdt hij aan stemmingswisselingen. Dit zou volgens het rapport ook de reden zijn dat C. zo heeft gehandeld.

In zijn jonge leven heeft C. ook al veel meegemaakt, zo wordt tijdens de zitting duidelijk. Zijn ouders zijn gescheiden, hij heeft een jongere broer verloren en C. zou volgens zijn advocaat getuige zijn geweest van het schietincident in het Alphense winkelcentrum De Ridderhof. Daar zou hij hebben gezien hoe Tristan van der Vlis zichzelf door zijn hoofd schoot, nadat hij zes mensen dood had geschoten. Tegen de politie verklaarde C. eerder dat hij die dag buiten het winkelcentrum was.

Deskundigen adviseren om jeugd-tbs op te leggen, wat minimaal 7 jaar duurt. Het OM acht C. ontoerekeningsvatbaar en neemt dit advies over. Daarnaast eist het OM ook ontslag tot rechtsvervolging. De rechtbank doet op woensdag 14 oktober uitspraak.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer gisteren 19:58

Eisenhowerlaan weer open voor verkeer na weekendafsluiting

Donderdagavond ging de Eisenhowerlaan een lang weekend dicht. In die tijd is dag en nacht doorgewerkt om een duiker te vervangen en de weg vervolgens te asfalteren. Maandagochtend vroeg ging de weg weer open.

Advertorial Coronavirus in Alphen gisteren 18:43

Corona sneltest locatie in Alphen: binnen 15 minuten weet je de uitslag

De ondernemers vader Frangken Tuhumena en zoon Jason Tuhumena lanceren dinsdag de corona sneltest point aan de Ondernemingsweg 4 in Alphen aan den Rijn. “Alphen heeft hiermee haar eigen kwalitatief hoogstaande corona sneltest. Binnen 15 minuten na de test ontvang je per mail de uitslag of je wel of geen corona hebt. Ook geeft de test aan of je in het verleden reeds corona hebt gehad.”

Advertorial Sport gisteren 17:37

Wandelen versus hardlopen

Nu veel sporten weer stilliggen, gaan we spontaan op zoek naar alternatieven om toch een beetje in beweging te blijven. Wandelen en hardlopen zijn beide laagdrempelige sporten, die je heel eenvoudig uit kunt oefenen en waar je niet zoveel spullen voor nodig hebt. Maar welke sport is nu eigenlijk beter? Kun je beter 5 km gaan hardlopen of heeft 5 km wandelen toch de voorkeur?