Pixabay

OM eist twee maanden cel tegen betrapte telefoonfraudeur

Twee maanden cel, dat is de eis van het Openbaar Ministerie (OM) voor een man uit Gorinchem die inbrak bij verschillende telefoonhuisjes van KPN. Hij werd in 2018 betrapt door de politie bij een telefoonhuisje aan de Sterrenlaan in Alphen.

Het beveiligingsbedrijf van KPN stelde in 2018 vast dat diverse telefoonhuisjes werden geopend zonder dat daar toestemming voor was gegeven. Toen de politie in september 2018 na een seintje van het beveiligingsbedrijf ter plaatste kwam op de Sterrenlaan in Alphen, bleek daar een man uit Gorinchem (29) druk bezig te zijn in het telefoonhuisje. Hij had niet alleen diverse handtelefoons, telefoonopladers en stekkerblokken bij zich, maar droeg ook nog een vestje van de KPN terwijl hij daar niet werkzaam was. Hierop werd hij door de agenten aangehouden.

Merkwaardig

Voor dit vergrijp verscheen de 29-jarige op maandag voor de rechter. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de verdachte erkent in het telefoonhuisje te zijn geweest, maar verder ontkent hij alles. Het Openbaar Ministerie: “De man werd aangehouden en onderzoek leerde dat hij in het telefoonhuisje rechtstreeks had ingeplugd op telefoonlijnen om op rekening van de abonneehouders naar betaalnummers te bellen. Hiermee konden mobiele beltegoeden en geschenkbonnen worden opgewaardeerd.” De schade hiervan bleef beperkt tot € 180.

Verder noemt het OM het een merkwaardige zaak, vooral omdat het opvallend is dat de mobiele telefoon van de verdachte ook aanstraalde bij telefoonhuisjes in dezelfde regio op het moment dat daar soortgelijke feiten werden gepleegd. “De verdachte geeft daar geen verklaring voor. De Gorkummer zegt dat hij door ‘iemand anders’ in het telefoonhuisje was binnengelaten. Het OM sluit niet uit dat dat zo is. Want zo’n telefoonhuisje is afgesloten met speciale sleutel en die is ter plekke niet aangetroffen. Maar wie die andere persoon was, wil de verdachte niet zeggen. Verder ontkent hij alles. Hij was voor die ‘iemand anders’ telefoonlijnen aan het doormeten en zegt geen betaalnummers te hebben gebeld”, aldus het OM.

112 Onbereikbaar

Volgens het OM is het verhaal van de verdachte onaannemelijk. “De officier neemt het de man kwalijk dat hij geen openheid van zaken biedt en dat hij vitale telefoonverbindingen voor geldelijk gewin heeft platgelegd. Want onderzoek van KPN wees uit dat dat de abonnees tijdens deze fraude (die naar schatting een half uur duurde) niet konden bellen, dus ook niet met 112.”

Rekening houdend met de verstreken tijd kwam de officier van justitie uit op een strafeis van twee maanden. De uitspraak is over twee weken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.