112HM.nl

OM verdenkt vier Alphenaren van drugslijn tussen Alphen en Charleroi

In slechts vier maanden tijd zou een busje maar liefst dertig keer heen en weer hebben gereden tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi, België om een flinke hoeveelheid wiet en hasj te vervoeren. Dat is waar het Openbaar Ministerie (OM) vier Alphenaren van verdenkt.

Deze drugslijn zou actief gebruikt zijn tussen november 2019 en februari 2020. De wiet en hasj werden verstopt in een verborgen ruimte in het busje. In het voorjaar van 2019 kwamen hier tips over binnen bij het Team Criminele Inlichtingen. Twee Alphense broers van 33 en 34 jaar die in de hennep zouden zitten, zouden geld witwassen via een shishalounge.

De politie startte daarop een onderzoek. Dat onderzoek liep alleen iets anders dan voorzien. “Het bleek niet te gaan om hennepkwekers, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten”, aldus het OM.

Tassen vol softdrugs

“De groep maakte gebruik van verschillende plaatsen om hun ‘stash’ op te slaan en om die gereed te maken voor smokkel in het busje. Eerst was er een woning aan de Tsarenhof, daarna een gehuurde garagebox aan de Van Nesstraat. Met volle tassen kwamen de leden van de groep aan op die locaties. Daar werd de drugs gewogen, verpakt en geseald. Klaar voor verzending gingen de pakketjes opnieuw in tassen en in de verborgen ruimte van het busje.”

Volgens het OM vertrok de 28-jarige chauffeur de volgende dag dan naar België, niet wetende dat hij een baken onder zijn busje had en een observatieteam in zijn nek. “In Charleroi zag het observatieteam hoe de tassen werden overgedragen aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Op 17 februari 2020 werd het busje vlak voor de grensovergang Hazeldonk van de weg gehaald en de chauffeur aangehouden. In het busje vond de politie acht kilo hennep.”

Ondertussen werd de garagebox in Alphen in de gaten gehouden. “Daar was via via inmiddels duidelijk geworden dat de 28-jarige chauffeur was aangehouden. Rond middernacht arriveerden de broers van 33 en 34 jaar en nog een 32-jarige Alphenaar. Zij begonnen de garagebox leeg te trekken. Daarop greep de politie in, hield de verdachten ter plekke aan en trof ruim elf kilo hennep aan.”

Zitting

Dinsdag verschenen twee van de vier verdachten voor de rechter. De 28-jarige Alphense chauffeur beriep zich op zijn zwijgrecht, de 34-jarige Alphenaar probeerde zijn rol en de hoeveelheden drugs volgens het OM te bagatelliseren. Maar volgens de officier van justitie is er meer dan genoeg bewijs dat de vier Alphenaren een criminele organisatie vormden die langdurig handelde en smokkelde met hennep. “Er zijn tapgesprekken, WhatsApp-chats, telecomgegevens, ANPR-hits en waarnemingen van het observatieteam. Van witwassen via de shishalounge is niet gebleken.”

De officier van justitie eiste tegen de 34-jarige Alphenaar 44 maanden cel, ook omdat bij een eerdere huiszoeking vier kilo MDMA was aangetroffen. Tegen de 28-jarige chauffeur was de eis 36 maanden cel. De uitspraak is over twee weken. De twee andere verdachten – de 33-jarige broer en de 32-jarige Alphenaar – zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Hun zitting ging op het laatste moment niet door problemen met corona.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!