112HM.nl

OM verdenkt vier Alphenaren van drugslijn tussen Alphen en Charleroi

In slechts vier maanden tijd zou een busje maar liefst dertig keer heen en weer hebben gereden tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi, België om een flinke hoeveelheid wiet en hasj te vervoeren. Dat is waar het Openbaar Ministerie (OM) vier Alphenaren van verdenkt.

Deze drugslijn zou actief gebruikt zijn tussen november 2019 en februari 2020. De wiet en hasj werden verstopt in een verborgen ruimte in het busje. In het voorjaar van 2019 kwamen hier tips over binnen bij het Team Criminele Inlichtingen. Twee Alphense broers van 33 en 34 jaar die in de hennep zouden zitten, zouden geld witwassen via een shishalounge.

De politie startte daarop een onderzoek. Dat onderzoek liep alleen iets anders dan voorzien. “Het bleek niet te gaan om hennepkwekers, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten”, aldus het OM.

Tassen vol softdrugs

“De groep maakte gebruik van verschillende plaatsen om hun ‘stash’ op te slaan en om die gereed te maken voor smokkel in het busje. Eerst was er een woning aan de Tsarenhof, daarna een gehuurde garagebox aan de Van Nesstraat. Met volle tassen kwamen de leden van de groep aan op die locaties. Daar werd de drugs gewogen, verpakt en geseald. Klaar voor verzending gingen de pakketjes opnieuw in tassen en in de verborgen ruimte van het busje.”

Volgens het OM vertrok de 28-jarige chauffeur de volgende dag dan naar België, niet wetende dat hij een baken onder zijn busje had en een observatieteam in zijn nek. “In Charleroi zag het observatieteam hoe de tassen werden overgedragen aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Op 17 februari 2020 werd het busje vlak voor de grensovergang Hazeldonk van de weg gehaald en de chauffeur aangehouden. In het busje vond de politie acht kilo hennep.”

Ondertussen werd de garagebox in Alphen in de gaten gehouden. “Daar was via via inmiddels duidelijk geworden dat de 28-jarige chauffeur was aangehouden. Rond middernacht arriveerden de broers van 33 en 34 jaar en nog een 32-jarige Alphenaar. Zij begonnen de garagebox leeg te trekken. Daarop greep de politie in, hield de verdachten ter plekke aan en trof ruim elf kilo hennep aan.”

Zitting

Dinsdag verschenen twee van de vier verdachten voor de rechter. De 28-jarige Alphense chauffeur beriep zich op zijn zwijgrecht, de 34-jarige Alphenaar probeerde zijn rol en de hoeveelheden drugs volgens het OM te bagatelliseren. Maar volgens de officier van justitie is er meer dan genoeg bewijs dat de vier Alphenaren een criminele organisatie vormden die langdurig handelde en smokkelde met hennep. “Er zijn tapgesprekken, WhatsApp-chats, telecomgegevens, ANPR-hits en waarnemingen van het observatieteam. Van witwassen via de shishalounge is niet gebleken.”

De officier van justitie eiste tegen de 34-jarige Alphenaar 44 maanden cel, ook omdat bij een eerdere huiszoeking vier kilo MDMA was aangetroffen. Tegen de 28-jarige chauffeur was de eis 36 maanden cel. De uitspraak is over twee weken. De twee andere verdachten – de 33-jarige broer en de 32-jarige Alphenaar – zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Hun zitting ging op het laatste moment niet door problemen met corona.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:33

Partijen hoogheemraadschap van Rijnland bereiken akkoord

De nieuwe dagelijks bestuurders (hoogheemraden) van Rijnland zijn op 31 mei 2023 tijdens een extra vergadering van het algemeen bestuur (VV) geïnstalleerd. BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21 hebben een akkoord bereikt en zullen gaan samenwerken.

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.