112HM.nl

OM verdenkt vier Alphenaren van drugslijn tussen Alphen en Charleroi

In slechts vier maanden tijd zou een busje maar liefst dertig keer heen en weer hebben gereden tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi, België om een flinke hoeveelheid wiet en hasj te vervoeren. Dat is waar het Openbaar Ministerie (OM) vier Alphenaren van verdenkt.

Deze drugslijn zou actief gebruikt zijn tussen november 2019 en februari 2020. De wiet en hasj werden verstopt in een verborgen ruimte in het busje. In het voorjaar van 2019 kwamen hier tips over binnen bij het Team Criminele Inlichtingen. Twee Alphense broers van 33 en 34 jaar die in de hennep zouden zitten, zouden geld witwassen via een shishalounge.

De politie startte daarop een onderzoek. Dat onderzoek liep alleen iets anders dan voorzien. “Het bleek niet te gaan om hennepkwekers, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten”, aldus het OM.

Tassen vol softdrugs

“De groep maakte gebruik van verschillende plaatsen om hun ‘stash’ op te slaan en om die gereed te maken voor smokkel in het busje. Eerst was er een woning aan de Tsarenhof, daarna een gehuurde garagebox aan de Van Nesstraat. Met volle tassen kwamen de leden van de groep aan op die locaties. Daar werd de drugs gewogen, verpakt en geseald. Klaar voor verzending gingen de pakketjes opnieuw in tassen en in de verborgen ruimte van het busje.”

Volgens het OM vertrok de 28-jarige chauffeur de volgende dag dan naar België, niet wetende dat hij een baken onder zijn busje had en een observatieteam in zijn nek. “In Charleroi zag het observatieteam hoe de tassen werden overgedragen aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Op 17 februari 2020 werd het busje vlak voor de grensovergang Hazeldonk van de weg gehaald en de chauffeur aangehouden. In het busje vond de politie acht kilo hennep.”

Ondertussen werd de garagebox in Alphen in de gaten gehouden. “Daar was via via inmiddels duidelijk geworden dat de 28-jarige chauffeur was aangehouden. Rond middernacht arriveerden de broers van 33 en 34 jaar en nog een 32-jarige Alphenaar. Zij begonnen de garagebox leeg te trekken. Daarop greep de politie in, hield de verdachten ter plekke aan en trof ruim elf kilo hennep aan.”

Zitting

Dinsdag verschenen twee van de vier verdachten voor de rechter. De 28-jarige Alphense chauffeur beriep zich op zijn zwijgrecht, de 34-jarige Alphenaar probeerde zijn rol en de hoeveelheden drugs volgens het OM te bagatelliseren. Maar volgens de officier van justitie is er meer dan genoeg bewijs dat de vier Alphenaren een criminele organisatie vormden die langdurig handelde en smokkelde met hennep. “Er zijn tapgesprekken, WhatsApp-chats, telecomgegevens, ANPR-hits en waarnemingen van het observatieteam. Van witwassen via de shishalounge is niet gebleken.”

De officier van justitie eiste tegen de 34-jarige Alphenaar 44 maanden cel, ook omdat bij een eerdere huiszoeking vier kilo MDMA was aangetroffen. Tegen de 28-jarige chauffeur was de eis 36 maanden cel. De uitspraak is over twee weken. De twee andere verdachten – de 33-jarige broer en de 32-jarige Alphenaar – zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Hun zitting ging op het laatste moment niet door problemen met corona.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.