Omgaan met elkaar

Tijdens m’n dagelijkse wandeling zag ik ze zitten. Vier gasten in de ochtendzon starend in de rivier. "Ha jongens, een vroege pauze?" Ze keken omhoog en bedrukt zeiden ze: "Was het maar waar. We moeten nog beginnen maar moeten wachten! En hoe eerder we beginnen, hoe eerder we naar huis kunnen."

"Komen jullie uit Alphen?" "Nee uit Tilburg." Ik werd nieuwsgierig en vroeg: "Wat voor werk doen jullie dan?" "We werken in het afval meneer." "Oh, en bevalt het?" "Ach het is maar voor een paar maanden." "En dan… Wat willen jullie worden?" "Rockster", riep de een. "Artiest", zei een ander. "En jij?" "Ik wil rijk worden." Ik antwoordde: "Ik bén rijk. Schatrijk zelfs!" Ze lachten wat. Ik zie er kennelijk niet uit als een rijkaard.

"Ach", ik overdrijf natuurlijk zei rockster, "maar ik wil wel wat met muziek." "Heel goed joh!" En er ontstond spontaan een gesprek. Ik vertelde over de ladder die laat zien dat je alleen met kleine stapjes je doel kan bereiken!

"Hallo, ik ben volwassen hoor", zei de jongen die nog niets had gezegd. "Je ziet er aan de buitenkant wel zo uit", zei ik, "maar van binnen blijf je kind." Met grote ogen keek hij me verbaasd aan. Hij dacht na en zei: "Dat is waar!" "En dat kind van binnen jongens moeten jullie zien te houden. Blijf spontaan en eerlijk tegen jezelf."Ze grinnikten en we kregen lol met elkaar. Zo aan de buitenkant te zien begon de zon in hun hart te schijnen. Ze genoten en ik… wandelde verder langs de Gouwe.

Heerlijk als in de grote wereldspeeltuin een kind andere kinderen tegenkomt om mee te spelen. De eerstvolgende die me vraagt: "Wat doet een jongerencoach eigenlijk?" zal ik antwoorden: "Hij maakt kinderen volwassen en volwassen kinderen."

Waarom er vier gasten uit Tilburg naar Alphen komen voor afvalscheiding? Wie het weet mag het zeggen.

Jan Bals


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 10:47

Maak kennis met vier nieuwe winkels in winkelcentrum De Aarhof

Leegstand in winkelcentrum De Aarhof? Nee hoor! Om ervoor te zorgen dat het winkelcentrum aantrekkelijk blijft, worden alle leegstaande panden zo snel mogelijk weer gevuld. Wij stellen je graag voor aan vier winkels die je sinds kort in De Aarhof vindt.

Maatschappelijk vandaag 09:52

Actie ‘Warme winterjassen voor kinderen’ in Alphen

In het tv-programma ‘Even tot hier’ deed de Groningse Kledingbank een oproep om winterjassen voor kinderen te brengen. Kledingbank Groene Hart sluit zich graag aan bij deze oproep, maar hoopt ook op geld om zelf mooie warme jassen te kunnen kopen. In Alphen aan den Rijn zal een inzamelactie gestart worden.

Advertorial Maatschappelijk gisteren 16:47

Vrijwilliger Janny (71): “Voor mijn vrijwilligerswerk ga ik door het vuur”

Al zeven jaar is de 71-jarige Janny werkzaam als vrijwilliger bij Rietveld Alphen aan den Rijn. Rietveld is een zorglocatie van ActiVite, speciaal voor mensen met dementie. En hoewel omgaan met dementie niet altijd even makkelijk is, maken de blije reacties en dankbaarheid van de bewoners dat Janny dit toch al jaren met veel plezier doet.

Politiek plein gisteren 15:31

Raad stemt tegen meer sociale woningbouw

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn besprak op de raadsvergadering eind november diverse beleidsstukken over woningbouw. GroenLinks pleitte samen met andere linkse partijen voor meer sociale huur- en koopwoningen, maar helaas stemde de meerderheid van de raad hier tegen.

Politie en handhaving gisteren 14:16

Man niet meer welkom thuis, politie biedt hulp aan

Op zaterdagochtend 26 november gedroeg een man, die al een tijdje niet meer welkom was thuis, zich ‘hinderlijk’ rond de Stortemelk. De politie kwam daarvoor ter plaatse.

Advertorial Onderwijs en opvang gisteren 13:28

Bijdragen aan een gezonde generatie én direct aan de slag

Bewegen voor kinderen is belangrijk en dat vindt Junis Kinderopvang ook. Om dit nog meer kracht bij te zetten start de organisatie in februari 2023 een nieuwe BBL niveau 3 opleiding: Sport en Bewegen. Je wordt binnen 1,5 jaar opgeleid tot Sport- en Bewegingsleider binnen de BSO en ontvangt direct een contract voor minimaal 24 uur.